Hävettikö viranomaisia vai miksi vaarallisesta tappajakarkurista ei kerrottu?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Poliisi.

Poliisin tiedotus ontuu.Oliko vaarallisena pidetyn vakavasti mielisairaan tappajan päästäminen karkuteille niin nolo kömmähdys, että siitä ei kehdattu kertoa? Juuri sen järkevämpää selitystä ei viranomaisten toiminnalle keksi.

Paranoidista skitsofreniaa poteva mies karkasi lauantaina Kuopiossa sijaitsevasta Niuvanniemen oikeuspsykiatrisesta sairaalasta. Mies on poliisin mukaan erittäin vaarallinen itselleen ja muille. Suotta ei sanota näin: Iltasanomat kertoo, että kun hän edellisen kerran pääsi sairaalasta psykiatrisesta hoidosta vuonna 2014, kului vain puolitoista tuntia, kun hän tappoi itselleen entuudestaan tuntemattoman naisen.

Vaarallisuudesta huolimatta meni yli kaksi vuorokautta ennen kuin miehen lauantaisesta karkaamisesta tiedotettiin yhtään mitään.

Jälkikäteen on helppo arvioida, että miehen laskeminen kadulle ja tappamaan vuonna 2014 oli ollut traaginen virhe. Siinä valossa Niuvanniemessä tehty ratkaisu päästää tahdonvastaisessa hoidossa oleva mies nyt vapaasti kävelemään ja siitä pakoon vaikuttaa vielä typerämmältä virheeltä.

Mahtoiko tiedottamisen hitaus johtua siitä, että virhe oli ollut peräti niin typerä, että sitä ei kehdattu myöntää? Ajateltiinko kenties, että kasvot olisivat pelastettavissa, jos mies saataisiin kiinni kaikessa hiljaisuudessa ja koko tapahtuma voitaisiin vaieta unholaan?

Se olisi melkeinpä siedettävämpi vaihtoehto kuin se, että viranomaiset eivät puhuneet, koska suhtautuvat kansalaisten turvallisuuteen välinpitämättömästi. Kun mies kerran on vaarallinen, kuten poliisin tiedotteesta ja vuoden 2014 tapostakin voi päätellä, luulisi olevan itsestään selvää, että hänestä aiheutuvasta ilmeisestä vaarasta kerrotaan kansalaisille, jos heidän turvallisuutensa vähääkään kiinnostaa.

Nyt niin ei tehty, vaan mies sai taivaltaa kaikessa rauhassa aina ulkomaille saakka.

Virossa mies napattiin kiinni eilen illalla yleisövihjeiden perusteella. Ilman tiedottamista hän olisi luultavasti edelleen vapaana ja matkalla ties minne. Ja tekemään ties mitä.

Iltasanomien jutussa sekä Suomen että Viron poliisit kiittelevät vuolaasti saamistaan vihjeistä. Mitä jos asiasta olisi kerrottu ajoissa? Olisiko mies alkujaan edes päässyt livahtamaan Tallinan-laivaan, jos hänen olisi Suomessa tiedetty olevan vapaalla jalalla? Olisiko silloin kenties satamassa ja muuallakin huomattu pitää silmät auki niin, että mies olisi saatu takaisin tarvitsemaansa hoitoon ilman sivulliset vaarantanutta maailmanmatkailua?

Joku sietää saada sapiskaa siitä, että mies päästettiin pakoon. Yhtä lailla sapiskaa ansaitsevat ne, jotka tekivät päätöksen pimittää kansalaisten turvallisuuteen vaikuttavaa tietoa.

Tällä kertaa kukaan ei kuollut. Toivottavasti tapahtuneen vakavuus silti riittää olemaan opiksi.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Iltasanomat: Niuvanniemestä kadonnut surmasi harhaisessa tilassa perheenäidin vuonna 2014 – ei tuntenut uhria entuudestaan (10.5.2016)

Poliisi: Niuvaniemen sairaalan potilas jäänyt palaamatta vapaakävelyltä (9.5.2016)

Poliisi: Jatkotiedote Niuvan sairaalasta poistuneesta Purasesta (10.5.2016)

MTV: Niuvanniemen johtava lääkäri: ”Karanneen potilaan valvomaton ulkoilu oli virhearvio” (10.5.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X