Soini harkitsee persujen puheenjohtajuudesta luopumista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Timo Soini_kuva-ppntori_CC-BY-SA-4-0

Timo Soini_kuva-ppntori_CC-BY-SA-4-0Aikakausi on päättymässä. Persujohtaja käynnisti oman lähtölaskentansa.

Perussuomalaisissa pukkaa paniikkia. Kannatus on syöksynyt, eikä mikään näytä auttavan. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini on vakuutellut uskoaan tulevaisuuteen. Gallupit eivät äänestä, hän sanoo.

Soini on vähätellyt tavan takaa mielipidemittausten merkitystä. Mielessä ne ovat kuitenkin pyörineet: tuskin kukaan niistä tavan takaa jaksaisi kirjoittaa, jos niitä aivan merkityksettöminä pitäisi.

Viimeisimmässä blogikirjoituksessaan Soini paljastaa, että mielessä on ollut muutakin. Hän kehuu ministerikierrosta Pirkanmaalla. Kannatusta oli ollut aistittavissa, ja se oli palauttanut miehen luottamusta tekemiseensä.

– Ei helkkari. Taidan jatkaa näissä hommissa, ainakin ministerinä, vaalikauden loppuun, Soini kirjoitti.

Vaikka lausahdus uhkuu päällisin puolin uskoa tulevaan, on kolikon kääntöpuolella epäusko. Soini ilmoittaa, ettei lyökään hanskoja tiskiin ja jätä hallitusta kesken kauden. Harkinnassa se on siis ollut. ”Ainakin ministerinä” jatkaminen kertoo kuitenkin vielä enemmän. Puolueen puheenjohtajuuden suhteen jatko ei olekaan enää niin varmaa.

Soini on käynnistänyt oman lähtölaskentansa.

Ilmiön loppu

Timo Soini nosti käytännössä yksin perussuomalaiset SMP:n konkurssipesän raunioista päätöksenteon huipulle. Se temppu jää pysyvästi Suomen poliittiseen historiaan. Olipa Soinista tai perussuomalaisista mitä mieltä hyvänsä saavutus on ilmiömäinen. Siitä ei pääse mihinkään.

Nyt puolue on kuitenkin vajoamassa takaisin marginaaliin. Vaikka Soini vähättelee mielipidemittausten merkitystä, kelpasivat ne vuonna 2011, kun hän änkesi niihin vedoten suurten puolueiden kanssa samaan vaalitenttiin. Jos samaa sovellettaisiin nykyisillä kannatuslukemilla, voisi Soini joutua ensi vuoden kuntavaalien alla kinastelemaan pienpuolueiden tenteissä.

Täysin aiheellisesti on pohdittu, onko Soini itse se painolasti, joka puoluetta upottaa. Suurpersu ei ole tyhmä. Hän kyllä tietää, että se on täysin mahdollista. Hänestä voi olla keulakuvana puolueelle jo enemmän haittaa kuin hyötyä.

Sitä paitsi puoluejohtajan vaihtamista lukuun ottamatta liki kaikki muut temput kannatussyöksyn katkaisemiseksi on jo kokeiltu.

Kun mikään ei toimi

Kannatuspaniikissa perussuomalaiset ovat kokeilleet kalastella uutta suosiota eri taktiikoilla. Varsinaisesti syöksyyn taidettiin havahtua vasta keväällä, jolloin Timo Soini julisti punavihreitä oppositiopuolueita vastaan käytävän mustamaalauskampanjan. Puoluejohtaja itse johti kampanjaa keksimällä erinäisiä herjoja, kuten fillarikommunisteiksi nimittelemisen.

Haukutut nauroivat, ottivat solvaukset ylpeinä omikseen ja käänsivät pelin omaksi voitokseen. Perussuomalaisten ahdinko jatkoi syvenemistään, ja vasemmistoliittokin pyyhkäisi ohi.

Kesän aikana Soini päästi puolueväen irti harjoittamaan monien rasistiseksi tulkitsemaa vaikuttamista varsinkin sosiaalisessa mediassa. Eivät kohentuneet asemat silläkään. Persupaatti kynti yhä syvemmällä.

