Torniaisen tuomio natseille onnenhyppypotku

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tuomio oli vastarintanatseille onnenhyppypotku.

Tuomio oli vastarintanatseille onnenhyppypotku.Vangitut uusnatsit ovat arvostettuja sotasankareita. Torniaisen kahden vuoden tuomio on mitaltaankin vastarintanatseille passeli. Mittavampi kakku puolestaan kasvattaisi legendaa, joten sekään ei olisi huono vaihtoehto, jos syyttäjän vaatimukset menisivät hovioikeudessa läpi. Niin tai näin, natsit voittivat.

Uusnatsiaktiivi Jesse Torniainen tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Helsingin käräjäoikeus ei antanut arvoa oikeuslääketieteelliselle tutkimukselle ja hylkäsi syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta. Oikeuden mukaan pahoinpitelyn ei näytetty olleen ”rikosoikeudellisessa syy-yhteydessä” kuolemaan.

Oikeus ei uskonut oikeuslääketieteellisen tutkimuksen tulosta, jonka mukaan syyskuussa Helsingin Asema-aukiolla pahoinpidellyn miehen kuolema johtui nimenomaan pahoinpitelystä. Oikeus arvosti korkeammalle yleisellä tasolla asiaan liittyvistä seikoista annetun todistuksen lääkäriltä, jolla ei ollut tietoa uhrille kuoleman jälkeen tehtyjen oikeuskemiallisten tutkimusten tuloksista.

Helsingin käräjäoikeus tulkitsi todisteita ja lakia varmasti parhaan osaamisensa mukaan. Tuomittu itse on ilmeisen tyytyväinen oikeuden ratkaisuun, mutta syyttäjän mielestä tuomio meni väärin. Asian käsittely jatkuu hovioikeudessa. Siellä syyttäjä hakee Torniaiselle tuomiota myös törkeästä kuolemantuottamuksesta. Käräjäoikeudessa syyttäjä vaati yhteensä jopa kuuden vankeutta.

Hovioikeuden ratkaistavaksi jää, minkälaiseen lukemiin lopulta päädytään. Natsiliikkeelle tuomio on joka tapauksessa voitto – olipa se minkä mittainen hyvänsä.

Sotavanki suunnitelmien mukaan

Torniaisen edustamalle Pohjoismaiselle Vastarintaliikkeelle nyt annettu tuomio olisi oikea onnenhyppypotku. Liike saisi kaipaamansa marttyyrin ja sotavangin, mutta järjestön ikioma Che Guevara selviäisi vähäisellä istumisella. Hän olisi pian sankarillisen lusimisensa jälkeen myyttisenä hahmona johtamassa esimerkillään katutaistelua.

Asema-aukiolla esitetty potkunäytös on jo nyt toiminut toivotulla tavalla. Torniaisen toiminta noudatti esimerkillisesti natsiliikkeen emämaasta Ruotsista annettua toimintaohjetta, jonka mukaan erimielisyytensä ilmaisevia tulee ”lyödä ensin täysillä”.

Tavoitteena on hiljentää eriävät mielipiteet ennalta. Kansalaiset tietävät, että sellaista sananvapautta ei ole, että omaa sananvapauttaan käyttävien natsien esittämistä ajatuksista voisi olla ääneen eri mieltä. Seurauksena voi olla kuolemaan johtava väkivalta. Se viesti on nyt toimitettu näyttävästi, ja hintakin vaikuttaa natsijärjestön kannalta soppelilta.

Lisäksi vastarintaliike on saanut tempauksellaan roppakaupalla hamuamaansa julkisuutta. Suomen Vastarintaliikkeen entinen johtaja Henrik Holappa kertoi kirjassaan Minä perustin uusnatsijärjestön, että liike on laskenut väkivaltaan liittyvän julkisuuden olevan eduksi kasvamistavoitteelleen. Huomiota on haettu muun muassa julkaisemalla videoita katutappeluista.

– Näkyvyydellä haluttiin houkutella uusia jäseniä vastarintaliikkeeseen ja osoittaa sen paremmuutta kilpaileviin järjestöihin verrattuna. Samalla pyrittiin kasvattamaan järjestön mainetta pelottomana liikkeenä, jonka kanssa ”vihollisilla” ei olisi leikkimistä, Holappa kirjoitti.

Nyt liikkeen arvostamaa ”aktivismia” on levitetty sen parjaaman valtamediankin toimesta. Asema-aukion pahoinpitely on julkaistu videona esimerkiksi tässä Helsingin Sanomien julkaisemassa videossa.

Vastarintaliike on keskittynyt Asema-aukion tapahtumien käsittelyssä lähinnä mustamaalaamaan rikoksen uhria ja esittämään tämän syypäänä kohtaloonsa. Myös tämä vastaa toimintamallia, jonka ex-natsijohtaja Holappa esitteli kirjassaan, joka julkaistiin kuukausia ennen kohtalokasta pahoinpitelyä.

– Väkivaltatapauksissa järjestö vetoaa itsepuolustukseen ja tyytyy yleensä syyllistämään kohteikseen joutuneita väkivallan aloittamisesta.

Juuri näin on tehty. Puuhaan on saatu innostettua myös paljon natsijärjestöön kuulumattomia sivullisia, jotka ovat innoissaan toitottaneet, kuinka rikoksen uhri sai ansionsa mukaan. Natsien julistama sanoma on tarttunut vastaanottavaisten kansalaisten suihin. Heistä on tullut kumouksellisen liikeen äänitorvia.

