Sipilän viesti toimittajille muuttui irvokkaaksi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sipilä, Juha kesk. Kuva: Eduskunta.

Sipilä, Juha kesk. Kuva: Eduskunta.Isän pikajuna julkaisee Juha Sipilän pohjoissuomalaisille toimittajille viime viikolla osoittaman tervehdyksen kokonaisuudessaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ansaitusti kohun keskellä. Hän on uponnut korviaan myöten epäselvään kuvioon, joka liittyy Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafamen rahoittamiseen ja eritoten sinne upotettujen rahojen valumiseen tilauksina hänen sukulaisilleen.

Asiaa koskeva uutisointi sai pääministerin pommittamaan Ylen toimittajaa sähköposteilla. Ylen johto puolestaan päätti ankarin toimin lopettaa koko aiheen käsittelemisen, vaikka demokratian kannalta jopa valtion korkeimpaan johtoon kytkeytyvältä korruptiolta etäisesti haiskahtavan jutun tonkimisen luulisi olevan journalismin keskeisin tehtävä.

On helppoa saada mielikuva, että pääministeri pyrki painostamaan Ylen hiljaiseksi. Yhtä helppoa on saada mielikuva, että Ylen keskustataustainen vastaava päätoimittaja joko omasta aloitteestaan tai taipumalla pääministerin ryöpytykseen halusi haudata koko homman pikaisesti.

Sipilä lähetteli lukuisia sähköposteja hänen sukulaistensa hyötymisiä tutkineelle Ylen toimittajalle viime perjantaina. Viestittely jatkui vielä lauantainakin. Samaisena päivänä Pohjois-Suomen sanomalehtimiesyhdistys vietti 95-vuotisjuhliaan. Juha Sipilän tilaisuuteen lähettämä tervehdys luettiin Oulun kaupungintalolla järjestetyssä juhlaseminaarissa.

Kohun keskellä kamppailleen pääministerin viesti vaikutti jo tuolloin irvokkaalta. Olihan hän ehtinyt myllyttää toimittajia julkisesti blogissaan edellisenä päivänä. Entistä irvokkaammaksi viestin sävy muuttui, kun nousi epäilys, että Sipilä todella on pyrkinyt puuttumaan Suomen maailman mittakaavassakin poikkeuksellisen vapaan median toimintaan.

Isän pikajuna julkaisee seuraavassa Sipilän lähettämän viestin kokonaisuudessaan.

* * *

Hyvät pohjoissuomalaiset journalistit, tiedonvälittäjät!

Yhdistyksenne jäsenet ovat jo 95 vuoden ajan pitäneet meitä pohjoissuomalaisia ihmisiä ajan tasalla. Suomen mediaympäristön voidaan sanoa olevan yksi maailman vapaimmista. Teette arvokasta työtä etsien ja välittäen tietoa meitä pohjoissuomalaisia koskettavista asioista.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa tasokkaalla ja luotettavalla journalismilla on tärkeä tehtävä kansalaisten tiedonsaannissa. Nykyisessä tiedon tulvassa teidän työssänne korostuu erityinen tehtävä tulla lähelle ihmisten arkea kirjoittamalla myös alueella tärkeistä asioista, tapahtumista ja ihmisistä.

Onnittelen valtioneuvoston puolesta 95 vuoden kunnioitettavaan ikään ehtinyttä Pohjois-Suomen sanomalehtimiesyhdistystä ja pohjoissuomalaisia journalisteja. Menestystä.

Juha Sipilä

* * *

Valtion korkeimpaan johtoon kuuluva mies, jonka voi katsoa painostaneen mediaa, hehkuttaa siis sen samaisen median vapautta. Sama mies kutsuu arvokkaaksi toimittajien työtä tietojen etsimisessä ja välittämisessä, vaikka hän lyttää tietojen etsineet ja välittäneet toimittajat, kun ne tiedot sattuvat koskamaan häntä itseään. Saman miehen mukaan journalismilla on tärkeä tehtävä kansalaisten tiedonsaannissa, mutta sitten hän korkean asemansa turvin näkyy tekevän kaikkensa, että sitä tietoa ei kansalaisille saada. Ja vaikuttaapa hän siinä joiltakin osin onnistuneenkin.

