Trolliarmeija ekstaasissa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Isän pikajunan kirjoitus herätti keskustelua Rajat kiinni -kansanliikkeen Facebook-ryhmässä.

Rajat kiinni -kansanliikkeen Facebook-sivulla keskusteltiin Isän pikajunen kirjoituksesta.

Mutkuttelua, jankutuksia ja uhkauksia. Siitä on ”maahanmuuttokritiikki” tehty.

Forssassa tapahtunut hyökkäys turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukselle aiheutti odotetusti liki rajattomalta vaikuttavaa riemua internetin äärioikeistolaisissa agitaattoreissa. Kantaväestöstä koostuneen hyökkäysjoukon aggressiota puolusteltiin eilen jopa tapahtumapäivää ronskimmin.

Kerroin eilen näkemykseni hyökkäyksen taustasta laajemmassa kontekstissa. Tiesin ennakoida, että kirjoitus herättäisi häiriköt. Näin käy säännönmukaisesti, jos joku julkeaa arvostella muukalaisvihamielistä liikehdintää. Kirjoitin tämän arvion julki omalla Facebook-sivullani pian sen jälkeen, kun olin jakanut linkin kirjoitukseen.

Päivän mittaan ennuste toteutui. Blogiin virtasi analytiikkatietojen mukaan lukijoita Hommaforumilta ja Ylilaudalta. Se ennakoi aikaisempien kokemuksieni mukaan lähes poikkeuksetta häiriköiden saapumista. Näin kävi nytkin niin Isän pikajunan Facebook-sivulla kuin henkilökohtaisella sivullanikin.

Trollit toimivat niin ikään odotetusti. Kirjoitukseni kirvoittamasta keskustelusta syntyi mallikelpoinen esimerkki siitä, kuinka muukalaisvihamieliseen väkivaltaan kohdistuva kritiikki pyritään vaientamaan tai vähintäänkin kääntämään vainoja ajavien voitoksi. Myös säännönmukaisesti näitä asioita käsiteltäessä toteutuva väkivallan lietsominen arvostelijaa kohtaan toteutui täysin odotetusti.

Mutkuttelijoiden maihinnousu

Minulle pääosin entuudestaan tuntemattomat Facebook-persoonat saapuivat kommentoimaan kirjoitustani. He kirjoittivat aggressiivisesti ja pyrkivät kaikin keinoin kääntämään keskustelun pois ulkomaalaisia kohtaan kohdistetusta hyökkäyksestä tai tekemään siitä oikeutetun.

He sovelsivat tätä aiheepiiriä koskevissa keskusteluissa jatkuvasti nähtävää whataboutismin eli suomeksi mutkuttelun keskustelutaktiikkaa. Siinä keskustelua jumiutetaan ja harhautetaan viemällä sitä pois alkuperäisestä aiheesta, joka on mutkuttelijoiden, eli tässä tapauksessa muukalaisvihamielisen liikehdinnän kannalta kiusallista.

Tapahtunutta tai tapahtuvaksi aiottua väkivaltarikollisuutta ei haluta esitettävän väkivaltarikollisuutena. Siitä pyritään maalaamaan oikeutettua, sankarillista isänmaallisuutta.

Mutkuttelija siirtää huomion käsiteltävästä aiheesta omaan agendaansa paremmin sopivaan. ”Mut ku tämä oli vielä pahempaa”, hän mutkuttaa tuodessaan keskusteluun viittauksen johonkin varsinaisesti keskustelun aiheeseen kuulumattomaan tapahtumaan. Yhdellä vääryydellä pyritään näin mitätöimään toinen.

Käytännössä tämä tarkoitti eilisessä esimerkkitapauksessa loputtomalta vaikuttanutta vyöryä eritoten muslimivihamielistä kirjoittelua ja linkityksiä erinäisten vihasivustojen propagandamateriaaleihin, joissa useimmiten esitettiin vähintäänkin vääristeltyjä näkemyksiä tai vahvistamattomia huhuja erinäisistä aiemmista tapahtumista.

Tämän materiaalin tarkoituksena on yleistää yksittäisten ihmisten tekoja kokonaisten ihmisryhmien synnynnäisiksi ominaisuuksiksi. Tällä puolestaan pyritään madaltamaan kynnystä lähinnä muslimivastaiseen vainoon ja oikeuttamaan hyökkäykset muslimeiksi ”tiedettyjä” ihmisiä vastaan.

