Buu, herra pääministeri – etenkin Helsingissä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Sipilä. Kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Juha Sipilä. Kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Jos pääministerille ei olisi buuattu Helsingissä, voisi kuvitella, että juhlaväki olisi vaihdettu tai että sananvapaus olisi rikki.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps) paheksui, kun uudenvuoden juhlayleisö buuasi pääministeri Juha Sipilälle (kesk). ”Sananvapaus on rikki”, julistaa Lohelan puolueen perussuomalaisten kuntavaalislogan, mutta puhemiehen mielestä vapaan maan vapaiden kansalaisten olisi ilmeisesti parempi pitää turpansa kiinni, kun suuri johtaja kunnioittaa läsnäolollaan heidän läheisyyttään.

Sananvapaus ei ole rikki, arvon puhemies ja puolueesi. Silloin siinä olisi voinut arvella olevan jotain vikaa, jos Sipilälle ei olisi buuattu.

Juha Sipilän suosio laskee koko maassa, mutta aivan erityisesti maamme pääkaupungissa ei vihellyskonserttia kummempaa ole lupa odottaa. Helsingissä Sipilän puolue keskusta kuuluu lilliputtien joukkoon, kauas RKP:n, vasemmistoliiton ja jopa perussuomalaisten taakse, juuri ja juuri kristillisdemokraattien edelle. Tuoreessa Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kannatusarviossa pääministeripuolueen suosioksi mitattiin pääkaupungissa 4,3 prosenttia. Se on vieläpä keskustalaisittain oikein kelpo saavutus: jos puolue yltäisi kevään vaaleissa noihin lukemiin, siinä olisi viidennes nousua edellisistä kuntavaaleista.

Helsingin Sanomien joulun jälkeen julkaiseman TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan vain 27 prosenttia suomalaisista pitää Sipilän onnistumista pääministerinä edes melko hyvänä. Vuodesta 2011 tehtyjen mittausten aikana pääministeri ei ole koskaan saanut nyt mitattua useammalta erittäin huonoa arvosanaa onnistumisesta tehtävässään. Keskustalaisistakin jo kolmannes katsoo, että pääministeri ei ole klaarannut pestiään.

Ja niitä keskustan kannattajiahan Helsingissä riitti siis se 4,3 prosenttia. Perussuomalaisten äänestäjiä on hieman enemmän, mutta heistä vain 15 prosenttia on tyytyväisiä hallituksen toimiin. Kokoomuksen kannattajia Helsingissä riittää. Heistäkin tosin vain kolmannes katsoo hallituksen onnistuneen. Pääministerin ja hänen hallituksensa suosio on hyvin heikoilla kantimilla pääkaupungissa.

Iltalehti löi lisää löylyä maanantaina, kun se kertoi Taloustutkimuksella teettämänsä tutkimuksen tuloksista. Sen mukaan jo 48 prosenttia toivoo, että Sipilän hallitus ei jatka vaalikauden loppuun. Kokonaista nelivuotista valtakautta ilmoittaa toivovansa huomattavasti pienempi määrä ihmisiä, 39 prosenttia. Peräti neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että Sipilän hallitus ei kykene toteuttamaan suurinta osaa tavoitteistaan. Kaksi kolmesta sanoo, että ei pidä Sipilän tavasta johtaa Suomea kuin yritystä.

Pääkaupungissa hallituspuolueista vain kokoomuksella on jonkinlainen asema, eivätkä senkään kannattajat katso hallituksen onnistuneen kovin hyvin. Olisi ollut suurempi ihme, jos Sipilälle ei olisi buuattu juuri Helsingissä.

Ei niin salainen agenda

Iltalehden teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista uskoo, että hallituksella on ”salainen agenda”, että se pyrkii muuttamaan yhteiskunnan valtarakenteita talouden korjaamisen sijaan.

Jo niin sanottu maakuntauudistus osoitti erittäin räikeällä tavalla, että uskomus ei ole kovin kaukaa haettu. Pääministeri Sipilä ilmoitti marraskuussa 2015 julkisesti aikeistaan kaataa oma hallituksensa. Syynä tähän oli kiista sosiaali- ja terveydenhuollon suuren uudistuksen yhteydessä muodostettavien itsehallintoalueiden määrästä. Sipilä halusi 18 aluetta, mutta kokoomus vain 12. Kun Sipilä sai tahtonsa läpi, hän ei juuri peitellyt iloaan. Keskustan satavuotinen tavoite oli saavutettu. Puolueen havittelema maakuntahallinto oli runnottu läpi.