Uusimpana temppuna puolueessa on päätetty palata juurille häpeilemättömään populismiin.

Ensin puolue torppasi hallituskumppani kokoomuksesta kantautuneet puheet päivähoitomaksujen korotusten perumisesta. Se ei näyttänyt hyvältä. Kukapa tykkäisi puolueesta, joka oikein ehdoin tahdoin tahtoo kurittaa lapsiperheitä?

Vanha kettu Soini keksi kuitenkin korjausliikkeen: hän kikkaili ehdotuksen, että maksujen korotus peruutettaisiin, mutta se rahoitettaisiin kiristämällä pääomatuloverotusta yläpäästä. Kukapa sellaisesta ei tykkäisi: samalla kertaa ojennettaisiin kättä lapsiperheille ja kepillä rikkaita. Ehdotuksessa oli se ovela juju, että kokoomus arvatusti tyrmäsi ajatuksen samoin tein. Nyt persut voivat leveillä kauniilla aikeillaan, jotka ilkeät porvarit ovat jyränneet. Päivähoitoon turvautuvien lapsiperheiden kukkaroille päästään edelleen menemään, mutta moraalisesti kestävä selitys löytyy: eihän me, mutta kun ne muut.

Persukannattajia on kadonnut etenkin oppositiopuolue SDP:n kelkkaan. Ei siis ihme, että heti kohta edellisen avauksen jälkeen puolue keksi omia demareiden vanhan idean päästää yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät eläkkeelle. Tällä ehdotuksella voisi olla mahdollista houkutella karanneita kannattajia takaisin, mutta sitä ei taatusti päästetä unohtumaan, että persujen oma keksintö tämä hanke ei ole.

Populististen avauksien vaikutusta ei ole vielä testattu gallupeissa. Saattaa hyvinkin olla, että sanansa hallituksen leikkauspolitiikan takuumiehenä syöneen puolueen puheet ovat liian läpinäkyviä. Eritoten Soinin uskottavuus voi olla sen verran heikko, että mitkään puheet eivät auta.

Syyskesästä 2014, liki päivälleen kaksi vuotta sitten Soini julisti, että persut eivät persettään myy. Seuraavana keväänä puolue meni hallitukseen ja myi perseensä lisäksi kaiken muunkin. Soinin sutkautus kääntyi pahasti häntä ja hänen puoluettaan vastaan muotoutumalla varsinaiseksi vaalihuijarin manifestiksi.

Perussuomalaisten seuraava puoluekokous on ensi vuonna. Silloin on taas uusien julistusten aika. Ehkä Timo Soinikin rupeaa hiljalleen ymmärtämään, että puolueen kannalta voisi olla edullisempaa löytää seuraavan manifestin esittäjäksi henkilö, jonka puheisiin vielä joku uskoo.

Mutta kenestä olisi perimään Soinin valtava mantteli – takki, joka tunnetaan nykyään parhaiten kääntämiseen soveltuvana naamiaisasuna?

Timo Soinin kuva: Ppntori. CC BY SA 4.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Timo Soini: Gallupit eivät äänestä (24.6.2016)

Timo Soini: Rohkaiseva ministerikierros (20.8.2016)

Timo Soini: Haastamalla horjutetaan – punavihreät kyykkäsivät (17.5.2016)

Yle: Soini yhä valmis korottamaan päivähoitomaksuja: Ei voi poimia rusinoita pullasta (16.8.2016)

Lännen Media / Aamulehti: Soini: Perussuomalaiset valmis perumaan päivähoitomaksun korotukset – korvaisi sen pääomaverolla (19.8.2016)

Verkkouutiset: Vastaus Timo Soinille: ”Verotuksessa on yksi tie – alaspäin” (21.8.2016)

Iltasanomat: Tässä syyt perussuomalaisten suosion romahdukseen: Kannattajat lähtivät demareihin ja katsomoon (21.8.2016)

SDP: Ex-työministerit Filatov ja Ihalainen Lindströmille: Uusi Lex Taipale on tervetullut (20.8.2016)

Suomen Uutiset: Soini: Perussuomalaiset kääntämään Suomen suuntaa – ”tarvitaan hyvä käänne” (26.8.2014)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X