Teuvo Hakkarainen yllyttää laittomuuksiin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps). Kuva: Eduskunta.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps). Kuva: Eduskunta.Miksi kukaan noudattaisi lakia, jos lakeja säätävätkin pyyhkivät pykälillä takapuolensa?

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen pistää koko arvo- ja vaikutusvaltansa peliin osoittaessaan, että lakiin on täysin sopivaa, ellei peräti suotavaa suhtautua välinpitämättömästi. Hän näyttää esimerkillään, että laista voi valita ne mukavat jutut, joita noudattaa ja sitten hyvällä omallatunnolla jättää ne keljut hommat omaan arvoonsa. Mitään sen kummemmin paheksuttavaa tällä perusteella syntyvässä rikollisuudessa ei hänen mukaansa ole.

Vihapuhe on nähtävästi Teuvo Hakkaraisen mielestä niin yleistä, että laki on menettänyt merkityksensä. Kansanedustajan pitää Hakkaraisen mielestä yleensä noudattaa lakia, mutta vihapuhetta tämä vaatimus ei ilmeisesti koske.

– Tämä asia on kuitenkin kuin ylinopeussakko liikenteessä. Kaikkihan on nykyään vihapuhetta, Hakkarainen linjasi Kankaanpään Seudulle.

Voi tietysti olla, että Hakkarainen kokee aivan kaiken vihapuheena. Jos näin on, se on hänen henkilökohtainen tragediansa ja aika surullinen kohtalo, joka sinällään selittäisi Hakkaraisen aggressiivista kielenkäyttöä. Hakkaraisen rehellisyydessä on arvostettavatkin piirteensä. Ainakaan äänestäjien ei tarvitse hänen kohdallaan arvailla, mitä tilaa ja mitä saa.

Yleisemmin lakia halveksuva hallituspuolueen kansanedustaja on kuitenkin hyvin ongelmallinen.

Ei ollenkaan sama asia kuin ylinopeussakko

Poliisi tutkii, onko Teuvo Hakkarainen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Asia koskee kansanedustajan heinäkuista Facebook-kirjoitusta, jossa hän muun muassa väitti perättömästi, että kaikki terroristit ovat muslimeja ja vaati muslimeja pois Suomesta.

Vihapuhetta on erityisesti netti pullollaan ja Hakkarainen todellakin voi viihtyä sellaisessa seurassa, jossa aivan kaikki puhe on vihapuhetta. Rikoksena kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei kuitenkaan mitenkään erityisen yleinen ole.

MTV kertoi viime vuonna Tilastokeskuksen tietojen perusteella, että tuomioita siitä jaellaan vain muutamia vuodessa. Yle listasi vuonna 2013 kaikki tietoonsa saamat tuomiot siihen asti tältä vuosituhannelta. Niitä oli vain hieman reilut parikymmentä.

Hakkaraisen verrokkina käyttämiä ylinopeussakkoja kirjoitetaan vuosittain 17 000 kappaletta – pelkästään Pohjois-Karjalassa. Aivan täsmälleen yhtä yleisistä asioista ei voi siis puhua.

Lain silmissä vihapuhetta esiintyy siis sangen hintsusti. Ellei tuomioiden määrissä ole tapahtunut äkillisesti dramaattista muutosta, on monta kertaa todennäköisempää, että ihminen tuli vuonna 2015 valituksi perussuomalaisten kansanedustajaksi kuin että hänet tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mikäli Hakkaraiselle tuomio napsahtaa hän on harvinainen tapaus. Vaikuttaa siltä, että tähän kansanedustaja oikein hakemalla hakee muutosta.

Rikollisuuteen yllyttämistä

Vähättelemällä mahdollista rikostuomiota kansanedustaja laskee rikollisuuden kynnystä. Hän lähettää vahvan viestin, jossa rikollisuus nähdään hyväksyttävänä. Ei ole nimittäin niin, että kansalaisille on suotu oikeudet vapaasti valita, mitä lakeja pitää noudattaa ja mitä ei. Lait ovat kaikille samat. Tämä koskee myös Teuvo Hakkaraista, vaikka se kuinka häntä harmittaisi.

