Sipilä lupasi leikkausten olevan ohi – Orpo pistää syömään sanat?

Sipilä, Juha kesk. Kuva: Eduskunta.

Sipilä, Juha kesk. Kuva: Eduskunta.Kipeät ja välttämättömät leikkaukset on nähty. Seuraavaksi tulevat isot leikkaukset. Hallitusohjelmassa on valmiiksi sovittu lista kohteistakin: lapsilisät, työttömyyskorvaukset, koulutus ja niin edelleen. Kuulostaako tutulta?

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) väläyttelee ensi keväälle jälleen uusia leikkauksia. Tämä on tuoreen kokoomusjohtajan mukaan edessä, jos työllisyys ei kohene tarpeeksi. MTV:n haastattelema Orpo puhuu isoista leikkauksista.

Tämä on rankasti ristiriidassa hallituskumppani keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän huhtikuisen julistuksen kanssa. Sipilä sanoi tuolloin, että leikkaukset on nyt tehty.

– Oma tavoitteeni oli saada kipeät säästöpäätökset ja reformien linjaukset tehtyä ensimmäisen vuoden aikana. Ne on tehty, Sipilä kirjoitti kotisivuillaan.

Neljä kuukautta myöhemmin toinen päähallituspuolue vetää siis mattoa keskustajohtajan alta ja tuuppii häntä syömään sanansa. Vai oliko sitten sattumaa, että Orpo ei toistanut alkuhallituskauden mantroja kipeistä tai välttämättömistä leikkauksista, vaan puhui MTV:n mukaan isoista leikkauksista?

Onko Sipilän oljenkortena tarttua siihen, että tällä kertaa leikkaukset eivät enää olekaan välttämättömiä tai tee kipeää, vaan että nyt niillä ruvetaan nautiskelemaan?

Vyötä kireälle, sanoo suurpersu?

Erityisen lujille uudet leikkaukset mahtaisivat ottaa hallituksen takiaispuolueeksi romahtaneille perussuomalaisille. Oikeistopuolueiden talutusnuorassa kiltisti lyllertänyt persujoukkio on menettänyt kannatuksensa, ja puolueen puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin olisi taatusti hankala keksiä enää uusia vähänkään uskottavia sutkautuksia, joilla perustella näppien tunkemista taas kerran köyhän kukkaroon.

Jos vaikka leikkaukset eivät kipeää tekisikään, kirpaisi se taatusti, jos suurpersu joutuisi astumaan TV-kameroiden eteen vaatimaan jälleen vöitä kireämmälle.

Persuille ja keskustalle leikkausten ajoittaminen hallituskauden alkuun olisi saattanut toimia pelastuksena: äänestäjät olisivat ehkä unohtaneet kurituksen seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä. Jos esimerkiksi sisämarkkinoiden näivettämisestä huolimatta talous olisi lähtenyt kansainvälisten markkinoiden vedossa kasvuun, olisi synninpäästö ollut ainakin mahdollinen.

Jatkuvat leikkaukset pitäisivät persujen äänestämistä vielä edes harkitsevien mielessä, että ainakaan pienen ihmisen asialla puolue ei ole, vaan että se toteuttaa kuuliaisesti parjaamiensa vanhojen puolueiden agendaa.

Hallituskolmikosta ainoastaan kokoomuksen kannatukselle voi jatkuvista leikkauksista kuvitella olevan hyötyä. Erityisesti julkisten palveluiden lisäromutuksista nautittaisiin puolueen kannattajakunnassa oletettavasti laajasti.

Opintotuki, lapsilisät, koulutus… – Mutta mitä sanoo ay-liike?

Hallitusohjelmassa on lueteltu pitkä liuta ehdollisia lisäsäästöjä. Niistä voi hakea jotakin arviota siitä, mihin Orpon lupailemat tulevat leikkaukset saattaisivat kohdistua.

Listalta löytyy muun muassa koulutusta, opintotukea, lapsilisiä, työttömyyskorvauksia, sähköveron korottamista ja niin edelleen. Toisin sanoen ihan sinne samoihin kukkaroihin kädet tungettaisiin, mihin edelliselläkin leikkauskierroksella, jos Orpon suunnitelmat tähdättäisiin hallitusohjelmaan kirjattuihin kohteisiin.

Valmiiksi kirjattujen säästökohteiden käyttö olisi luontevaa, sillä kaikki puolueet ovat jo periaatteellisesti hyväksyneet ne hallitusohjelman hyväksyessään. Yksikään hallituspuolueiden kansanedustaja ei äänestänyt nämä kirjaukset sisältämää ohjelmaa vastaan.

Ongelmaksi tässä mallissa saattaisi muodostua se, että lisäsäästöt oli varattu ammattiyhdistysliikkeen kiristämiseen. Ne uhattiin toteuttaa, mikäli yhteiskuntasopimusta ei olisi syntynyt. Sittemmin kilpailukykysopimukseksi ja ties miksi nimitetyllä paketilla tehtiin tulonsiirto palkansaajilta palkanmaksajille. Esimerkiksi työnantajien maksuja vähennettiin ja siirrettiin työntekijöiden maksettaviksi. Käytännössä työstä saatava korvaus, palkka, siis laskee.

Sopimus saatiin runnottua läpi melko suuressa laajuudessa. Jos hallitus toteuttaisi sopimuksesta huolimatta lisäsäästöuhkauksensa, voisi ay-liike tuntea itsensä varsin oikeutetusti petetyksi. Se ei taatusti tekisi hyvä työmarkkinarauhalle. Päivän mittainen yleislakon esiaste viime syksynä näytti, mihin vihastunut ay-väki halutessaan pystyy.

Se on hyvä oikeistohallituksen oikeassa siivessäkin pitää mielessä – eritoten, kun uusiin leikkauksiin haetaan syytä työllisyydestä, jonka piti juuri sen kilpailukykysopimuksen turvin pinkaista uskomattomaan nousuun.

Yllättyneitä olivat?

Jos Orpon leikkaukset toteutetaan, tekee se Juha Sipilästä valehtelijan. Ei siitä millään sanakikkailulla pääse. Timo Soinin osalta uudet leikkaukset vain vahvistaisivat jo nyt täysin selvää mielikuvaa miehestä, joka söi sanansa ja myi periaatteensa päästäkseen hallitukseen.

Mutta yllättäisikö se lopulta ketään, jos uusilla leikkauksilla pistettäisiin entistäkin kumarampaan ne, joilla vähiten on?

Joku saattaisi olla sitäkin mieltä, että moinen osoittaisi vain sen, että kaikki on turvallisesti juuri niin kuin on aina oletettukin olevan: populisti puhuu puppua ja kepu pettää aina.

Juha Sipilän kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Kipeät leikkaukset tehty – seuraavien kanssa pidetään hauskaa? (20.4.2016)

Aiheesta internetissä:

MTV: Orpo: Ensi keväänä leikataan taas, jos työllisyys ei parane (8.8.2016)

Sipilän hallituksen ohjelma (2015)

SAK: Neuvotellen, ei pakkolaeilla (18.9.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa