Tuhannet suomalaiset seuraavat mahorkankatkuista trolliverkostoa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Trollitilit Twitterissä levittävät identtistä viestiä.Trollit puskevat satoja tviittejä päivässä. Lukuisien tilien sisältö on sanasta sanaan samaa.

Facebook on vihapuheen ja propagandan keidas. Siellä on mahdollista tavoittaa suurin osa suomalaisista. Toista miljoonaa suomalaista kertoo käyttävänsä myös Twitteriä, sadat tuhannet heistä ainakin jokseenkin usein. Siellä heidän huomiotaan hakee trollitilien verkosto, jonka ilmeisenä tavoitteena on lietsoa sekasortoa ja hajaannusta.

Jo syksyllä 2014 kiinnitettiin huomiota Twitteriin ilmestyneeseen Eduskuntavaalit-nimiseen tiliin. Sen tviiteissä linkiteltiin muun muassa RT-kanavan materiaaleihin. Russia Today -nimestä lyhennetty RT on Venäjän valtiollisen mediayhtiön ulkomaille suunnattu osa. Se mielletään laajasti presidentti Vladimir Putinin hallinnon tavoitteita tukevaksi propagandamasiinaksi.

Kevään 2015 eduskuntavaalien alla oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi Ylelle, että monien erheellisesti viralliseksi tiedotuskanavaksi luulemasta Eduskuntavaalit-tilistä oli tehty ilmianto Twitterille. Toiveena oli, että tili suljettaisiin.

– En tiedä, auttaako se. Tämä jää nähtäväksi, Jääskeläinen aprikoi Ylelle.

Saattoi se auttaakin. Ylen jutussa viitattu tili on suljettu.

Eduskuntavaalit elävät ja porskuttavat kuitenkin edelleen. Samalla nimellä toimii Twitterissä nyt kaksikin tiliä. Toinen niistä linkittää edelleen heti profiilikuvauksessaan RT:n nettisivuille. Suljetulla sivulla kerrottiin Ylen uutisessa olleen seuraajia jopa yli 11000. Uusilla Eduskuntavaalit-tileillä on yhteenlaskettunakin hiljaisempaa. Toisella seuraajia on vajaat 3700, toisella reilut 4100.

Mutta ei siinä ollenkaan kaikki. Eduskuntavaalit-tilit ovat saaneet rinnalleen lukuisia muita trolliprofiileja. Pääosin tilit on perustettu vaalien jälkeen, useat reilun vuoden sisällä.

Trollitilit levittävät sanasta sanaan ja välimerkistä välimerkkiin täsmälleen samaa sisältöä. Monilla niistä on tuhansia seuraajia. Suuri osa seuraajista on kaikkea muuta kuin suomalaisia, mutta jokaiselta tililtä löytyy myös suuri määrä ihan oikeita suomalaisia seuraajia. Niitä tilit ovat kerryttäneet seuraamalla tuhansia käyttäjiä, jotka ovat kohteliaisuuttaan seuranneet takaisin. Näin lukuisilta eri tileiltä välitetty identtinen sanoma saadaan levitettyä mahdollisimman laajalle.

Mitä vain epävakauden vuoksi

Nato-vastaisuus on trollitilien vakiotavaraa.

Trollitilien toistamiin asioihin kuuluvat muun muassa juutalaisvastaisuus, niin sanotun valtamedian parjaaminen, muukalaisvihamielisyys, pakkoruotsin tylyttäminen, tasa-arvopyrkimysten kritisoiminen, ilmastonmuutosskeptisyys, vallitsevan talousjärjestelmän vastustaminen, niin sanotun eliitin moittiminen, maanpuolustusvastaisuus ja erityisen kiihkeä Nato-viha. Aina väliin livahtaa myönteisesti Putinin Venäjään suhtautuvia tviittejä.

Trollitileillä jaetaan sisältöä, jonka mukaan syyskuun 2001 terrori-iskut Yhdysvalloissa olivat juutalaisten salajuoni. Pakkoruotsin puolestaan esitetään olevan ruotsinkielisten miljardöörien salajuoni. Trollit pahoittelevat MV-lehden Ilja Janitskinin ”vainoamista” ja mainostavat Suomi ensin -liikkeen pelotteluun ja painostukseen perustuvaa toimintaa.

