Näin härskisti lapsilisäleikkaajat huijasivat

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Sipilä, Elsi Katainen, Markus Lohi, Juha Rehula, Mirja Vehkaperä, Hanna Mäntylä ja Pirkko Mattila. Kuvat: Eduskunta.

Juha Sipilä, Elsi Katainen, Markus Lohi, Juha Rehula, Mirja Vehkaperä, Hanna Mäntylä ja Pirkko Mattila. Kuvat: Eduskunta.

Lapsilisäleikkaus sinetöitiin. Aiemmat sanat ja nykyiset teot asettuivat rivoon ristiriitaan.

Eduskunta päätti eilen lukuisista leikkauksista. Vastakkain olivat hallituspuolueet ja oppositio. Ensin mainittujen edustajat osoittivat äänestyksillään, että he kaikki halusivat leikkauksia.

Leikkuriin pistettiin kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia, kuten kansaneläke, takuueläke, työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.

Ja lapsilisät.

Hallituspuolueista kokoomus ei ole peitellyt perhevastaisuuttaan aiemminkaan. Sen osalta lapsiperheiden kurittaminen oli johdonmukainen jatkumo jo pitkään harjoitetulle politiikalle. Perussuomalaisten ja keskustan osalta asia on toisin. Nyt tehty päätös sinetöi harvinaisen julkean petoksen.

Aiemmat sanat ja nykyiset teot paljastavat poikkeuksellisen härskin huijauksen, jolla noustiin valtaan.

Oppositiokeskusta rypi lapsiperheiden asiaa

Eritoten nykyinen pääministeripuolue keskusta suorastaan rypi lapsiperheiden asiaa oppositiovuosinaan. Kun Juha Sipilä valittiin puolueen puheenjohtajaksi vuonna 2012, hän kehotti puoluekokousväkeä lukemaan keskustan perhepoliittista kannanottoa. Siinä esitettiin muun muassa luopumista silloisen hallituksen päätöksestä jäädyttää lapsilisien indeksikorotukset. Kannanottoa luettiin tarkasti, ja perheiden puolustaminen oli avainasemassa, kun keskusta kiritti kannatuksensa vaalivoittolukemiin. (Keskustan oppositioaikojen kannanottoja on koottu tähän kirjoitukseen.)

Kun Sipilä pääsi valtaan, hänen hallituksensa ohjelmassa indeksijäädytyksistä ei luovuttukaan. Päinvastoin niistä tehtiin lopullisia. Indeksikorotukset poistettiin kokonaan ja pysyvästi.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat, kansanedustajat Markus Lohi ja Elsi Katainen hurskastelivat vielä viime keväänä, että lapsilisiin ei puututa. He toistelivat oppositiovuosilta tuttua mantraa siitä, että kyseessä on keskustalle arvovalinta. He edelleen väittivät, että lapsilisiin puuttuminen oltiin torjuttu hallitusneuvotteluissa.

Ei kestänyt edes kolme viikkoa, kun kerrottiin, että keskustan johtama hallitus olikin tehnyt sellaisen arvovalinnan, että lapsilisiä leikataan kuin leikataankin. Eilen Markus Lohi ja Elsi Katainen liikuttivat oma-aloitteisesti kätensä äänestysnapeille ja virallistivat henkilökohtaiset arvovalintansa äänestämällä lapsilisäleikkauksen puolesta.

Yhtä tyhjää puhetta oli myös heidän väitteensä hallitusneuvotteluiden torjumisista. Hallitusohjelmaan kirjattiin edellä mainittu indeksikorotusten poistaminen ja vielä sen lisäksi erityinen maininta ehdollisista lisäleikkauksista. Keskusta ei siis torjunut lapsilisiin puuttumista hallitusneuvotteluissa, vaan päinvastoin hyväksyi peräti kaksi erillistä leikkausta.

Kun eilinen päätös otetaan huomioon, keskustalaiset ovat nyt siis hallituskautensa aikana tehneet jo kolme erillistä lapsilisäleikkaukset hyväksyvää arvovalintaa. Kaksi niistä on päätetty toteuttaa. Kolmas, eli lisäleikkaukset, noussevat esiin ensi keväänä, kun hallitus kuntavaalien jälkeen uskaltaa ruveta pohtimaan kautensa puolivälitoimia.

Annettujen arvovalintanäytteiden valossa voidaan pitää varsin todennäköisenä, että kylmää on kyyti jatkossakin.

Sanoja ja tekoja

– Päätös leikata lapsilisiä on nykyhallitukselta selkeä arvovalinta, joka kasvattaa inhimillistä hätää etenkin perheissä, joiden talous on tiukalla työttömyyden, sairauden tai muiden ongelmien vuoksi. Suurimpia kärsijöitä ovat näiden perheiden lapset, luki keskustan, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä eronneiden kansanedustajien välikysymyksessä, joka jätettiin Jyrki Kataisen (kok) hallitukselle vuonna 2014.