Siinä yhteydessä pääministeri Juha Sipilä muuten myös valehteli härskisti.

– Ei ole mitään hallituskriisiä, hän sanoi Ylelle vain muutamaa tuntia ennen kuin hän ilmoitti aikeistaan kävellä presidentin luo.

Kyllä oli hallituskriisi, eikä siinä ollut kysymys mistään sosiaali- ja terveydenhuollosta. Kyse oli siitä, että Sipilän piti saada sopiva määrä alueita, jotta se vastasi hänen kaavailemiaan maakuntahallintosuunnitelmia. Siitä kertoi sekin, että asia jätettiin tuolloin varsinaisen sote-kysymyksen osalta auki: tuli 18 maakuntaitsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta, eikä siitä ollut tietoa, mitkä maakunnat eivät saisi sote-valtaa. Kriisissä oli kyse siitä, että keskusta koplasi maakunnilla valtaa itselleen eikä mistään muusta.

Kaupungeissa epäsuositumpi puolue pääsee päättämään suurista rahoista, kun läpeensä keskustalaisen maaseudun äänestäjien päätöksellä nostetaan omat miehet huseeraamaan myös kaupunkilaisten asioissa – eivätkä ne rajoitu pelkästään sote-kysymyksiin. Tämän saavuttaakseen pääministeri oli valmis kaatamaan koko hallituksen ja hylkäämään kaikki muut hallitusohjelmassa mainitut asiat. Mikään muu ei ollut niin tärkeää.

Iltalehden tutkimuksessa 56 prosenttia epäili hallituksen salaista agendaa. On varsin luultavaa, että moni lopuista pitää hallituksen todellisia agendoja niin ilmeisinä, ettei niitä edes salaisiksi miellä, vaikka niitä ei olisi ääneen sanottukaan tai hallitusohjelmaan kirjattu. Diili on selvä: keskusta saa maakunnat, kokoomus sote-miljardit ja perussuomalaisten annetaan tehdä ulkomaalaisille aivan mitä ikinä he vain keksivätkään.

Eikä se tietenkään tuohonkaan vielä rajoitu, vaikka rivoimmillaan agendat noissa kytkyissä ilmi tulevatkin. Yksittäisten ministereiden kohdalla voitaisiin vielä ruveta puhumaan vaikkapa alkuunsa enoista ja serkuista, veroparatiisifirmoista ja merkillisellä tavalla sekaisin menevistä luvuista 90 ja 10.

Kansa menettää kiihtyvää vauhtia uskoaan hallitukseen ja pääministeri Sipilään. Aivan erityisesti niin tapahtuu pääkaupungissa. Jos Sipilälle EI olisi buuattu Helsingissä, olisi voinut perustellusti kysyä, onko joku vaihtanut juhlaväen tai onko sananvapaus mahdollisesti rikki.

Mielensä pahoittaneelle puhemies Lohelalle voisi sanoa, että itse asiassa vienosti viheltelevä ja lempeästi buuaileva väkijoukko oli kuin olikin erinomainen osoitus suomalaisten hyvätapaisuudesta. Kaiken perusteella paljon karskimpaakaan protestia ei olisi voinut pitää järin yllättävänä.

Kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Ne hallituksen oikeat kärkihankkeet (8.10.2016)

Aiheesta internetissä:

Maria Lohelan Facebook-päivitys (2.1.2016)

Iltasanomat: Pääministeri Sipilälle tyly vastaanotto uudenvuodenjuhlassa: puhe jäi buuauksen ja vihellyksen alle (2.1.2017)

Yle: Historiallinen muutos Helsingissä? Vihreät kiilaamassa kokoomuksen edelle suurimmaksi puolueeksi (2.1.2017)

Helsingin Sanomat: HS-gallup: Sipilän kansansuosio on romahtanut puolessa vuodessa (27.12.2016)

Iltalehti: Suomalaisten luottamus hallitukseen horjuu – ”tämä on jo aikamoista” (2.1.2016)

Yle: Sipilä: Ei ole mitään hallituskriisiä (5.11.2016)

Yle: Sipilä uhkasi hallituksen kaatamisella: Saatan kävellä aamulla presidentin luo (5.11.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X