Yksi toistuvista väitteistä kertoo, että statismi on pahasta. Statismilla tarkoitetaan valtiojohtoisuutta. Tämä sopii mainiosti yleiseen agendaan, jonka voi katsoa suuntautuvan koko nykyjärjestelmää vastaan. Siitä kertoo sekin, että trollitileillä saatetaan esittää myös anarkismia tukevia näkökulmia ja onpa puhuttu eläinten oikeuksistakin. Vaikuttaa siltä, että mikä hyvänsä kelpaa, jos vain on olemassa mahdollisuus, että se saattaa innostaa jonkun väkivaltaan tai ilkivaltaan.

Kaikki käy, kunhan seurauksena on vastakkainasettelua, hajaannusta ja sekasortoa – mitä vain, mikä on omiaan heikentämään vallitsevaa järjestelmää, edistämään sisäistä epävakautta ja horjuttamaan luottamusta kaikkeen.

Ja kunhan aina silloin tällöin löytyy sauma kiitellä Putinia ja moittia Venäjää vastaan suunnattuja pakotteita, jotka asetettiin, kun maa valtasi Ukrainalle kuuluvan Krimin vuonna 2014.

Sama sisältö joka tilillä

Välimerkilleen sama juttu tuli mieleen useamman Twitter-tilin käyttäjälle.

Trolliverkostoon kuuluu lukuisia tilejä. Varomaton voi erehtyä niiden seuraajaksi pitämällä niitä nimiensä vuoksi tiettyjen aiheiden käsittelyyn keskittyvinä käyttäjinä. Eduskuntavaalien lisäksi verkoston tilien niminä on muun muassa Yle Trolli, Totuus EU:sta, Totuus Suomesta, Kaupungit, Sisäpolitiikka, Kuuma aihe, Suomidemokratia, Turvapaikka, Suuriruhtinas, Virkamiehet, Maahanmuutto, Rikas Isä ja Suvakit.

Yleisesti tilien julkaisemat tviitit ovat suoria poliittisia kannanottoja ja väitteitä tai kehotuksia klikata auki linkitetty sisältö. Monesti linkit johtavat erilaisille viha-, salaliitto- ja valeuutissivustoille tai esimerkiksi YouTubeen ladattuihin propagandavideoihin. Silloin tällöin tviittien sekaan mahdutetaan kuitenkin myös henkilökohtaiselta vaikuttavia toteamuksia.

– Välillä huvittaa mitä ihmiset pitävät normaalina, tviittasivat ainakin käyttäjätilit Totuus EU:sta, Totuus Suomesta, Yle Trolli, Kaupungit, Eduskuntavaalit ja Suomidemokratia.

Viimeinen niistä kahteen kertaan.

– Armeijan tarkoitus on puolustaa Suomen korruptoituneen eliitin valtaa. Kuka hullu on valmis kuolemaan eliitin vallassapysymisen vuoksi? kyselivät välimerkilleen samassa muodossa Totuus Suomesta, Yle Trolli, Eduskuntavaalit ja Kaupungit.

Samaa sisältöä ripotellaan eri tilien tviitteihin niin, että niitä ei välttämättä julkaista samana päivänä kahdella eri tilillä. Materiaali toistuu identtisenä tililtä toiselle, mutta julkaisuille saattaa kertyä väliä viikkoja tai jopa kuukausia. Toisaalta julkaistava materiaali näyttäisi valikoituvan melkoisen sattumanvaraisesti. Sama tili saattaa tviitata saman tekstin tai linkin useita kertoja päivässä.

Säännöstelemällä materiaalia eri tileille eri aikoihin julkaistavaksi voidaan välttää jossakin määrin toiminnan läpinäkyvyyttä, mutta kovin terhakkaasti hommaa ei edes yritetä peitellä. Tilit myös uudelleentviittaavat ahkerasti toistensa sisältöjä, mikä suorastaan kutsuu näkemään verkoston.

Trollit tuuttaavat yleistä hajaannusta ja sekasortoa tavoittelevaa sanomaansa häkellyttävällä tahdilla. Esimerkiksi 7.12. toinen Eduskuntavaalit-tileistä julkaisi yhteensä 130 tviittiä. Se vaatii tviitin noin kymmenen minuutin välein. Näin tapahtui tasaisesti ympäri vuorokauden. Saavutuksen tekee vielä merkittävämmäksi se, että tviittailu jatkui vuorokauden vaihduttua yhtä kiivaana läpi yön. Tahti oli ollut yhtä lailla tiivis myös joulukuun seitsemättä edeltäneenä päivänä.

Suvakit-tili pisti vielä paremmaksi. Se täräytti itsenäisyyspäivän jälkeisen vuorokauden aikana 133 tviitillistä samaa tavaraa. Virkamiehet-tilin säestys kattoi 89 tviittiä.