Hallitus oli tuolloin päättänyt leikata lapsilisiä. Oppositiopoliitikkojen ”huoli” oli kova.

– Lapsilisien leikkauspäätös tuntuu erityisen vastuuttomalta, kun tiedetään, että lapsiperheiden köyhyys on kasvanut huolestuttavasti 90-luvun laman jälkeen, välikysymyksessä voivoteltiin.

Ja sitten vielä oikein herutettiin:

– Lapsiperheissä on aina rahalle tarvetta: keskituloisillakin perheillä kulutukseen menevät helposti kaikki saatavat tulot. Kustannuksia muodostuu mm. asumisesta, ruoasta, päivähoitomaksuista, harrastuksista, kuljetuksista, vaatteista ja leluista. Lapsilisällä – jonka indeksitarkastukset hallitus on jo aiemmin jäädyttänyt – ei kateta edes murto-osaa näistä menoista, mutta kyseessä on kuitenkin yhteiskunnalta perheille suuntautuva tärkeä kädenojennus, joka pitää omalta osaltaan talouden rattaita pyörimässä.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja oli perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä. Asiasta eduskunnassa käydyssä keskustelussa hän moitti leikkauspäätöstä ”epäinhimilliseksi” ja haukkuipa vielä kertaalleen indeksikorotusten jäädyttämisenkin.

Reilu vuosi tämän jälkeen hän äänesti hallitusohjelman puolesta, jossa indeksikorotuksia ei pidetty pelkästään jäissä, vaan lakkautettiin kokonaan. Sitten hän ryhtyi johtamaan ministeriötä, jossa valmisteltiin esitys, joka johti eilen hyväksyttyyn päätökseen leikkauksista.

Hän ei ollut eilen eduskunnassa osoittamassa henkilökohtaista tukeaan leikkauspäätökselle, mutta hyväksytty hallituksen esitys valmisteltiin Mäntylän alaisuudessa, kun hän vielä oli sosiaali- ja terveysministeri.

Sosiaali- ja terveysministeriön toinen johtaja on keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula. Myös hän voihki vuoden 2014 välikysymyskeskustelussa silloisen hallituksen leikkauspäätöksiä ja indeksijäädytyksiä. Hän tiesi myös kertoa, että leikkaukset ovat suoraan kulutuksesta pois.

– On tehty arvovalinta, ja on muuten tehty arvovalinta lapsilisien osalta toisen kerran tällä vaalikaudella. Ainoana sosiaaliturvan etuutena ensin jäädytettiin lapsilisien indeksit.

Hallituspuolueen kansanedustajana Rehula on nyt äänestänyt kolmen leikkauksen puolesta: ensin hän hyväksyi keväällä 2015 hallitusohjelman indeksilakkautuksen ja ehdollisen lisäleikkauksen ja eilen vielä johtamansa ministeriön valmisteleman suoran leikkauksen.

Tekojen perusteella on nyt mahdollista arvioida hänenkin arvovalintajulistustensa arvo ja arvokkuus.

Yksinhuoltajien korotukset muuttuivatkin leikkauksiksi

Eilisen leikkauspäätöksen pohjalla olleen hallituksen esityksen allekirjoittajaksi pääministeri Juha Sipilän ohella päätyi Hanna Mäntylää sosiaali- ja terveysministerinä seurannut Pirkko Mattila (ps). Hän pisti nimensä esityspaperin alle liki heti, kun hänestä oli tullut ministeri. Häntä ei näin ollen voi asemansa vuoksi pitää ainakaan päävastuullisena esityksestä.

Puheidensa tyhjyyden hänkin kuitenkin allekirjoituksellaan osoitti.

Kevään 2015 eduskuntavaalien alla Mattila kertoi Ylen vaalikoneessa, että hänen mielestään yksinhuoltajien lapsilisiä tulisi korottaa. Jopa hänen allekirjoittamassaan hallituksen esityksessäkin todetaan avoimesti, että eilen päätetty leikkaus osuu keskimääräistäkin ikävämmin juuri yksinhuoltajiin.

Vuoden 2014 välikysymyksen yhteydessä keskustan ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Mirja Vehkaperä. Hän sanoi, että keskusta ei hyväksy lapsilisien leikkaamista. Hänkin valitteli indeksikorotusten jäädyttämistä. Myöhemmin keskustelussa hän puhui jopa lapsiperheiden kyykyttämisestä. Vehkaperä muistutti myös seurauksista, joita koitui 90-luvulla Lipposen hallituksen toimesta toteutetusta politiikasta, kun lapsilisiä edellisen kerran leikattiin:

– 90-luvun laman aikana lapsuutensa elänyt sukupolvi on nyt aikuinen, ja ongelmat nousevat nyt pintaan. Meillä ei ole varaa toistaa 90-luvun laman virheitä. Ei, vaikka miten tiukkaa olisi.