Erityistä piittaamattomuutta lakia kohtaan Teuvo Hakkarainen osoittaa siinä, että hän oli Kankaanpään Seudun mukaan julistanut jatkavansa samaan malliin, vaikka tuomio tulisikin. Hän siis kertoo aikovansa vakaasti harkiten syyllistyä uudestaan samaan rikokseen, mikäli hänet tuomitaan.

Hallituspuolueen kansanedustajalta tämä on karu sanoma: tehkää rikoksia, ei sillä ole merkitystä, hän viestittää.

Aikana, jolloin väkivallan kierteen keskellä järjestetään uuteen rikollisuuteen ja jopa väkivaltaisuuksiin lietsovia tilaisuuksia olisi erityisen tärkeää, että kaikki vastuulliset tahot ymmärtäisivät korostaa lakien ja laillisuuden tärkeyttä osana vakaata yhteiskuntaa. Teuvo Hakkarainen toimii juuri päinvastoin.

Ainakaan laittomuuksia vähättelevällä kansanedustajalla ei ole tämän koommin varaa soittaa suutaan, jos vaikkapa joku anarkisti syyllistyy johonkin rikokseen.

Entä ne muut lait?

Teuvo Hakkarainen pitää lakia ja hänelle mahdollisesti tulevaa tuomiota pilkkanaan. Tämä on erityisen outoa puhetta hallituspuolueen kansanedustajalta.

Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat avainasemassa, kun maahan säädetään uusia lakeja. Käytännössä heidän eduskunnassa antamilla äänillään, heidän henkilökohtaisella vaikutuksellaan varmistetaan hallituksen esitysten läpimeno.

Jos ja kun Teuvo Hakkaraisen mielestä laista ei tarvitse piitata, niin mitä merkitystä on hänen itsensä äänestämillä laeilla? Kaipa niitäkin voi sitten hyvillä mielin rikkoa, jos sattuu siltä tuntumaan. Nykyhallitus on juntannut läpi useita sellaisia ratkaisuja, joita monien kansalaisten on katkera niellä. Hakkaraisen logiikan mukaan siinä ei ole mitään paheksuttavaa, jos näitä säädöksiä jättää noudattamatta, jos siltä tuntuu.

Laista piittaamaton hallituspuolueen kansanedustaja on omiaan rapauttamaan hallituksen ja kansanedustuslaitoksen arvovaltaa ja oikeutusta. Kansan on hankala niellä lakeja, jos niiden säätäjätkin pyyhkivät pykälillä takapuolensa.

Hakkaraisen puoluetta perussuomalaisia rikostuomiot tai vihapuheet eivät häiritse millään tavalla. Muita hallituspuolueita sen sijaan luulisi kiinnostavan, jos hallitusrintaman muutenkin kyseenalaista arvovaltaa loataan sisältäpäin.

Luulisi, vaan eipä kiinnosta.

Teuvo Hakkaraisen kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Hakkaraisen huutelu oli hyvä juttu (29.7.2016)

Hakkarainen vaatii muslimien massakarkotuksia Suomesta (15.7.2016)

Venäjä ensin -liike lietsoi Forssassa (28.8.2016)

Aiheesta internetissä:

Kankaanpään Seutu: Teuvo Hakkarainen: tuomio vihapuheista on kuin ylinopeussakko (30.8.2016)

MTV: Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vain muutamia tuomioita vuosittain (29.10.2015)

Yle: Rasisteja vai sananvapauden marttyyreja? – Näin kiihotuspykälä toimii (20.12.2013)

Karjalainen: Pohjois-Karjalassa napsahtaa 17 000 ylinopeussakkoa vuodessa (13.7.2015)

Savon Sanomat: KSML kysyi Teuvo Hakkaraiselta rajusta Facebook-kirjoituksesta: ”Voin lähteä sinne (vankilaan) istumaan” (17.7.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X