Holappa paljasti kirjassaan myös, että vastarintaliikkeellä on ollut käytössään pisteytysjärjestelmä, jonka mukaan liikkeen toimijien aktiivisuutta on arvioitu. Korkeimmat pisteet saa virkavallan hoteisiin päätymisestä. Tämä on linjassa myös kansainvälisen suuntauksen kanssa: natsiliikkeiden vangittuja jäseniä pidetään kunnioitettuina sotavankeina. Sellainen tulee nyt myös Jesse Torniaisesta.

Kaksikin vuotta kova sana

Arvostetuimpiin uusnatsisankareihin kuuluvat amerikkalaisen The Order -terroristijärjestön jäsenet, joista osa tuomittiin jopa yli 100 vuoden tuomioihin järjestön toimintaan liittyvistä rikoksista 1980-luvulla. Vastarintaliikkeen osoittamasta arvostuksesta kertoo muun muassa se, että Ruotsin emojärjestö haastatteli nettiradioonsa erästä The Orderin vankilassa ollutta jäsentä vain vajaat pari viikkoa sitten.

Myös Henrik Holappa mainitsi kirjassaan yhden järjestön edelleen vankilassa viruvista jäsenistä olleen hänelle keskeinen vaikuttaja, kun hän suunnitteli Suomen Vastarintaliikkeen perustamista. Uusnatsit korostavat ”vakaumuksen vuoksi” vangituksi joutumisen kunnioitettavuutta.

Torniainen ei parin vuoden linnareissulla vielä amerikkalaisten natsisankareiden kaltaiseksi legendaksi kohoa, mutta meikäläisissä oloissa kaksikin vuotta on kova sana. Henkilökohtaisella tasolla lusiminen voi olla tietysti harmillista, mutta liikkeen kannalta kahden vuoden kakusta ei ole mitään muuta kuin hyötyä.

Sodan ei sanota yhtä miestä kaipaavan, mutta piskuisen natsijärjestön riveihin yhdenkin miehen uupelo tekee toki huomattavan loven. Mikäli hovioikeus yhtyisi syyttäjään näkemykseen kuuden vuoden vankeudesta, olisi lovi jo syvä ja pitkä. Toisaalta kuudesta vuodesta rakentuisi jo komea legenda, ja menetystä paikkaa lisääntynyt maine äärimmäisiin tekoihin valmiina ryhmittymänä.

Niin tai näin, natsit voittivat tämän taistelun.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Iltalehti: Syyttäjä aikoo valittaa hovioikeuteen – vaatii Torniaiselle kovempaa rangaistusta (30.12.2016)

Helsingin Sanomat: Liittyivätkö huumeet Asema-aukiolla pahoin­pidellyn miehen kuolemaan? Lääkäreillä päinvastaiset näkemykset (30.12.2016)

Long Play: ”Lyö ensin ja täydellä voimalla” (19.9.2016)

Helsingin Sanomat: Video näyttää Asema-aukion pahoinpitelyn: Syytetty uusnatsi ottaa vauhtia potkaistaakseen uhriaan (21.12.2016)

Yle: Asema-aukion hyppypotkusta vankeuteen tuomittu on tyytyväinen – hovioikeuskäsittely ei huoleta (30.12.2016)

Yle: Syyttäjä valittaa hyppypotku-tuomiosta hovioikeuteen – pitää potkua syynä kuolemaan ja rasismia motiivina (30.12.2016)

MTV: Oikeus langetti Asema-aukion hyppypotkusta kaksi vuotta vankeutta (30.12.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

 

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Ihme hourailuu?Onko kirjoittaja aloittanut jo uudenvuoden vieton?

Uskomatonta puolueellista roskaa. Taattua Korhosta siis. Isukin mielestä ilmeisesti sillä ei ole mitään väliä, että uhri todistetusti karkasi sairaalasta vetämään useita eri huumeita kesken hoitojakson, ja lopulta kirjautui ulos sairaalasta vastoin sairaalan ohjeistusta. Kannattaisi ottaa kaikki seikat objektiivisesti huomioon, eikä yksipuolisesti oman vakaumuksen ja ennakko-olettamusten perusteella kirjoittaa tällaista höpöhöpöä.

En puolustele tekoa, mutta kyllä tämä oli onnenhyppypotku vihervasemmistolle, nimenomaan he saivat kaipaamansa marttyyrin ja pelottelevat tietämätöntä kansaa sillä, että joka nurkan takana vaanii natsi, joka työntää sinut polttouuniin. Ai niin, se taisikin olla tämä Karttunen, joka sellaisesta unelmoi. Vasemmistolainen väkivalta on vaan parempaa (Li Andersson).

Järkyttävää potaskaa. Narkomaani joka käytti huumeita sairaalassa ja lopulta lähti omin päin pois hoidosta. Lääkäri totesi että kuolema EI johtunut potkusta. Vaihda ammattia.

Hyppypotkusta julkisesti näytetystä videosta saa kuvan, että potkussa oli oikeasti tappamisen meininki. Vaikutti myös siltä, että uhri katsoi juuri vasemmalle, jolloin potku tuli täysin yllättäen. Tuomioistuimen kannalta tapaus on hankala. Vaikka itse potku ei aiheuttanut kuolemaa ja vaikka (lopulta) paljastettiin virallisesti faktoja uhrin huumetaustasta, olisi ollut väärin olla rankaisematta Torniaista. Sankaria hänestä ei kyllä saa mitenkään.

Vapaa toimittaja kirjoittaa vapaana laatikossa jossa isännän asettaman agendan rajat…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X