Vehkaperä siis tietää, minkälaisia seurauksia päätöksillä on. Tietoisena tästä hän äänesti hallitusohjelman indeksilakkautuksen, ehdollisen lisäleikkauksen ja nyt nuijitun leikkauksen puolesta.

Ja niin edelleen. Keskustan ja perussuomalaisten takinkääntö on tässä asiassa täydellinen. Erityisen raskauttavaa se on siksi, että puolueet ja niiden edustajat tietävät, mitä tekevät ja mitä seurauksia sillä on.

Arvovalinnat ja vaikutukset yhtä tyhjän kanssa

Ellei kyse olisi vakavasta asiasta, voisi melkein naurattaa, että hallituksen aiemmasta lapsilisäleikkausesityksestä käy vieläpä ilmi, että sen taloudelliset vaikutuksetkin ovat hallituksen perhepolitiikan kokonaisuutta ja eritoten taloutta yleisesti arvioitaessa yhtä tyhjän kanssa. Liki samassa määrin kuin vuosien varrella lasketellut arvovalintaluikurit.

Perussuomalaisten populistiset palturit johtivat hallitusvastuuseen oikeuttavaan kannatukseen. Nyt se on mennyt. Paljon sen kauniimmin eivät kohtaa Juha Sipilän keskustankaan puheet ja teot. Ehkä vielä koittaa sekin päivä, kun äänestäjät huomaavat tämän.

Jos keskustalaiset höpisevät kuntavaalikampanjoissaan jotakin lapsiperheistä tai peräti lupailevat, että lapsilisiin hallitusohjelmassa kaavailtuja lisäsäästöjä ei toteuteta, niin kannattaa ainakin ottaa huomioon, mihin ne arvovalinnat ovat tähän saakka johtaneet.

* * *

Mutta kuinka paljon perheiltä sitten viedään? Jo muutamassa vuodessa vaikutus on paljon suurempi kuin miltä nyt näyttää. Hallitus ihan itse on laskenut asian. Siitä enemmän tässä kirjoituksessa.

Kuvissa: Juha Sipilä, Elsi Katainen, Markus Lohi, Juha Rehula, Mirja Vehkaperä, Hanna Mäntylä ja Pirkko Mattila. Kuvat: Eduskunta.

Päivitys 24.11.2016 klo 14.00
Korjattu kirjoitusvirheitä ja joidenkin lauseiden esitysasua. Asiasisältöön ei muutoksia.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

”Keskusta ei hyväksy perheisiin ja perusturvaan kohdistuvia leikkauksia” (29.9.2015)

Lapsilisiä leikataan ovelasti – yksinhuoltajat ja pienituloiset tulilinjalla (16.9.2016)

Keskustan arvovalinta ei kestänyt edes kolmea viikkoa (6.4.2016)

Lapsilisiä viedään jälleen leikkuriin – kotihoidon tukikin kiikarissa (17.3.2016)

Aiheesta internetissä:

Elsi Katainen: Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat, kansanedustajat Elsi Katainen ja Markus Lohi: Lapsilisiin ei puututa (17.3.2016)

Eduskunta: VÄLIKYSYMYS 2/2014 vp – Hallituksen perhepolitiikka ja lapsilisien leikkaaminen (4.4.2014)

Eduskunta: Täysistunnon pöytäkirja 39/2014 vp – Välikysymyskeskustelu (10.4.2014)

Eduskunta: Äänestys hallitusohjelmasta (4.6.2015)

Ylen vaalikone 2015: Pirkko Mattila

Helsingin Sanomat: Hallitus siirsi kevään isot talouspäätökset kuntavaalien jälkeiseen aikaan (19.11.2016)

Eduskunta: HE1512016 vp – Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lapsilisälain 7 §:n muuttamisesta (15.9.2016)

Iltalehti: Eduskunta hyväksyi leikkaukset eläkkeisiin ja lapsilisiin (23.11.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Tässä on totuus miten kaikki ovat kääntäneet takkinsa. Valitettavasti ihmiset, varsinkaan nuoret perheelliset, eivät seuraa politiikkaa eivätkä ymmärrä ketkä päätöksiä tekevät. Itseäni kauhistuttaa hallituksen leikkaukset jotka lähes kaikki kohdistuvat heikoimpiosaisiin. Yritän joskus avata keskustelua tuttavapiirissäni, niin tulee vastaus, että en ymmärrä politiikasta mitään. Tai ei halua puhua politiikasta. Parhaalta ystävältäni kysyin, että ketä hän äänesti. Vastaus nauraen; Stubbaia, koska on niin komea.Hän on sosiaalivirkailija pienellä palkalla.