Rasismista kaikki sanoutuvat luonnollisesti irti, mutta siitä huolimatta ihmisten tausta ja heidän uskontonsa osataan kertoa hämmästyttävän tarkasti pelkästään valokuvissa ja suttuisissa videoissa esiintyvien henkilöiden ulkonäön perusteella. Siitäkin osataan esittää uskomattoman pitkälle vietyjä arvioita, kuinka hartaita uskovaisia kuvissa näkyvät ihmiset ovat.

Samaa pitkälle vietyä päättelyketjua sovelletaan yleisesti muukalaisvihamielisen liikehdinnän vaikuttamisessa muutenkin. Ihminen arvataan ulkonäön perusteella turvapaikanhakijaksi ja muslimiksi ja sen perusteella rikolliseksi tai jopa terroristiksi.

Rasismista ei silti ole kuulemma kysymys.

Jankuttajien jatkokertomus

Rajat kiinni -kansanliikkeen Facebook-ryhmässä keskusteltiin Isän pikajunan kirjoituksesta.

Mutkuttelun sivutuotteena tai sen ohella myös muut propagandan perustyökalut ovat usein ahkerassa käytössä. Näin oli myös eilisessä esimerkkikeskustelussa.

Asioita yksinkertaistettiin esimerkiksi hyvän ja pahan väliseksi kamppailuksi, propagandan kohteita mustamaalattiin ja parodisoitiin esimerkiksi halventavalla nimittelyllä, kansan tai vähintäänkin kansan enemmistön samanmielisyyteen vedottiin, auktoriteetteja hyödynnettiin, ja eritoten kaikkea toistettiin toistamasta päästyä.

Loputtomalla linkitysvyöryllä asetetaan ihmisten silmille otsikkoja, joissa jankutetaan, kuinka muslimi teki sitä ja muslimi teki tätä.

Pääosin millään ei ole mitään tekemistä alkuperäisen keskustelunaiheen kanssa, vaan tuossa vaiheessa keskustelu on kaapattu muihin tarkoituksiin.

Toiston päämääränä on saada mahdollisemman monet yleistämään yksien teot myös muihin heidän kanssaan samaan viiteryhmään kuuluviin. Läheskään kaikissa viitatuissa tarinoissa ei kerrota todennetuista tapahtumista. Huhut kelpaavat tähän tarkoitukseen mainiosti, vaikka ne olisi kuinka monta kertaa perättömiksi osoitettu.

Totuudella ei ole merkitystä, kun määrä korvaa laadun. Perätön väite on todistettava aina uudestaan perättömäksi. Tarinoiden loputtomassa vyöryssä jokaisen yksittäisen jutun todenmukaisuuden arvioiminen tai niiden kontekstoiminen on mahdotonta. Vaikka sen onnistuisikin tekemään, on trollilla vastaus valmiina: valtamedia, viranomaiset, tutkimukset ja aivan kaikki valehtelevat.

Ja sitten hän postaa seuraavan tarinan, ja sama ruljanssi alkaa uudestaan.

Harja heilumaan

Siivosin eilistä kirjoitustani koskevasta keskustelusta lukemattomia kommentteja, jotka sisälsivät edellä kuvailtuja piirteitä. Monissa tapauksissa onnistuin tekemään sen liki reaaliaikaisesti, koska juuri eilen sattui olemaan mahdollisuus seurata keskustelun etenemistä. Estin muutamien vihanlietsojien pääsyn Facebook-sivuilleni. Harjauksesta huolimatta keskusteluista on edelleen löydettävissä jälkiä trollien vyörytyksestä.

Vyörytyksen voimaan on mahdollista vaikuttaa. Mutkuttelijat ja jankuttajat toimivat reaktioilla.

Trollit voimaantuvat, kun niitä syöttää. Tämän vuoksi viisainta olisi jättää vihanlietsojat huomiotta. Heidän kanssaan tinkaaminen tarjoaa koko ajan uusia tilaisuuksia jatkaa propagandavyörytystä. Väittelyä trollin kanssa on mahdoton voittaa, sillä trolli johtaa keskustelun aina tappiolle jäädessään uuteen suuntaan. Voitto tai tappio ei ole trollille tärkeää, vaan keskustelun jumiuttaminen ja tämän oman agendan toistaminen.

