(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Kansanedustaja Veera Ruoho levittää vihapropagandaan omaksuttua tarinaa ulkomaalaistaustaisten rikoksista, joita poliisi ei tutki.Veera Ruoho asettaa itsensä ja vaikutusvaltansa muukalaisvihamielisen lietsonnan pönkittäjäksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Veera Ruoho väitti torstaisessa Facebook-kirjoituksessaan, että Oulussa ”10-15 hengen ulkomaalaistaustaisen ryhmä” olisi pahoinpidellyt ja ryöstänyt kaksi ”kantasuomalaista” henkilöä. Ruoho esitti, että poliisi on ilmoittanut, että rikoksia ei tutkita resurssipulan vuoksi.

Isän pikajuna kysyi poliisilta tarkempia ja tuoreempia tietoja tapauksista. Poliisi vastasi useimpiin kysymyksiin perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Poliisin kertomat tiedot osoittavat, että kansanedustaja Veera Ruohon väitteet ovat puppua. Poliisi on tutkinut. Kyse ei ole ollut pelkästään ulkomaalaistaustaisista.

Rikoksesta epäiltyjä kuulusteltuja on ollut yhteensä 17. Tapaukseen liittyen kiinniotettuna on ollut kahdeksan henkilöä. Melko ahkeraa tutkimista siihen nähden, että kansanedustajan julistuksen mukaan resurssien puutteessa ei tutkita.

Vain yksi epäillyistä on ulkomaalainen. Muuten epäiltyihin kuuluu niin ulkomaalaistaustaisia kuin kantasuomalaisiakin. Poliisikansanedustajan levittämän tarinan mukaan epäillyistä joka ainoa on ulkomaalaistaustainen.

Ruoho esittää kirjoituksessaan myös hyvin kummallisen epäilyn, jossa hän leimaa rikosten uhritkin hämärähemmoiksi. Hän vertaa ulkomaalaistaustaisiksi väittämiensä henkilöiden tekemiä rikoksia myöhempään tapaukseen, jossa joukon suomalaisia epäillään pahoinpidelleen porukalla kaksi turvapaikanhakijaa Oulussa. Se, että kaikki kolme tapausta ovat sattuneet yöaikaan, kertoo Ruohon mukaan tapahtumien osapuolista.

– Kaikki tapahtumat aamuyöstä..ketkäs silloin yleensä liikenteessä: eipä juuri normaalityössäkäyvät ihmiset, Ruoho kirjoittaa.

Ulkomaalaistaustaisiksi väitettyjen henkilöiden epäillyt rikokset tapahtuivat viikonloppuna, jolloin Oulussa järjestettiin Qstock-festivaali. Tapahtumajärjestäjän mukaan loppuunmyyty festivaali keräsi viikonlopun aikana yhteensä 32 000 kävijää. Epäillyt rikokset sattuivat festivaalialueen välittömässä läheisyydessä, joten paikalla on liikkunut paljon väkeä.

Heidän kaikkien kunnollisuuden kansanedustaja asettaa kyseenalaiseksi – myös rikosten uhrien, jotka olivat silloin liikenteessä.

Kiva totuus

Qstock-viikonlopun pahoinpitelyistä uutisoitiin useissa tiedotusvälineissä. Ilmeisesti johonkin näistä jutuista kansanedustaja Veera Ruoho perustaa väitteensä.

Internetin kansallismielisinä esiintyvät muukalaisvihaa lietsovat tahot tarttuivat tarinaan oitis. Ne onnistuivat saamaan liikkeelle tapahtuneesta sepitetyn sovituksen, jossa puhutaan kantasuomalaisen lapsen tappamista yrittäneestä ulkomaalaisjengistä, jota ei edes yritetä tavoittaa. Joissakin erityisen värittyneissä versioissa tiedettiin kertoa paljon muutakin, kuten esimerkiksi, että epäillyt olisivat irakilaisisa turvapaikanhakijoita.

Poliisin mukaan kukaan epäillyistä ei ole saapunut Suomeen ”viime vuosien aikana”, joten turvapaikanhakijoista ei ole kysymys. Tästä kertoo myös se, että yhtä lukuun ottamatta kaikki epäillyt ovat Suomen kansalaisia.

Väritetyt versiot sopivat luonnollisesti hyvin niille tahoille, joiden tavoitteena on edistää kaikkiin ulkomaalaisilta näyttäviinkin kohdistettavaa vihaa. Tällaisten tarinoiden sepittely on tyypillistä vihanlietsontaa, jota harjoitetaan päivittäin liki teolliselta vaikuttavalla tehokkuudella.

Tällaiseen totuuteen myös perussuomalaisten poliisikansanedustaja Veera Ruoho tarttui.