Olet niin oikeassa, ulkonäkö ratkaisee, vaan ei ratkaissut miss Helsinki kisoissa. Jos ulkonäön pulesta äänestää niin voisi jätää äänestämättä, tämä on minun mielipiteeni ja sama koskee myös jos naisia äänestetään vain sen takia kun joku sattuu olemaan nainen. Vihreä on hyvä esimerkki huonosta politiikasta, hellävaraista ja autetaan miehiä siis naiset suosii ulkomaalaisa miehiä.

Itse odotin tältä hallitukselta sitä, että panostaisivat enempi pk-sektoriin, yritysverojen kevennyksiin ja byrokratian keventämiseen yrittämisen osalta, koska hallituspuolueina Keskusta ja Perussuomalaiset – toisin kävi. Kovin on kokoomuslaista meno.

Ei ole ihmekkään et ihmiset ei halua synnyttämään tähän maahan kun varmaan joutuisi ruokajonoon vauan kanssa ja telttaan asumaan

Tämä on yksi niistä syistä, minkä takia nuoret eivät koe politiikkaa omakseen.
”Ihan sama ketä äänestän”- alkaa olla validi kommentti, kun lähestulkoon kaikki kääntävät takkinsa, eikä lupauksilla ole mitään väliä. Muutenkin tuo hallituksen kaverille kans-politiikka yököttää.

Harmittaa lähinnä, koska minulla on sellainen tunne, etten voi vaikuttaa mitenkään. Äänestän kuitenkin.

Tämä hallitus on itselle nostanut vahvasti tunteen, etten uskalla äänestää koska lupaukset petetään joka tapauksessa. Mutta aion äänestää. Onko siitä hyötyä? En usko, koska sina on niitä ”periaatekannattajia” jotka äänestävät samaa puoluetta riippumatta siitä, kuinka rivosti se äänestäjänsä ja lupauksensa pettää.

Ääntä ei tipu enää yhdellekään näistä huijaripuolueista. Kirvelee vieläkin persujen petos, he korruptoituivat nanosekunnissa perinteisiksi kansalaisia silmään pissiviksi ”kansanedustajiksi”. Ei tarvitse teidän tulla enää ääniä vonkaamaan. Koskaan. Toivotaan, että Suomeen syntyy uusi puolue, joka ajattelee pienituloisiakin. Olkoon vaikka kuinka rasistinen, populistinen tai ihan mitä tahansa. Täältä tulee ääni heti.

SKE ry.Suomen Kansa Ensin on uusi rekisteröity puolue.
Se on ainakin vaihtoehto mädättyneille puolueille.

Yksikään rasistinen puolue ei ole millään muullakaan tavalla inhimillinen.

Naurettavaa pelleilyä jos oikeasti haluttaisiin tehdä jotain järkevää laitettaisiin lapsilisään tulokatto, mutta ei rikkaiden pitää tässäkin kohtaa saada karkkirahaa ettei köyhä kansa vaan saa etuja joita rikkailta riistetään, jos tuloraja asetettaisiin saataisiin lapsilisiä korotettua niitä tarvitsevien osalta huomattavasti mutta ei tietenkään. sama pätee eläkkeisiin toiset vetävät järjettömiä eläkkeitä, kun taas suurin osa ihmisistä kamppailee päätöksen edessä ostaako ruokaa vai lääkkeitä.. järkyttävän typerää touhua.. joko edustajien palkkoja nostetaan tai korvaus kai se on kun eikös kansanedustajan tehtävä ole edustaa ei työskennellä..

Kirjoitit juuri niinkuin ajattelin.. tulokatto lapsilisiin niin tulee säästöjä valtiolle ja lapsiperheet jotka todella elävät köyhyysrajalla saisivat paljon tarvitsemansa avun.

Ei hyvää päivää. mitä täällä marmatetaan? Uskotteko te todella, että poliitikot pitävät sanansa vaalien jälkeen. Vuosikymmeniä politiikkaa seuranneena, olen menettänyt uskoni ”yhteisten asioiden hoitoon/hoitajiin. Timo Soini puolueineen sen viimeistään todisti, että vaalikarja on vaalista vaaliin jymäytettävissä.
ÄLKÄÄ MARISKO, ITSEHÄN NOI OLETTE EDUSKUNTAAN ÄÄNESTÄNEET.

ettekö tiedä keskusta pettää aina

Vaan eipä leikkuriin laitettu omaehtoisesti eduskunnasta poisjäävien- tai vaalituloksen mukaan poispudonneiden edustajien SOPEUTUMISeläkettä!Että tällaista viisautta tälläkertaa valittuja kohtaan!

