Satiaispuolue yrittää ottaa kunnian kokoomuksen ”saavutuksista”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Perussuomalaiset pyristelevät hallituksessa.

Perussuomalaiset pyristelevät hallituksessa.Persut omivat Petteri Orpon johdolla tehtyä päätöstä itselleen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo kehua retostaa Suomen tiukentunutta turvapaikkalinjaa blogikirjoituksessaan. Hän korostaa oman puolueensa roolia siinä, että nykyisiin lukemiin on päädytty. Elo ihastelee kirjoituksessaan tietoja, joiden mukaan erityisesti irakilaisille turvapaikanhakijoille ei turvaa Suomesta enää juuri heru.

Kannatuksensa puolesta hallituksen satiaispuolueeksi romahtanut perussuomalaiset yrittää hakea saavutuksia, joilla ylpeillä. Nykyisessä tilanteessa epätoivoiset persut vaikuttavat ruvenneen jo keksimään syitä, miksi puolue yleensäkään on olemassa.

Turvapaikkalinja on tiukentunut merkittävästi. Siitä ei pääse mihinkään. Kyseenalainen kunnia tästä ei kuitenkaan sekään mene persuille.

Se on vahvasti kokoomuksen ”saavutus”.

Turvallista terroria

Persut tietysti tykkäävät siitä, että turvapaikkoja ei myönnetä, kun Suomi tulkitsee nykyään Isis-alueetkin turvallisiksi. Vastuussa tästä on kuitenkin nykyinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), jonka sisäministeriaikana sisäministeriön alla toimiva Maahanmuuttovirasto uudet linjauksensa teki.

Muitakin syitä toki on, mutta keväiset Irakin, Afganistan ja Somalian kauttaaltaan turvallisiksi julistavat maalinjaukset ovat pääsyy, miksi Suomi myöntää nyt huomattavasti aiempaa harvemmalle turvapaikkoja. Maalinjaukset eivät ole lakimuutoksia, joista olisi äänestetty eduskunnassa, vaan ne ovat Maahanmuuttoviraston ratkaisuja – ja maahanmuuttovirasto toimii kokoomuksen valvonnassa.

Poliittista vastuuta kokoomusjohtaja Orpo ei tästä ole kantanut, vaan hän on piilotellut virkamiesten selkien takana. Orpo antaa arvatenkin mielellään persujen nyt paistatella, vaikka hänen oma roolinsa on selvä. Uudet linjaukset on tehty hänen johdossaan. Suomen tiukentunut turvapaikkalinja on pääasiassa kokoomuksen ja Orpon piikkiin menevien maalinjausten seurausta. Siitä ei sulkia voi mitenkään persuhattuihin asetella.

Toisinkin voisi olla.

Saksikäsi-Soini meni sieltä, missä aita on matalin

Persukuorrutteiselta näyttävät maalinjaukset olisivat voineet olla Timo Soinin johtaman joukkion vastuulla. Hallitusta kasattaessa persujohtaja pelasi kuitenkin ministeripaikat siten, että sekä valtiovarainministerin että sisäministerin salkut menivät kokoomukselle. Soini sai toiseksi suurimman puolueen puheenjohtajana valita pallinsa ja lähti itse ulkoministerinä ujuttautumaan sieltä, missä aita on matalin.

Soinin ratkaisu avasi ministeriruletin, joka johti salkkujaon asettumiseen nykymalliinsa. Sisäministerin paikka olisi varmasti ollut perussuomalaisten saatavilla, mutta ei ilman uhrauksia: koko ulkopolitiikan ja sekä sisäisen että ulkoisen turvallisuuden kasautuminen yhdelle puolueelle olisi ollut omituinen kokonaisuus. Persujen valinta ottaa ulkoministerin ja puolustusministerin paikat jätti sisäministeriön kokoomuksen temmellyskentäksi.

Soinin oma valinta oli sinänsä populistipoliitikolle luonteva. Valtiovarainministerinä Soini olisi joutunut henkilöitymään leikkauspolitiikan mestarina. Sen vastuun pakoileminen oli ilmeinen valinta. Kuva saksikäsi-Soinista olisi ollut vahvasti vastoin puolueen rahvasta kosiskellutta julkikuvaa.

Auttaako toistokaan?

Leikkauksia on tehty, ja arvatenkin niitä tulee vielä lisää. Perussuomalaiset eivät niitä ehkä hallituksessa ole orkestroineet, mutta he ovat olleet niissä koko sydämellään mukana.

Leikkaukset perustuvat lakimuutoksiin ja budjettiratkaisuihin, joiden toteutuminen on vaatinut perussuomalaisten aktiivista hyväksyntää äänestyksissä. Toisin on kyseenalaisten maalinjausten kanssa. Ne ovat selkeän poliittisia ratkaisuja, mutta ne tehtiin ilman muodollista poliittista vastuuta. Persut eivät päässeet niistä äänestämään, vaan koko homma menee Petteri Orpon ja kokoomuksen piikkiin.

Kannatuslukemat kertovat, että ristiriita perussuomalaisten hallitustoiminnan ja aikaisempien puheiden kanssa ei ole jäänyt äänestävältä rahvaalta huomaamatta. Nyt puolueen väki yrittää etsiä ansioita mistä vain sellaisia on löydettävissä. On jopa koomista, että persut yrittävät omia kokoomuksen tekoset omiksi meriiteikseen, kun samalla kokoomus itse pyrkii parhaansa mukaan pesemään kätensä järjenvastaisesta päätöksestä julistaa Isis-barbaarien terrorisoimat alueet turvallisiksi.

Yleensä politiikassa komiikkaa saa nähdä yksittäisten edustajien tempauksissa. Kokonaiset puolueet ja varsinkaan hallituspuolueet ovat harvemmin pukeneet klovnin varusteita vapaaehtoisesti niskaansa.

Siis tähän saakka. Nythän moinen näyttää olevan kohta enemmän tavallista kuin poikkeus.

Tässä kirjoituksessa on mainittu monta kertaa erikseen, kuka omituisista maalinjauksista ja sen myötä Suomen muuttuneesta turvapaikkapolitiikasta on vastuussa. Toisto on tarkoituksellista. Mitenkään muuten tämä asia ei näy menevän perille.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Maahanmuuttovirasto julisti Isis-alueen turvalliseksi (17.5.2016)

Aiheesta internetissä:

Simon Elo: Kiristynyt turvapaikkapolitiikka näkyy tilastoissa (15.8.2016)

Yle: Keskusta selvästi suurin puolue, SDP nousi kokoomuksen ohi – perussuomalaiset vajoaa edelleen (10.8.2016)

Yle: Perussuomalaisten Pentti Oinonen: Jos ei meno muutu, olemme kohta satiaispuolue (11.8.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X