Jokainen vasta-argumentti tarjoaa tilaisuuden trollaamisen ja toiston jatkamiselle.

Sananvapausmarttyyrit

Tyypillistä trolleille on se, että mikäli heidän saastuttamaansa keskustelua moderoi, eli trollauksia poistaa, syyttävät he sananvapauden rajoittamisesta ja ”totuuden” sensuroimisesta. Eilisen keskustelun tapauksessa syytökset olivat jo lähtökohtaisesti naurettavia, koska minun hallinnoimillani Facebook-sivuilla keskustellaan minun asettamissani rajoissa. Minun Facebook-sivuni eivät ole sama asia kuin yhteiskunta.

Lisäksi kyseisistä keskustelusta voi todeta, että vaikka räikeimmät törkeydet poistankin, hyväksyn julkisena keskustelijana melko laajasti itseeni kohdistuvan arvostelun. Myös minun kanssani hyvinkin erimieliset ihmiset saavat esittää näkemyksiään varsin vapaasti minun hallinnoimissani keskusteluissa. Asiallisesti keskustelevia kansallismielisiäkin oikeasti on, vaikka heidänkin nimissään puhuvien öyhöttäjien metelin takaa tätä on monesti hankalaa nähdä.

Valitettavasti keskustelu sujuu harvoin mallikelpoisesti. Se harhautuu monesti keskustelijoiden henkilöihin suunnattuihin loukkauksiin. Tätä ei tapahdu pelkästään äärioikeistolaisten öyhöttäjien toimesta, vaan myös heidän vastustajiensa argumentit voivat olla asiattomia tai vähintäänkin väärin kohdistettuja. Kaikki maahanmuuttokritiikki ei ole ”maahanmuuttokritiikiksi” naamioitua melskaamista.

Erimielisyyttä ei tulisi automaattisesti tuomita myrkyksi, vaan asiallisesti keskustelevien erimielisten kanssa on mahdollista päästä siihen kaivattuun dialogiin. Trollit eivät siihen rupea, eikä sitä pidä edellä mainituista syistä edes yrittää. Kaikki erimieliset eivät ole kuitenkaan trolleja.

Narun jatkoksi

Uhkailulla pyritään hiljentämään.

Trollaamisen lisäksi muukalaisvihamielisen liikehdinnän perustyökaluja on kritiikin hiljentäminen uhkailulla ja painostuksella. Tällä kertaa, kuten ei useimmiten muutenkaan, kirjoitukseni ei kirvoittanut suoraan minulle osoitettuja uhkauksia. Väkivallan lietsominen hoidettiin tuttuun tapaan yhä kansallissosialistisemmaksi käyvän Rajat kiinni -kansanliikkeen Facebook-ryhmässä.

Uhkailun tarkoituksena on hiljentää muukalaisvihamielisiä vainoja kritisoivat äänet pelottelulla. Ääriliikehdinnän arvosteleminen pyritään vaientamaan asettamalla arvostelijan henkilökohtainen turvallisuus kyseenalaiseksi.

Vihanlietsonnalla on pystytty madaltamaan kynnystä väkivaltaan. Toistaiseksi toteutuneet teot ovat kohdistuneet lähinnä ulkomaalaisiin, mutta sama uhka pyritään ulottamaan myös niihin kantasuomalaisiin, jotka rohkenevat tätä liikehdintää arvostella – vaikka tämä sattuisikin olemaan valkoihoinen lihaa syövä heteromies.

Tämän kirjoituksen yhteyteen sijoitetut kuvakaappaukset on napattu Rajat kiinni -kansanliikkeen Facebook-ryhmässä minun eilisestä kirjoituksestani käydystä keskustelusta. Kovinkaan moni ei taida pitää tuollaista kommentointia enää järin yllättävänä. Siitä on tullut normaalia.

Siitä on tullut kritiikkiä, jota sananvapauden nimissä saa vapaasti esittää ja jota julkisesti asioihin kantaa ottavan on kestettävä. Moni ei kestä ja moni ääni on hiljentynyt. Yksien sananvapaudella on toisten sananvapaus viety.

Mutta trolleja ei hiljennä mikään. Todennäköisesti ne innostuvat myös tästä kirjoituksesta.

Älä ruoki trollia.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Forssan hyökkäys oli tilaustyö (24.8.2016)

Tämän vuoksi turvapaikanhakijoita pelätään – Propagandan viisi sääntöä (8.2.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

 

X