Käynnissä on kaikkien aikojen puhallus suomessa rikkaiden taskuihin. Työttömät joutuvat orjatöihin ja palkkaa VIELÄ saavien kannattais olla huolissaan työpaikastaan. Tai voiha sitä kuvitella olevansa korvaamaton 🙂

Oli hallituksessa mikä puolue tahansa, kaikki syövät jossain vaiheessa sanansa, kun pääsev’t populisitisesta oppositiosta päättämään oikeasti asioista. Vihreät tai Vasemmisto on ihan samanlaista venkoilijaa ja takinkääntäjää, kuin muutkin.

Vihreät tosin on aina ollut hallituksessa vain tukipuoleen ominaisuudessa. Olisikin ”hauska” nähdä, kuinka Suomen hintalappu kohoaa pilvilinnojenkin yläpuolelle, jos/kun Vihreät (tai Vasemmisto) saisi päättää kaikesta. Kaikki nuo kusettaa silti ja pelaa viimekädessä vain omaan pussiinsa.

No sittenhän on taas demarihallituksella työvälineet kuumana, kun nostavat päivärahoja ja opintotukia ja lapsilisiä..On ainakin mistä jakaa, on sen verran höylätty taas.

Pitäisikö miettiä onko järkevää tehdä maksuja, jos niitä ei ole omin varoin varaa elättää. Nämä kaikki leikkaukset koskevat sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole osanneet hoitaa asioitaan niin ettei yhteiskunnan tarvitsisi heitä tukea, elikkä Suomeksi luusereita! On käsittämätöntä että jotkut kuvittelevat että on yhteiskunnan velvollisuus elättää ihmisiä, tehkää enemmän töitä ja lopettakaa tämä valittaminen.

Kyllä olet törkeä. Mitä jos se hyväpalkkainen työ loppuu, sairastut, tulee avioero. Työnnätkö ne lapset takaisin hanuriisi ettei yhteiskunnan tarvitse niitä elättää? Mieti ennen kuin paljastat typeryytesi.

Ei vaan hoidan itselleni töitä, niin kuin tähänkin asti 53 vuotisen elämäni aikana. Nämä mitä leikkaukset koskevat ovat edelleen suurin osa niitä työtä vieroksuvia henkilöitä, ikävä kyllä.. kannattaisi varmaan sinunkin tutkia miten ja ketä leikkaukset pääsääntöisesti koskeva. Kyse on kansaneläkkeen ei työeläkettä koskeva. Hyvä päätös hallitukselta

”Siistijä töitä löytyy aina”? Käypäs tutustumassa hitto soikoon asioihin ennenkuin avaat sen leipäläpesi ja lässytät omias. Siivojan ja monen muun alan työt on niin pienellä palkalla varustettuja että saa vyötä kiristää, niihinkin tarvitaan jokin helkkarin diplomi ja suurinta osaa annetaan VAIN osa-aikaisena duunina. Ja kun sinne itsensä änkeää, loppuu apu muilta tahoilta. ”Mutta kun sähän oot töissä, kyllä sä pärjäät.” Ja sitä hoetaan että pitäisi vaan uudelleenkouluttautua – ja elää kitkuttaa pienellä opintotuella sen aikaa, tehdä lainaa, sehän se vasta Suomen nousuun hujauttaakin.

Ja täällä niinsanotut kovikset marisevat ”laiskoille” työttömille… kyllä, meistä kaikkihan ovat niin saamattoman laiskoja, ettei ole epätoivoisesti etsitty ja kyselty, uudelleenkouluttauduttu vain huomataksemme että siltäkin alalta lakkautetaan ja irtisanotaan porukkaa. Painele sinne suolle kuokkasi kanssa, ole niin ystävällinen, äläkä puutu sellaiseen josta et oikeasti mitään tiedä.

Hyvinvointiyhteiskunta tasaa tuloeroja ja lapsilisät ovat tärkeä osa köyhempien perheiden toimeentuloa ja jotta köyhäkin voi hankkia lapsia tähän maahan. Ovathan he myös tulevia työntekijöitä ja veronmaksajia, sinunkin eläkkeesi maksamassa. Jos jotakin säästöä lapsilisistä, voisi kahden vanhemman talouksille joissa suuret tulot jättää lapsilisät maksamatta. He sitä eivät tarvitse. Töitä vaan tekemään? Jos itse jäisit nyt työttömäksi, voisi kommentointi muuttua. Yli 50 v. kun ei enää työnantajille kelpaa. Olisit aikasi ansiosidonnaista turvaa nauttimassa,sitten putoaisit peruspäivärahalle ja näkisit miten ruhtinaalliset tuet ne ovat. Eikä siistijäksikään kuka vaan nykyisin kelpaa. Työtä tekevälläkin voi ansiotaso olla liian matala.

On kyllä törkeetä tekstiä, en kuulu kyseiseen ryhmään. Todella pöyristyttävää ja hävettävää. Vieläkin on vanhoja kotiäitejä ja usein leskiä, työuraa ei vaan ole historiassa saavat vaan peruseläkkeen.
Kannattaisi miettiä muutaman kerran ennenkuin alkaa kehumaan ”hyvä Päätös!”
Lapsilisät pois hyvin tienaavilta, joilla varaa hautoa lapsilisiä pankeissa.