Ruoho jätti huomioimatta ne lukuisat seurantajutut, joita Oulun pahoinpitelyjen tutkintaa tiiviisti seuranneissa eri tiedotusvälineissä julkaistiin. Esimerkiksi Iltalehti oli julkaissut aiheesta ainakin kolme tutkinnan edistymisestä kertovaa uutista (1, 2, 3) ennen kuin Ruoho julkaisi Facebook-kirjoituksensa, jossa hän esitti paremmin vihapropagandaan soveltuvan vääristellyn tulkintansa. Seurantajutuissa myös tiedot epäiltyjen taustoista olivat tarkentuneet. Muutenkin kokonaisuus oli hyvin pitkälti tiedossa niiltä osin, mitä poliisi perjantaisella tiedotteellaan varmisti.

Mahdollisesti kyse on siitä, että Ruoho on kuullut hänen arvomaailmaansa ja poliittiseen agendaansa sopivan tarinan, pitänyt sitä lopullisena totuutena ja sulkenut sen jälkeen silmänsä ja korvansa. Toinen vaihtoehto on, että hän on ollut tietoinen tutkinnan edistymisestä ja tarkentuneista tiedoista epäiltyjen taustoista, mutta hän on tahallaan jättänyt nämä tiedot huomioimatta, jotta voi tyhmää esittäen osallistua vihapropagandan levittämiseen.

Kumpikaan ei ole yleisesti arvioiden erityisen mairitteleva vaihtoehto. Ruoho käyttää vaikutusvaltaansa hallituspuolueen kansanedustajana propagandatyöhön joko tahallaan tai tyhmyyttään. Hän tekee näin, vaikka poliisikansanedustajan luulisi olevan siviiliammattinsakin vuoksi perillä siitä, että poliisi ei jätä vakavia väkivaltarikoksia tutkimatta.

Vaikutusvaltainen vihanlietsoja

Vääristellyt tarinat ja huhujen esittäminen totuutena on internetin vihasivustojen perusmateriaalia. Niillä luodaan kuvaa uhasta ja muokataan asenteita muukalaisvihamielisiksi. Tähän kuvaan sopii paremmin kuin mainiosti tarina lapsen tappamista yrittäneistä ulkomaalaisista, joita poliisi ei edes yritä ottaa kiinni. Jo nyt tämä satu on otettu osaksi kokonaistarinaa, vihan kaanonia, ja siihen vedotaan vielä pitkään – välittämättä siitä, että se ei ole totta.

Totuudella ei sinänsä ole merkitystä, vaan loputon tarinoiden suoltaminen on itsessään propagandan väline. Toistolla on tärkeä merkitys.

Myös auktoriteetteihin vetoaminen on propagandan työkaluja. Tarinat ja ääriliikehdinnän mielipiteet selitetään sopiviksi, koska jonkun kuuluisuudenkin voidaan kertoa olevan samaa mieltä. Näin toimittiin esimerkiksi viime talvena, kun urheilusankari Teemu Selänne ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö onnistuttiin yhdistämään propagandistien kokonaistarinan tukijoiksi.

Hallituspuolueen kansanedustaja sopii tähän yhtälöön mainiosti. Veera Ruoho kuuluu asemansa vuoksi niihin tahoihin, jotka napataan kernaasti tietolähteiksi ja sepitettyjen tarinoiden varmistajiksi. Myös poliisitaustansa vuoksi Ruohon sanoilla on erityisen korostunut painoarvo: kyllähän nyt hallituspuolueen kansanedustaja ja poliisi tietää, kuinka poliisiasiat tässä maassa menevät.

Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Veera Ruoho on asettanut itsensä ja arvovaltansa vihapropagandan työvälineeksi levittämällä muukalaisvastaisen liikehdinnän kaanoniin omaksuttua tarinaa, joka ei ole totta.

* * *

Luitko myös Isän pikajunan edellisen kirjoituksen? Huomaatko ristiriidan sen ja tämän kirjoituksen välillä?

Tämä on toinen osa kolmen kirjoituksen sarjasta, joka liittyy poliisin viestintään. Viimeisessä osassa pureudutaan muun muassa edellä mainitun ristiriidan kautta poliisin tiedotuksessa jatkuvasti esiintyviin ongelmiin ja siihen, mitä seurauksia sillä on.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Tämän vuoksi turvapaikanhakijoita pelätään – Propagandan viisi sääntöä (8.2.2016)

Poliisilla uusi salainen ase – Ei ole poliisin mukaan ase ollenkaan (20.8.2016)

Aiheesta internetissä:

Iltasanomat: Poliisi pyytää havaintoja: iso miesporukka pahoinpiteli turvapaikanhakijoita Oulussa (18.8.2016)

Poliisi: Oulun Linnansaaren väkivaltatekojen tutkinta on ollut tiivistä (19.8.2016)

Iltalehti: Mereen heitetty 15-vuotias toipuu pahoinpitelystä – poliisi valmistautuu kiinniottoihin (4.8.2016)

Iltalehti: 15-vuotias pahoinpideltiin ja työnnettiin mereen – Oulun poliisi teki läpimurron pahoinpitelytutkinnassa (8.8.2016)

Iltalehti: Verkko kiristyy 15-vuotiaan pahoinpitelyssä – osa epäillyistä poliisin haavissa (9.8.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X