(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Rajat kiinni -Facebook-ryhmä on umpirasistinen keskustelusivu.

”Partalapsi” paljastaa: umpirasistisesta Facebook-ryhmästä löytyy suora yhteys häiriköintiin.

Suomen Unicef kertoi eilen Facebook-sivullaan, että se on joutunut vihakampanjan kohteeksi. Ilmoitus sai runsaasti näkyvyyttä ja herätti keskustelua, kun Aamulehden asiasta julkaisema uutinen lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.

– Reilun viikon aikana Facebook-sivullemme on tullut runsaasti jankkaavaa ja suoranaisia valheita sisältäviä kommentteja, Suomen Unicefin tuottaja Petteri Numminen kertoi Aamulehdelle.

Numminen täsmensi vielä, että samojen asioiden jankkaaminen jatkuu, vaikka jankkaajalle mitä vastaisi.

Tämä on nykyään valitettavan tuttua valitettavan monelle toimijalle. Jankkaajat ja suoranaisten valheiden tai vääristeltyjen tarinoiden levittäjät käyvät netissä innokkaasti kaikkien kimppuun, jotka eivät jaa umpikansallismielistä maailmankuvaa, jossa ihmisoikeudet koskevat vain harvoja valittuja.

Enemmän kuin yksittäisiä öyhöttäjiä

Yksittäisiä häiriköitä pyörii sosiaalisessa mediassa, erityisesti Facebookissa, terrorisoimassa keskusteluita. He harhauttavat minkä hyvänsä asian maahanmuuttokysymykseksi, jonka he jankkaamisen auettua kyllästävät vihasivustojen propagandamateriaaleilla, kestämättömillä yleistyksillä ja villeillä huhuilla. Useimmiten kyse on muslimivihamielisestä viestittelystä, jolla pyritään tahraamaan esimerkiksi turvapaikanhakijoita tai yleisimmin muita ulkoisesti ulkomaalaisilta näyttäviä vihan kohteiksi.

Toisinaan kysymys on kuitenkin enemmästä kuin yksittäisistä öyhöttäjistä. Joissakin tapauksissa samoihin keskusteluihin tai saman toimijan mihin hyvänsä julkaisuihin kohdistuu laajempi hyökkäys. Paikalle saapuu joukko yhtä ja samaa julistavia henkilöitä. Monesti tosin ”henkilöt” paljastuvat valeprofiileiksi, joiden takana piileskelevää oikeaa henkilöä on hankala selvittää.

Tyhjästä tällaiset kootummin tapahtuvat hyökkäykset eivät yleensä synny. Varsinkin yllättäen alkanut laajamittaisempi häiriköinti on merkki siitä, että se on masinoitu jossakin: joku on yllyttänyt muut viestittelyyn jollakin perusteella.

Unicefin tapauksessa laukaiseva tekijä näyttää olleen elokuun lopussa julkistama kampanja, jossa houkutellaan ihmisiä muistamaan järjestöä testamenteissaan ja näin auttamaan heikoissa oloissa eläviä lapsia.

Tämä huomioitiin Rajat kiinni -kansanliikkeen umpirasistisessa Facebook-ryhmässä. Erityisesti televisiomainoksessa näkyneen lapsen ulkonäkö kismitti.

Unicefin kampanja suututti Rajat kiinni -Facebook-ryhmässä.

Muutamaa päivää myöhemmin eräs keskustelija kertoi Rajat kiinni -väelle, että Unicef olisi lähettänyt hänelle uhkauskirjeen. Henkilö ei kuitenkaan julkaissut kirjettä, vaikka sitä häneltä pyydettiin. Tässä tapauksessa keskiöön nousi sana ”partalapsi”. Tässä yhteydessä esitettiin myös selkeä kehotus lähettää sana ”partalapsi” Unicefille.

Keskustelija kertoi Rajat kiinni -Facebook-ryhmässä saaneensa Unicefilta uhkauskirjeen. Sana "partalapsi" nousi keskiöön.

Unicefin Facebook-sivulla käytyä keskustelua tarkasteltaessa käy ilmi, että selkeissä häiriköintitapauksissa sana partalapsi esiintyy merkittävän usein.

Sana "partalapsi" esiintyy usein Unicefin Facebook-sivulla käytyyn vihakampanjaan liittyvissä viesteissä.

Partalapsi on rasistisessa keskustelussa yleisesti käytetty ilmaisu, jota perustellaan sillä, että joidenkin täysi-ikäisten turvapaikanhakijoiden tiedetään esiintyneen alaikäisinä. Tapausten määrää on pyritty paisuttelemaan. Esimerkiksi perussuomalaisten verkkojulkaisu Suomen Uutiset väittää edelleen helmikuisen uutisensa otsikossa, että ”60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista paljastui aikuisiksi”.  Väite on yksiselitteisen virheellinen. Se perustuu Ylen ikätestauksista julkaisemaan uutiseen, josta käy ilmi, että itse asiassa vain pieni osa alaikäisiksi ilmoitetuista tai ilmoittautuneista on testattu. Testeihin on ollut jokin syy.

Ilmaisua ”partalapsi” käytetään halventamaan alaikäisiä turvapaikanhakijoita ja pakolaisia esittämällä heidät huijareina. Tällä tavalla pyritään oikeuttamaan lapsiin kohdistettavaa rasistista vihaa.