Sosiaalitoimisto on näitä varten, Minusta on törkeää että joudun oman perheeni lisäksi elättämään muidenkin perheitä. Ja aikaisempaan kommenttiin, olen hoitanut asiat niin etten tarvitse muiden maksamia eläkkeitä, mistä tuskin hirveästi muutenkaan jaettavaa on, kun katsoo näitä elättejä. Tutkimuksen mukaan tämä sosiaalitukien käyttäjien lapset ovat potentiaalisesti tulevaisuudessa tukien käyttäjiä.

KYllä, todellakin on tarkoitus, että yhteiskunta pitää heikoimmistaan huolta. Ei ole mitään järkeä palata huutolaispoikayhteiskuntaan ja lasten kaltoinkohteluun.
Ei kukaan voi lasta saadessaan tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sairautta, avioeron, työttömyyttä, muita vastoinkäymisiä.
Suurtyöttömyyden ja yt-neuvotteluiden aikoina on sydämetöntä kutsua näitä ihmisiä luusereiksi. Siellä työttömien joukossa on paljon akateemisia kansalaisia, jopa väitelleitä tohtoreita ja maistereita.

Töitä on jos niitä haluaa tehdä, esim. siistijä töitä löytyy aina mutta kun on niin isot tuet ettei kannata töitä ottaa vastaan ja tämä on se todellinen ongelma. On todella hyvä että näitä tukia ja avustuksia tarkastellaan ja saadaan ihmiset motivoitua työntekoon. Heikommassa osassa olevat ihmiset saavat sossusta rahaa, mutta näin ne joutuvat jotain itse tekemään asian hyväksi, eikä ne rahat tule kuin manulle illallinen tilille. Erittäin hyvä päätös hallitukselta

Oikeasti,tuliko nämä tyhjät vaalipuheet kenellekkään
yllätyksenä?Suomessa kun saa nämä tyhjäntoimittaja-
edustajat höpöttää mitä vaan että pääsee eduskuntaan.
Pitäs kehittää joku rekisteri että voisi katsoa
aina ennen vaaleja että kuka on pitänyt sanansa niin
päästäisi edes vaaleissa eroon paskanpuhujista.

Ullatus. Mutta näitähän te äänestitte.

Ei mikään ullatus,jokin aika sitten luin ÄÄNESTÄJIEN käyttäytymistä tänään, eniten kärsineet äänestäisivät samoin, ullatus, ullatus.
Nämä niin kutsutut päättäjät ovat pelkkiä kumileimasimia, palasen yläkerrasta maata johdetaan.

Irakilaisille maahan tulleille ”lapsille” löytyi heti miljardi

Eihän lapsia pitäisi tehdä lisien takia. Se on ollut monessa hyvinvointivaltiossa hieno bonus. Mutta jos joku laskee sen varaan niin huhh huhh. Silloin kun Suomi oli vielä itsenäinen, nämä hienot etuudet keksittiin. Sitten seuraava ”globaalinen” sukupolvi ajoi Suomen EU-hun. Hinnat nousivat ja jatkavat nousua, velkaa otetaan koko ajan lisää (ja se ei ollut Sipilä eikä sen hallitus kuka sen sopan on keittänyt). Pakolaisia otetaan lisää ja elätetään (koska ollaan EU-ssa), kaiken maailman pakotteisiin osallistutaan (koska ollaan niin EU-ta). Työpaikkoja vähennetään koko ajan, palkat pienenee… Mistäs ”piip” ne rahat pitäisi repiä?
Mielestäni kaikki ketkä äänesti EU-n puolesta silloin joskus ja ketkä nyt ovat niin ”humanistisia ja suvaitsevaisia” – suu suppuun ja tekemään sitä rahaa millä ne tuet maksetaan. Ei siis töihin vaan luomaan niitä työpaikkoja. Kyllä ne tuetkin sit sieltä kasvaa kun aletaan taas oma maata ajattelemaan.
Kerran joku viisas mies sanoi niin: ”pitäkää ensin huolta itsestä. Koska vaan silloin kun itsellä on kaikki hyvin, silloin on halua ja jaksamista auttaa muita”

Tätä onkin jo odotettu, ei sillä että se olisi hyvä juttu vaan siksi että se oli ennakoitavissa. Sen tietää kun pistää monimiljonääriyritysjohtajan hallitsemaan Suomea niin kaikki hyöty nousee ylöspäin ja mistähän se hyöty revitään? Sieltä josta se on peräisin eli tavallisten tekijöiden selkänahasta, niiden jotka pyörittää tätä yhteiskuntaa, ja joita ilman koko järjestelmä romahtaisi kirjaimellisesti kuin korttitalo tuulessa.

