Sordiino se on Amerikan Trumpetissakin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Amerikan Trumpetissakin on sordiino.

Amerikan Trumpetissakin on sordiino.Yksi torvi ei maailmaa kumoon soita. Huolestuttavaa on, että niitä on soittokunnaksi saakka. Pasuunat pauhaavat paljon Amerikkaa lähempänäkin.

Sordiino on soittimen äänenväriä muuntava tai hiljentävä lisäosa, kertoo Wikipedia. Trumpetti puolestaan on torvi, joka tuuttaa aivan helvetillistä meteliä, jos siihen oikein puhkuu.

Yhdysvalloissa kansa on puhkunut, mutta pulinat eivät taatusti tähän pääty vielä pitkään aikaan. Donald Trumpin valintaa presidentiksi tulisi kunnioittaa, vaikka Trump itse on esittänyt, että sikäläistä vaalijärjestelmää on peukaloitu ja että hän itsekään ei olisi välttämättä kunnioittanut vaalin lopputulosta, mikäli tulos ei olisi häntä miellyttänyt.

Meikäläiseen järjestelmään verrattuna Yhdysvaltojen presidentillä on huomattavan suuret valtaoikeudet. Yksinvaltias hän ei kuitenkaan ole. Järjestelmässä on sisäänrakennettuna suoja, jonka tehtävänä on estää suurimmat hulluudet. Vallan kolmijako toimii maassa niin, että toimeenpanovalta on pitkälti presidentin hallussa, mutta lakien säätämisessä puhuu senaatista ja edustajainhuoneesta koostuva kongressi ja niiden tulkinnassa korkein oikeus.

Perinteisesti Yhdysvalloissa presidentin valta on ollut sitä suurempi, mitä vahvemmin hänen puolueensa on ollut vallankahvassa muissa elimissä. Republikaaneilla on myös kongressi hallussaan, joten sen puolesta tilanne näyttää Trumpin kannalta hyvältä.

Yhdysvaltojen järjestelmä nojaa pitkälti vuoteen 1789 juurensa juontavaan perustuslakiin. Päätösten perustuslaillisuuden arvioiminen on viime kädessä korkeimman oikeuden harteilla. Korkeimman oikeuden tuomareiden valinta on puolestaan senaatin ja presidentin yhteispeliä.

Korkeimman oikeuden tuomarit istuvat käytännössä joko kuolemaansa tai eläköitymiseensä saakka. Tällä hetkellä korkeimmassa oikeudessa istuu kahdeksan tuomaria. Sekä demokraatti- että republikaanipresidenttien asettamia tuomareita on neljä. Yhdeksännen tuomarin valinta on pattitilanteessa. Presidenttiyden ja senaatin enemmistön turvin republikaaneilla näyttäisi olevan valta tämän ja muiden mahdollisesti vapautuvien korkeimman oikeuden tuomareiden sanelemiseen, mikä toisi republikaaneille enemmistön myös korkeimmassa oikeudessa.

Trumpin menoa haittaa kuitenkin se, että monia hänen avauksiaan on pidetty hulluina myös hänen oman puolueensa piirissä. Republikaanit eivät suinkaan seiso yhtenä miehenä hyväksymässä mitä ikinä Trump keksii ehdottaa. Erilaiset etupiirit ja heidän asiaansa ajavat lobbaajat näyttelevät merkittävää roolia siinä, mikä menee läpi ja mikä ei. Sisäänsä sulkeutunut natsivaltio ei ole heille eduksi.

Jalustalle on ehkä nostettu helvetillistä meteliä pitävä torvi, mutta sordiino se on hänelläkin.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö maailman ainoan supervallan johtajalla olisi todellista valtaa. Kyllä on ja se ulottuu kauas ja monella tavalla.

Amerikkalaiset saavat nyt, mitä ovat tilanneet. Suomessa valehtelevat populistit päästettiin valtaan, mutta heidän valtansa on paljon Yhdysvaltojen presidenttiä rajatumpaa. Nyt tarkasteltuna vaikuttaa siltä, että Suomessa tehty ratkaisu oli hyvä. Suurien puheiden tyhjyys on paljastunut, ja petos on kaikkien nähtävillä. Tulevissa vaaleissa populistit saavat itse, mitä ovat tilanneet.

Yhdysvalloissa seuraavat neljä vuotta kuluvat siinä, että suurten puheiden sisältö katsotaan käytännössä. Muualta maailmasta löytyy läjäpäin opportunisteja, jotka käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Vaikutukset nähdään taatusti myös Suomessa.

Yksi torvi ei kuitenkaan maailmaa kumoon soita. Huolestuttavampaa on se, että niitä puhaltimia ja puhaltajia on muuallakin, soittokunnaksi saakka. Pasuunat pauhaavat paljon uutta mannerta lähempänäkin. Tuubaa pukkaa, ja Amerikan Trumpetti valmistautuu soittamaan stemmoja.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Wikipedia: Sordiino (viitattu 9.11.2016)

CNN: Donald Trump: ’I will totally accept’ election results ’if I win’ (20.10.2016)

Helsingin Sanomat: Trump voitti USA:n vaalit, markkinat paniikissa – Yhteenveto USA:n vaaleista juuri nyt (9.11.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X