Tai ehkä Sipilän tervehdyksessä oli kyse enemmän siitä, että hän mieltää pohjoissuomalaiset journalistit kivoiksi toimittelijoiksi, jotka tekevät sellaisia harmittomia paikallisjuttuja, välittävät tietoja liikenneympyröistä lohjenneista kivenmurikoista ja sen sellaisista. Että se on se paha etelän media, joka viattomia keskustapoliitikkoja jahtaa. Keksivät päästään lautakasoja ja enojen ja serkkujen liikeyrityksiä ja mediapelillä torppaavat kunniakepulaisten presidenttihaaveet.

Vaan eipä se niin mene. Sipilä kutsui Ylelle lähettämässään sähköpostissa Terrafamen ja hänen sukulaistensa liiketoimista kertovaa juttua ”edesvastuuttomaksi”. Siinä hän on väärässä. Päinvastoin se olisi ollut edesvastuutonta, jos pääministeriin kohdistuneita epäilyjä ei oltaisi tutkittu ja tutkimusten tuloksista kerrottu. Tämä ei ole journalistien oikeus, vaan se on velvollisuus. Kansalla on oikeus tietää.

Juha Sipilä edustaa valtaa, ja journalismin tehtävä on valvoa häntä. Pääministerin tapauksessa vallan vahtikoiran on vieläpä räksytettävä poikkeuksellisen lujaa.

Sipilä on salaperäinen mies, jossa riittää vielä paljon tutkittavaa. Monta kiveä on kääntämättä, kuten nyt aluksi ne vakuutuskuoret: mitä siellä on ja löytyykö sieltä mahdollisesti lisää tutkittavaa esteellisyyksien osalta? Sitäkään ei tiedetä varmuudella edes maakunnan tarkkuudella, missä pääministeri asuu. Salailu herättää epäilyksiä, ja epäilykset nakertavat luottamusta. Asioita tutkiville ärhenteleminen saa kysymään entistä painokkaammin: mitä kaikkea pääministeri salaa?

Näyttää siltä, että Yle on nyt saatu kammettua pois pääministerin kimpusta. Se on häpeällistä, mutta onneksi journalisteja on muuallakin.

Eivätkä kaikki pohjoissuomalaisetkaan journalistit tyydy kirjoittelemaan kivoja juttuja muuttolinnuista. Myös he ymmärtävät tehtäväkseen ottaa selvää, mistä pääministeri ja muut valtaan takertuneet on tehty. Se on kaikkien journalistien yhteinen tehtävä.

Siihen kannattaisi Juha Sipilän hiljalleen ruveta totuttelemaan, että hän ei määrää, kuinka journalismi vapaassa maassa toimii.

Juha Sipilän kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Yle: Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta (25.11.2016)

Yle: Näin Sipilän ja Ylen viestinvaihto eteni – pääministeri jakoi kansalaispalautteen eteenpäin (30.11.2016)

Suomen Kuvalehti: Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen (30.11.2016)

Suomen Kuvalehti: Ylen vastaava päätoimittaja oli keskustanuori – Pääministeri Sipilä on puuttunut aiemminkin journalismiin (30.11.2016)

Seura: Suomalainen mysteeri: Onko pääministerillä erioikeus kunnanvaltuutettuna asua muualla kuin kotikunnassaan? (31.8.2016)

Seura: Näin Suomea leikkauksiin piiskaava Juha Sipilä piilotti miljoonansa vakuutusjärjestelyillä (27.8.2015)

Seura: Näin toimivat Juha Sipilän kuuluisat vakuutuskuoret – Miljoonat piiloon verottajalta (2.12.2016)

Katariina Poranen: ”Etelän medialle keskusta on helppoa riistaa” (2013)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X