Kyllä, gallupit valehtelevat, mutta Soini huijaa nyt omiaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0.Soinin henkilökohtainen etu edellyttää, että oma väki on omaksunut gallupien ja valtamedian valehtelemisen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini hyökkäsi lauantaisessa blogikirjoituksessaan tuttuun perussuomalaiseen tapaan mediaa vastaan. Tämä on ollut toistuva toimintatapa, mutta koko ajan enenevässä määrin Soinin kohdalla on kyse hänen henkilökohtaisesta asemastaan. Aika on ajamassa hänestä ohi. Vaihtoehtotodellisuus on oljenkorsi, johon hän tarttuu toivoen, että oman puolueen väki luulee mahdollisimman kattavasti kuuta juustoksi ja persujen kannatusta entiseksi.

Soinin tuorein hyökkäys piiloutui mielipidemittausten piikittelemiseen. Puoluejohtaja esitti, että gallupit eivät kerro totuudenmukaista kuvaa kansalaisten tunnoista.

– Gallupeja käytetään härskisti hyväksi. Milloin mikäkin gallup osoittaa, että kansa ( muka) on jotakin mieltä ja sitten tätä kyselyä esitetään totena tunnin välein etenkin Yleisradiossa, Soini latasi kirjoituksessaan.

Soinin kirjoitus kumpuaa Yhdysvaltojen presidentinvaalista, jossa gallupit eivät osanneet ennustaa Donald Trumpin voittoa. Siis Soinin mielestä. Todellisuudessa lukuisat mielipidemittaukset osoittivat, että Hillary Clintonin voittoa ei missään tapauksessa voinut kannatuslukujen valossa pitää tai esittää varmana. Varsinkin vaalien lähestyessä kisa oli niin tiukkaa ja muutokset nopeita, että Trumpin voittoa saattoi hyvinkin pitää aivan mahdollisena.

Ei ole täysin väärin sanoa, että gallupit valehtelevat. Ne pyrkivät totuuteen, mutta silti nykyaikaisetkin mielipidemittaukset ovat vain arvioita. Ne ovat hyvin valistuneita arvioita, mutta siltikään ne eivät ole koko totuus. Jos olisivat, ei kalliita ja vaivalloisia vaaleja tarvitsisi järjestää ollenkaan.

Soinin hyökkäyksen ymmärtää. Vaihtoehtotodellisuudessa operoivan puolueen kannatuslukemat matelevat kuukaudesta toiseen alemmassa keskikastissa. Niillä numeroilla populistin on hankala esittää toimivansa kansan enemmistön äänitorvena. Niillä numeroilla puolueen puheenjohtajan on hankala esittää omilleen onnistuneensa tehtävässään.

Vaalituloksissa perussuomalaisten kannatus on tavannut olla galluplukuja korkeampaa. Hyvin todennäköisesti niin olisi nytkin, jos vaalit järjestettäisiin tänään. Siinä Soini kuitenkin pettää sekä itseään että kannattajiaan, mikäli hän aidosti kuvittelee, että hänen puolueensa kannatus ei olisi romahtanut.

Protestiliike on ryvettynyt vallassa. Niin käy vanhoille, vakaille puolueillekin. Niin käy aivan varmasti vaihtoehtona esiintyneelle joukkiolle, joka on syönyt sanansa ja asettunut vahvasti osaksi paheksuttua ”poliittista eliittiä”.

Meikäläiset mielipidemittaajat tietävät jo hyvin, että perussuomalaisten kannatusta ei saa mitatuksi samalla tarkkuudella käyttämällä niitä metodeja, jotka kuvaavat muiden puolueiden suosiota. Tämän tietävät myös journalistit, eikä perussuomalaisten galluplukuja parempi vaalitulos ole enää yllätys.

Ylen tuoreimman gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt 8,5 prosenttia. Suuret puolueet menevät lähellä kahtakymmentä. Ero on niin suuri, että Soini ei pääse samalle viivalle isojen poikien kanssa edes persutarkistetun virhemarginalin puitteissa.

Sinne hän kuitenkin änkeää. Keinona näyttäisi olevan se, että suljetaan silmät tapahtuneelta kuvitellen, että kaikki on niin kuin ennenkin. Ei ole, ja sen rupeaa perussuomalaisten väkikin ymmärtämään. Puolue on uppoamassa, ja Soini käy painolastiksi. Maailmalla momentum on räyhäkkäiden nationalistien puolella. Soini on sallinut tämän liikehdinnän määrittää puolueensa suuntaa, mutta hänestä itsestään aika on ajamassa ohi.

Yhä enenevässä määrin todellisuutta pyritään pirstomaan erilaisilla vääristelyillä. Näin tehtiin Yhdysvaltojen vaalien yhteydessä, ja näin tehdään mitä todennäköisimmin myös meillä ensi kevään kuntavaaleissa ja etenkin seuraavissa eduskuntavaaleissa. Mekanismit ovat olemassa, ja ehkä pienehkö, mutta kuitenkin huomattava osa äänestäjistä on jo onnistuttu käännyttämään salaliittoteorioihin perustuviin keinotodellisuuksiin.

”Valtamedia valehtelee” on Soinille ja muille populisteille tärkeä työkalu. Näin oli Hitlerillä, näin oli Trumpilla ja näin on perussuomalaisten sisällä huseeraavalla Suomen Sisulla. Ilman tätä väitettä on hankala vakuuttaa yleisöä siitä todellisuudesta, jossa lepakot räjähtelevät ja valkoihoiset heteromiehet ovat sorrettu väestönosa. Tai siitä, että Timo Soini on valtaan päästyään onnistunut puoluejohtajana.

Soini yrittää, mutta pian hän ei ole enää riittävän häikäilemätön. Hän edustaa vanhaa. Soini on puolueensa maskotti, mutta todelliset kansainvälistä trendiä seuraavat muutoksentekijät (tai ainakin sellaista yrittävät) odottavat vasta aikaansa.

Gallupit osoittavat, että suurpersun keikauttamisen hetki on lähellä. Niin paljoa mielipidemittaukset eivät nimittäin erehdy, vaikka Timo Soini mielellään esittääkin valtamedian ja gallupien valehtelevan. Näin hänen on tehtävä yhä enenevässä määrin oman etunsa vuoksi. Yhteen mieheen henkilöityneen puolueen kannatus kertoo hyvin paljon yhden miehen onnistumisista ja epäonnistumisista.

Ulkoministeriys voi Soinilla hyvinkin jäädä ennakoitua väliaikaisemmaksi elämänvaiheeksi, ellei hän onnistu vakuuttamaan puolueensa väkeä siitä, että gallupit ja valtamedia valehtelevat.

Kuva: rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Viron ulkoministeriöCC BY 2.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Tiesitkö nämä salaisuudet gallupeista? (1.7.2016)

Immonen, Hitler ja Trump: Valtamedia valehtelee (22.10.2016)

Aiheesta internetissä:

Yle: Ylen mittaus: SDP selkeä ykkönen – kokoomus pomppasi keskustan kantaan (3.11.2016)

Timo Soini: Gallupin tekijöille kenkää (12.11.2016)

Daily Wire: Trump vs. Clinton: The Final Polls (8.11.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X