Tän pysty ennustaan ala-aste matematiikalla jo aikapäiviä sitten, odottakaa vain, ei tää keskiluokan- ja alemman keskiluokan- / vähäosaisten kyykyttäminen tähän lopu, ellei sitten jotain todella radikaalia tapahdu. (Mutta eihän meillä Suomessa, eihän? Me kun ollaan niin lauhkeita ja vaatimattomia, ja niellään pureksimatta kaikki mitä eteen tungetaan, vaikka se olisi ihmisPERÄistä biojätettä)

Mä nään tasan kaks vaihtoehtoa siinä tilanteessa jos joku tai jokin käyttää mua hyväks ja viilaa mua linssiin, joko mä heittäydyn maahan makaamaan ja jään itkemään kurjaa osaani tai sit mä k*setan vähintään yhtä verroin takaisin ja otan omani.

Ai mut mihins se tuommonen johtaa? Kattokaa yhdysvaltoihin ja esim kyseisen valtion rikostilastoja niin huomaatte selvän korrelaation tulojen suuruuden ja törkeiden rikosten määrän välillä. Ihmisen kun kuitenkin tarvitsee täyttää perustarpeensa ja jos siihen ei ole yksinkertaisesti varaa niin sitten pitää varastaa, ryövätä tai huijata. (Meidän valtaapitävä eliitti varastaa, ryövää ja huijaa huvin ja urheilun vuoksi, ihmisen ahneudelle kun ei ole rajaa ja nälkä kasvaa syödessä)

No mut mehän ollaanki apinoitu ameriiiikkaa jo vuosikausia joten itseäni lainaten ”tulevina vuosina mä nään verta kaduilla ja sen miten yksinkertaisetkin aatesuunnat radikalisoituu, se mistä ennen tehtiin kompromissi, siitä aletaan käydä sotaa. Suomalainen kulttuuri-identiteetti ja sille ominaiset luonteenpiirteet kuten suoraselkäisyys, toverillisuus, rehellisyys ja vieraanvaraisuus katoavat muuttuvan maailman alta ja lopulta kansa kääntyy itseään vastaan, taistellen nyrkein ja hampain niistä aniharvoista leivänmuruista joita miehet kullatuista Bentleystään sirottelee kanttarille”

Noo eipä sillä, näistä voisi lässyttää vaikka tuntikausia mutta ei se mihinkään johda. Sanonpa vaan sen että jos mun oma tilanne menisi sille tasolle etten pysty tulemaan millään tasolla toimeen niin mä en jäisi sinne tuleen makaamaan, ihan sama mitä siit seurais, mut periks ei saa antaa koskaan.

Eipä sitä töitäkään täällä pikkukylissä ole tai on semmosia ihmisiä, jotka ei vaan voi töitä tehdä. Sitten leikataan jo köyhiltä lisää ja omia palkkoja nostellaan… hohoijjaa..!! Te rikkaat huuteliat ja päättäjät voisitte kokeilla elää sillä parilla saalla koko kuukauden ja elättää sillä lapsetkin. Tietäsitte miltä tuntuu loppu kuukausi näkertää vaan hapankorppua ku ei ole vara muuhunkaan.

Mitä olet asian eteen tehnyt? edelleen sossu on niitä varten, jotka ei taloudellisesti pärjää, ei se kuitenkaa tarkoita että tuet on itsestään selvyys.

En ymmärrä tätä jatkuvaa valitusta. On meiät paapottu pilalle täällä kotisuomessa. Oon köyhä kolmekymppinen kolmen lapsen isä. Oon ollu köyhä jo kymmenen vuotta mutta en valita, tai valitan mutta teen sen peilin eessä korkeintaan kerran kuussa. Emäntä opiskelee ja välillä synnyttää ja on taas köyhää. Oon tehny hanttihommia, oon ollu yrittäjänä, oon maksanu konkurssivelkoja, oon ollu ulosottokierteessä, on meinannu kämppä mennä alta, ollaan oltu ilman sähköä mutta en valita. Ja vasta leikattiin lapsilisiä ja nyt leikataan taas, ni mitä sitte!? Jos joku antaa sulle rahaa 100 euroa kuussa ni tokihan se sulle kelpaa mutta sitte ku sulle annetaanki enää 95 euroa kuussa ni sut on ryöstetty? Meillä on hyvät tukijärjestelmät, tokihan me niistä valitamme mutta niinkauan ku meijän talouteen tulee euroki lapsilissää tai asumislissää tai mitälie lissää ni se on meille euro plussaa. Jos ihmiset ottas pään pois sieltä syvältä ja osais ottaa vähän vastuuta omasta ja siinä sivussa heikompiosaistenki elämästä ni ei tarvitsisi syytellä muita omasta olemattomasta kurjuudesta. Pienen palkan päälle vähän rakkautta ja huumoria ni pysyy perhekki kasassa. Lapset ku pietään ruuassa, emäntä keittiössä ja katto päänpäällä ni ei keretä valittaa lapsilisistä, eläkkeistä, asumistuista, minimaalisista terveydenhuolto maksuista, opintotuesta ilmasen opiskelun päälle ym. Ois paljo valitettavaaki mutta en valita.

