Sipilä asettui tukemaan uhkapeliä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Sipilä. Kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Ppntori. CC BY-SA 4.0.

Juha Sipilä. Kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Ppntori. CC BY-SA 4.0.Kun leikataan, ei tingitä sentistäkään. Kun istutaan veronmaksajien piikkiin rulettipöytään, se ei ole niin miljoonan päälle.

– Nyt arvauksia, kauanko menee siihen, että Sipilä julistaa täyden tukensa. Taas. Ties kuinka monennen kerran, minä kirjoitin Facebook-sivullani lauantaina.

STT oli julkaissut tuolloin sähköpostiviestin, jonka perusteella ei jää juuri epäselvyyksiä siitä, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kytkeytyy suoraan ja henkilökohtaisesti kohuttuun Finavia-sotkuun.

Kaksi päivää siinä meni.

– Ministeri Anne Bernerillä on täysi tukeni, Sipilä julisti heti eilisen blogikirjoituksensa otsikossa.

Ilmoitus ei itsessään ole yllätys. Sipilä toistaa täyttä tukeaan kuin sitä tehtävää varten ohjelmoitu robotti, vaikka ministerit mitä ketkuilisivat.

– Täysi tukeni VMI Stubbille. Teemme kaikki joskus virheitä, Sipilä tviittasi viime marraskuussa, kun silloinen valtiovarainmisteri Alexander Stubb (kok) oli narahtunut syöttämästä pajunköyttä eduskunnalle halliintarekisterisekoilussaan.

Sipilän tuki ei edellytä edes sitä, että hän olisi tietoinen, mille tukeaan julistaa.

– En tunne asiaa, mistä on kysymys, mutta täysi, sataprosenttinen tuki, Juha Sipilä huokui vuosi sitten, kun Anne Bernerin kerrottiin sotkeutuneen veroparatiisibisneksiin.

Nyt käsiteltävässä Finavia-sotkussa ei kuitenkaan ole kysymys siitä, etteikö pääministeri tietäisi, mistä on kyse. Hän tekee selvästi tiettäväksi blogikirjoituksessaan, että hän on ottanut asiasta selvää.

– Finaviassa tehtiin vuosina 2009 – 2011 ei-suojaavia, luonteeltaan spekulatiivisia johdannaissopimuksia. Niistä on tullut yhtiölle ja sitä kautta meille veronmaksajille noin 34 miljoonan euron vahingot, Sipilä kirjoittaa.

Suomeksi tuo tarkoittaa sitä, että valtion omistama lentokenttäyhtiö on syöksynyt hyvin epävarmaan uhkapeliin ja turpaan tuli, kuten saattoi ennakoida. Vähän kuin olisi istunut rulettipöytään ja pistänyt pelimerkkinsä numeron viereen. Edes Sipilä ei kiistä, että ratkaisu oli typerä.

Vaikka tämä tapahtui jo kauan ennen kuin Sipilä tai Berner olivat päättämässä tai vastuussa asioista, he antavat toimille nyt omalla aktiivisella otteellaan siunauksensa. Finavian hallitus päätti viime syksynä, että se nostaa tapahtuneen johdosta kanteen yhtiön hallituksen entisiä jäseniä ja entistä toimitusjohtajaa vastaan, jotka olivat päättäneet johdannaisuhkapeliin ryhtymisestä.

Tässä vaiheessa Anne Bernerin kabinetista puututtiin peliin.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen ilmoitti Finavian hallituksen silloiselle puheenjohtajalle ”ministerin pyynnöstä”, että marraskuun puolivälissä järjestettäisiin ylimääräinen yhtiökokous ja että sitä ennen ”yhtiön ei tule edetä johdannaiskanneasiassa”.

Yhtiökokousta ei koskaan järjestetty. Kanneoikeus vuoden 2010 tappioiden osalta päättyi vuoden 2015 lopussa.

Liikenne- ja viestintäministeriönkin nyt julkistama sähköposti osoittaa, että liikenne- ja viestintäministeriöstä puututtiin suoraan asiaan. Sähköpostista käy myös ilmi, että puuttuminen on tehty liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin nimissä.

Veronmaksajille tehtiin tappiota typerällä ja vastuuttomalla uhkapelillä, eikä asian suhteen edes yritetty hakea oikeutta. Tälle pääministeri Juha Sipilä antaa täyden tukensa, ja tällä kertaa hän on osoittanut tietävänsä tarkalleen, mitä tukee.

Rahasta ei tingitä senttiäkään silloin, kun sitä kiskotaan pienituloisten kukkaroista. On kuulemma niin tiukkaa, että pitää talkoilla välttämättömillä leikkauksilla. Mutta sitten se ei ole niin miljoonan päälle, kun veronmaksajien piikkiin istutaan rulettipöytään.

Onhan se ihan reilua. Kippis ja täysi tuki sille, eikö niin?

Juha Sipilän kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: PpntoriCC BY-SA 4.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Veroparatiisiministeri Bernerin erottava välittömästi (15.9.2016)

Aiheesta internetissä:

Juha Sipilä: Ministeri Anne Bernerillä on täysi tukeni (12.9.2016)

Yle: Sipilä tukee veroparatiisiyhtiössä toiminutta Berneriä (16.9.2015)

Helsingin Sanomat: Stubbilta väärää tietoa kansanedustajille (28.11.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X