Sylttytehtaan tehdas

Useimmat Unicefin Facebook-sivuilla häiriköineet näyttävät olevan Rajat kiinni -ryhmän jäseniä. Vaikuttaa selvältä, että Rajat kiinni -väen raivo selittää Unicefin Facebook-sivulla esiintyvää häiriköintiä.

Välttämättä se ei ole kuitenkaan ainoa selitys.

Alkavia ja loppuvia vihakampanjoita ei likikään aina pysty jäljittämään mihinkään tiettyyn viestiin, keskusteluun tai käskyyn. Toisinaan näennäisen summittaisesti nousevat vihamyräkät osoittavat, että toimia mietitään myös muualla kuin julkisilla keskustelupalstoilla. On varsin epätodennäköistä, että mikään suurempi joukkio keksisi toisistaan riippumatta ja täysin spontaanisti ruveta juuri samalla hetkellä pommittamaan jonkun henkilön tai järjestön Facebook-sivua vihaa tihkuvalla materiaalilla, vaan tällaisessa tapauksessa hyökkäys on suunniteltu, masinoitu ja koordinoitu jossakin.

Näin ollen on syytä olettaa, että vihakampanjoita ei yleensäkään masinoida aina julkisesti, vaan sysäävä tekijä voi löytyä myös muualta kuin ilmeisestä julkisesta lähteestä. Unicefin tapauksessa sanan ”partalapsi” toistaminen osoittaa yhteyden Rajat kiinni -väkeen. On kuitenkin mahdollista, että Unicef-vastainen kampanjakin on päätetty muualla, ja Rajat kiinni -lietsontaan osallistuvat ovat vain operaation sätkynukkeja ja että ryhmässä käyty keskustelu on vain kampanjan ilmentymä, joka kiihdytti hyökkäystä.

Unicefin tapauksessa vihaviestijöiden määrä tosin on sen verran vähäinen, että mistään suuremmasta salaliitosta tuskin on kysymys.

Banaania ne haluavat

Kuinka sitten tällaiseen hyökkäykseen tulisi suhtautua? Unicef on valinnut toimintalinjakseen vastata ryöpytykseen asiallisesti ja käymällä faktoilla valheita vastaan. Se on kunnioitettavaa, mutta valitettavan turhaa.

Vihaajaa eivät faktat kiinnosta.

Varsinkin silloin, kun on kysymys selkeästä kampanjoinnista, on keskustelu tarkoitus tyrehdyttää ja vallata muulla kuin totuudella. Tällöin keskusteluun heitetään valhe tai puolitotuus toisensa perään niin, että kukaan ei pysty niitä kaikkia kumoamaan. Unicefin kohdalla on esimerkiksi useita kertoja nostettu esiin vanhentuneita palkkatietoja. Vaikka järjestö on tietoja oikaissut, samat syytökset esitetään kerta toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan.

Näin keskustelu kyllästetään virheellisillä väittämillä. Niitä ei oletetakaan kaikkia uskottavan, mutta jo epäilyksen luominen on arvokasta. Lisäksi toisto on hyvin tehokas propagandan keino, joten jankkaaminen on siinä pelissä itseisarvoisesti tärkeää. Riittävän monta kertaa toistettu valhe koetaan hiljalleen enemmän ja enemmän todeksi.

Lisäksi hyökkäävällä kommentoinnilla ajetaan keskustelusta pois ne, jotka eivät allekirjoita kampanjaväen vihaa; luodaan pelko siitä, että kuka hyvänsä vastaan sanova joutuu aggressiivisen ryöpytyksen kohteeksi. Näin keskustelu saadaan vallattua pelkästään vihan sanomalle. Tämä puolestaan saa sanoman näyttämään vallitsevalta enemmistön mielipiteeltä, koska vastakkaiset äänet on peloteltu pois.

Ratkaisu tähän on yksinkertainen.

Jankkaaminen ei jankkaamalla miksikään muutu. Mikäli kohteliaat keskusteluyritykset ja valheiden oikaiseminen fatkoilla eivät toimi, ei keskustelua kannata jatkaa. Se on ajan ja energian haaskaamista.

Jos viestittely ei lopu, on vihakampanjoijan viestittely estettävä. Vain näin voidaan välttää se, että propagandan toistaminen ei onnistu ja asiallisia keskustelijoita ei pelotella hiljaisiksi.

Pitkämielisyys on hyve, mutta propagandan kyllästämissä verkkokeskusteluissa sitä ei kannata liiaksi harrastaa.

Jos joku selvästi kerjää banaania, on sitä kohteliasta hänelle tarjota. Ja äkkiä.

Sitä paitsi on hyvin alhaista hyökätä järjestöä vastaan, joka on olemassa apua tarvitsevien lasten auttamiseksi. Valitettavasti Rajat kiinni -väen kohdalla tämäkään ei yllätä. Ei ole niin syvää kuoppaa, mistä tämä sakki ei löytäisi keinoa päästä vielä alemmas.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Tämän vuoksi turvapaikanhakijoita pelätään – Propagandan viisi sääntöä (8.2.2016)

Aiheesta internetissä:

Suomen Unicefin Facebook-päivitys (13.9.2016)

Aamulehti: Vihakampanja Facebookissa – Lähipäivät ratkaisevat, mitä Suomen Unicef tekee (13.9.2016)

Unicef: Testamentti maailman lapsille

Suomen Uutiset: Ikätestin tulos: 60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista paljastui aikuisiksi (5.2.2016)

Yle: Ikäarvioiden luvut julki – 90 ”alaikäistä” turvapaikanhakijaa todettiin täysi-ikäisiksi (5.2.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X