Lukekaapas nimimerkin ”köyhä isä” kirjoitus näistä kommenteista! Fiksusti kirjoitettu ja antoi kyllä ajattelemisen aihetta.

Nämä ”itsensä elättäjät” ja ”oman onnensa sepät” eivät tajua mitä monen elämä on tässä maassa tällä hetkellä. On näitä joutunut yhä useampi onneksi samaan tilanteeseen kengän kuva perseessä. Kas kummaa kun ei sieltä sossusta saakaan mitään, jos on säästöjä tai omaisuutta. Helsinkiin pitäs muuttaa kaikkien jonki provikkapuhelinmyynti-työpaikan takia, mitä joku yrittäjä itki äskettäin hehheh. Kiva huudella ja haukkua työttömiä, noh kiihotuksensa kullakin.

Katsos, mikäli on omaisuutta, niin me maksajakansalaiset katsomme kieroon. Meiltä se tuki otetaan veroina ja sinä saat pitää rahasi.

Vanhukset, vammaiset, lapset, yksnhuoltajat sekä jo aikaa sitten yhteiskunnan ulkopuolelle jääneet kärsivät aina leikkauksista , MIKSI > he ovat liian heikkoja kapinoimaan etujensa puolesta > ottavat vastaan mitä annetaan. Voimmehan toivoa .että heistä osa tajuaa lopettaa päivänsä niin ei tarvitsisi enää ikinä leivästä taistella. Ole häpeissäni

Nooh on se vastikkeellisuus lisää tulossa, niin voi ”isit” sun muut kohta tehdä vanhustenhoitoo ym töitä ilman palkkaa. Työmarkkinatuki riittää korvaukseksi kuukauden yövuorosta 🙂 Saadaan sitte turhat palkkatyössä olijat ulos. Kerjätkööt entistä paikkaansa 530€/kk nettopalkalla. Jääpi myös kivasti pelinappulaa jollekki mitä sijotella 🙂

Paljonkos niitä lapsilisiä leikattiin… 10e/vuosi eli vajaa 1e/kk. Edellinen hsllitus taisi leikata 10e/kk eli 120e/vuosi, mutta sehän onkin eri juttu.

Koko lapsilisä pitäisi lopettaa, samoin asumistuki. Jos lapsien elättäminen ilman lapsilisiä ei onnistu niin kannattaako sitten lapsia tehdä? Vähän sama homma kehitysmaissakin, tehdään niin paljon lapsia että niitä ei pystytä elättämään..ja sitten huudetaan apua ulkomailta ja ihmetellään tolkutonta väestönkasvua siellä missä ei pystytä lapsista huolehtimaan.

Lapsilisillä pitäisi olla tulorajakatto, ei sellaiset tarvii lapsilisiä jotka laittaa ne lasten tilille käyttämättä niitä, tarkoitettu alunperin auttamaan vähävaraisia lapsiperheitä selviämään paremmin kuluista mitä tulee lasten,kasvaessa, ehdottomasti tuloraja käyttöönpauli sornikoski

On suorastaan törkeää miten Sipilän riistohallitus kurjistamispolitiikallaan ajaa lapsiperheet köyhyyteen, kun se leikkasi lapsilisää vuoden alusta reippaalla kädellä niin, että lapsilisä on nyt 0,87€/kk vähemmän kuin aiemmin. Tuohan tekee vuositasolla 10,44€. Ei ihme että leipäjonot kasvaa.

En yhtään ihmettele äänestäjien tuskaa nykyään. Annat siis avoimen valtakirjan neljäksi vuodeksi-ja mitä saat? Lupauksia jotka eivät ole minkään arvoisa. Toinen asia mikä vaikuttaa suurest äänestämiseen on politikkojen nykykieli. Kun he puhuvat ”kehittämisestä” ja ”uudistamisesta” se tarkoittaa pääsääntöisesti leikkauksia ja tavallinen työtätekevä kansalainen saa maksaa. Yksikään kansanedusja ei osallistu kikyyn, miksiköhän ei? Eikö kansanedustajan pitäisi edustaa kansaa?

Pitää ihmisten muistaa jokainen edustaja kuka on sanansa syönyt ja palkita heidät sopeutumis rahalle , eivät ainakaan pysty enempää kurjistamaan omia ”pomojaan”, siis ei ikinä koskaan äännestä mihinkään sanan syöjiä ja valehtelioita vastuulliseen virkaan ,,, mihinkään !!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X