Sama jatkuu joka päivä usean tilin voimin. Joka päivä niiden kierrättämä materiaali tavoittaa niitä tuhansia suomalaisia, jotka trollitilejä seuraavat.

Kaikki verkoston profiilit eivät näyttäisi toimivan joka päivä. Osa niistä voi olla hylättyjä tai pitemmällä tauolla. Joka tapauksessa Twitteriin päätyy aktiivisten tilien kautta päivittäin vähintäänkin satoja viestejä, jotka tulevat yhdestä ja samasta laarista. Niitä toistetaan ja niitä kierrätetään, ja niiden sanoma vaikuttaa ihmisiin ainakin välillisesti.

Palturitupakan myrkyt

Trollit voivat toimia myös eläinten oikeuksien varjolla.

Trollitilien luominen sosiaaliseen mediaan on helppoa. Niiden taustalla toimivien henkilöiden tai muiden toimijoiden jäljittäminen sen sijaan on vaikeaa, elleivät palvelujen ylläpitäjät siihen halua ryhtyä. Jos vaikka haluaisivatkin, voidaan jäljitystä hankaloittaa käyttämällä välityspalvelimia.

Voi olla, että trolliverkoston kierrätysmateriaalia julkaistaan koneellisesti. Voi olla, että operaation pyörittämisestä vastaavat oikeat ihmiset. Oikeita ihmisiä toimintaan varmuudella liittyy, koska tilit käyvät toisinaan myös keskusteluja.

Putinin Venäjän osuutta trolliverkostoon on hankala osoittaa, mutta toimintatavoiltaan se muistuttaa erehdyttävästi sitä, mitä Yle kuvaili palkituissa Venäjä-trollijutuissaan tai mitä Helsingin Sanomien haastattelema Olga Maltseva kertoi työstään trollitehtaalla. Sattumoisin Venäjä-trollien olemassaolon kiistäminen kuuluu trolliverkoston päivittäin kierrätettävään materiaaliin.

Oli miten oli, vähintäänkin se on selvää, että hajaannusta ja sekasortoa lietsova propaganda on Kremlin tavoitteiden mukaista. Epävakaita maita on helpompi haukata imperiumin mahdin palauttamista tavoittelevan Putinin vaikutuspiiriin. Maiden sisäinen hajaannus vie huomiota Venäjän aggressiivisesta ulkopolitiikasta. EU:n hajanaisuus ja pirstaleinen länsirintama tietävät hyvää Venäjän tavoitteille päästä talouspakotteiden kuristuksesta.

Ja jos ei mitään muuta, jatkuva disinformaatiotykitys saa aikaan sen, että ihmiset eivät enää tiedä, mihin voivat uskoa. Jo se itsessään on arvokas saavutus. Kun luottamus tuttuihin tahoihin horjuu, käy maaperä vaikuttamiselle koko ajan otollisemmaksi.

Suojelupoliisin mielestä informaatiovaikuttaminen ei ole vakava uhka korkean koulutuksen maassa. Ilmeisesti luotto on kova siihen, että suomalaiset osaavat tunnistaa propagandan ja disinformaation palturiksi. Sopii toivoa, että näin on myös niiden tuhansien suomalaisten kohdalla, jotka trolliverkoston viestintää seuraavat.

Trolliverkoston toiminnan ympärillä leijuu niin vahva mahorkankatku, että sitä ei voi olla huomaamatta. Tiesitkö muuten, että venäläisen mahorkkatupakan raaka-aineena käytettyä tupakkalajiketta kutsutaan myös nimellä palturitupakka? Sosiaalisessa mediassa me hengitämme myös huomaamattamme trollien puhaltelemia palturitupakan myrkkyjä.

Päivitys ja täsmennys 14.12.2016 klo 18.30
Korjattu alkua, jossa sanottiin aiemmin, että sadattuhannet käyttävät Twitteriä aktiivisesti. Viitatusta tutkimuksesta ei käy kuitenkaan ilmi, kuinka aktiivisesti Twitteriä käytetään, vaan se kuinka usein sitä käytetään.

Täsmennetty myös kohtaa, jossa kerrotaan trollitilien tuhansista seuraajista. Kyseessä on arvio. Seuraajia ei ole laskettu. Tilejä on enemmän kuin tässä kirjoituksessa mainitaan. Seuraajia on myös kaikkiaan huomattavasti enemmän kuin tuhansia. Suuri osa seuraajista ei kuitenkaan ole suomalaisia. Lisäksi on todennäköistä, että samat ihmiset seuraavat useampaa trollitiliä.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Johtohahmo paljasti: Suomi ensin -liikkeen taktiikkana pelottelu ja painostus (8.7.2016)

Tämän vuoksi turvapaikanhakijoita pelätään – Propagandan viisi sääntöä (8.2.2016)

Aiheesta internetissä:

Yle: Suomalaistili hämmentää Twitterissä – jakaa Venäjän valtion uutisia (5.9.2014)

Yle: Netin virheellinen vaalitieto vaivaa ministeriötä – Twitter-tilistä tehty ilmianto (31.3.2016)

Yle: Kioski tutki: Näin Venäjä-trollit manipuloivat suomalaisia – katso lista propagandistien suosimista foorumeista (19.5.2015)

Yle: Tältä Venäjän verkkopropaganda tuntuu – suomalaisia saatu uskomaan valheisiin (19.5.2016)

Yle: Kioski Venäjän some-propagandan alkulähteillä – katso ennennäkemätön materiaali trollitehtaalta (18.2.2015)

Helsingin Sanomat: Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista (8.12.2016)

Suojelupoliisi: Lausunto (27.9.2016)

DNA: Digitaalisen elämäntavan tutkimus (27.5.2016)

Tupakkaverkko (Web Archive): Tupakkakasvin lehdet sisältävät nikotiinia

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

No niin, vihdoinkin saimme nähtäväksemme niitä itse trollausviestejä. Tätä ei Jessikka Aroa meille esitellyt Ylen kioski-jutussaan. Ansaitsisit journalismipalkinnon mutta valitettavasti se jaettiin jo Aron puolivillaiselle jutulle. Kiitos näistä tiedoista. Toivottavasti jatkat tutkivan journalismin parissa.

Löytääkö toimittelija muita esimerkkejä kauheista venäjän rölleistä?Varmasti löytää,myös ne jotka viesteissään toivovat parempia aikoja Usan ja Venäjän suhteisiin ,ovat selviä trolleja.
IS julkaisi muutama vuosi sitten jutun jenkkien trolliohjemasta,tietokone laatii uskottavia taustaltaan ja historialtaan olevia sometilejä.Myöskin viime vuonna brittien armeija palkkasi 1500 somesotilasta,kirjoitti Tekniikka ja Talous lehti.Ja nämä ovat vain jäävuoren huippu.

Muistan, kun jossain pelikonferenssissa oli maakohtaista dataa ja yksi keskeinen pointti oli, miten venäläiset ovat niin tyhmää sakkia, kun puhutaan sosiaalisista peleistä. Peli oli orientoitunut tosi maakohtaisesti (jokaisella maalla oli oma tiiminsä), ja venäläiset johtivat nopeiten hävityissä ja tuhotuissa tilastoissa ylivoimaisesti muihin maihin verrattuna.
Esitelmän päätteeksi joku oli ottanut itseensä ja kysynyt, että miksi muka venäläiset ovat niin huonoja pelaajia. Puhuja sanoi siihen, että kun niille on tärkeämpää pelissä strategisesti ihan mitättömät asiat kuin se kokonaiskuva.

Valitettavasti just noista trollinimistä tulee tää tapaus mieleen. Konsepti trolliarmeijasta – mahdollisimman uskottavasta sellaisesta – on toki pelottava mutta saatana, venäläiset, ei näin. Ei näin ollenkaan, daijjut!

Pahimmat trollit on Jessikka Aro ja Markku Mantila!

Informaatiovaikuttaminen on ollut osa Venäjän virallista doktriinia jo vuodesta 2000. Infosota elää ja voi hyvin.

Pitää tässä nyt ainakin mainita everstiluutnantti Aki Mauri Huhtinen, joka Puolustusvoimien nimissä tutki esiintyykö Suomessa venäläistä propagandaa levittäviä informaatio-agentteja. Huhtinen ei ole kuka tahansa heppu ja tiettävästi hän julkaisi infrmaatiosotaa käsitteleviä teoksia jo 90-luvulla,siis siihen aikaan jolloin internetikin oli vielä muutaman opistelijanörtin sci-fi –juttu. ”Siis mä en pysty nimeämään ketään” oli Huhtisen yhteenveto tv-haastattelussa, joten tässä hän myönsi että Puolustusvoimat eivät kyenneet löytämään vieraan vallan asiamiehiä. Sen jälkeen valtamedian sällit menettivät häneen pian kiinnostuksensa. Sen oma tavoitehan oli löytää trolleja ja tietysti mahdollisemman paljon.

Tulee ensimmäisenä mieleen että nämä trollit on ylen ja hesarin palkkalistoilla. Täytyy tehdä trolleja kun niitä ei muuten oikein löydy.

Tämä on jo menneisyyttä. Uudet keinot käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X