Joko Sipilä tai hänen johtamansa verkosto valehtelee, mutta ydinkysymys on vielä tärkeämpi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sipilä, Juha kesk. Kuva: Eduskunta.

Sipilä, Juha kesk. Kuva: Eduskunta.

Rahan ja vallan liittoa tuskin voi rikkoa. Sen on kuitenkin oltava avoimesti kaikkien tarkasteltavissa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lobbasi lastensa osittain omistaman Chempoliksen bisneksiä Intiassa viime helmikuussa. Kyllä lobbasi, koska mitään sopimusta sadan miljoonan bisneksistä ei vielä ole, vaan vasta aiemmin tehdyn aiesopimuksen jatko-osa. Se oli syntynyt jo ennen kuin Sipilä vieraili Intiassa – tai sitten ei: Iltalehti kertoo intialaislähteiden perusteella, että se oli ehkä sittenkin solmittu vasta myöhemmin. Joka tapauksessa hanke on vielä kriittisesti kesken, joten on hankala keksiä lobbausta kummempaa ilmaisua, jolla nimittää pääministerin asiasta käymiä keskusteluita tai edes esiintymistä aiheen tiimoilta.

Tämä käsitys syntyy myös Sipilän itsensä johtaman Team Finland -verkoston julkaisemista tiedoista. Sipilä on kuitenkin kiistänyt puhuneensa Intian-matkallaan Chempoliksesta.

Joko pääministeri tai hänen johtamansa verkosto siis puhuu palturia.

Iltalehti kertoi raportista, jonka mukaan Juha Sipilä on puhunut kohutusta Chempoliksen hankkeesta intialaisen virkaveljensä kanssa. Julkilausuma koskee Sipilän Intian pääministerin Narenda Modin kanssa käymiä keskusteluja 13.2.2016.

Julkilausuman on julkaissut muun muassa Team Finland. Chempoliksen hanke mainitaan asiakirjan lopussa. Verkkosivuillaan julkaistussa uutisessa Team Finland lisäsi entisestään käytyjen keskustelujen arvovaltaa. Uutisessa kerrottiin, että Sipilän Chempolis-keskusteluissa oli ollut Intian pääministerin lisäksi paikalla maan valtiovarainministeri.

Uutinen vaikuttaisi olevan suomennettu kopio edellispäivänä julkaistusta Chempoliksen tiedotteesta. Tiedotteessa tosin ei kerrota Sipilän puhuneen nimenomaisesti tästä hankkeesta. Keskustelun sanotaan koskeneen toimialaa yleisemmin, kuten myös Sipilä korosti vastatessaan Iltalehden kysymyksiin.

Voi olla, että Team Finland on kääntänyt tiedotteen huonosti. Voi olla, että sillä on ollut asiasta tiedotteen lisäksi myös muuta tietoa, mikä selittää eron tiedotteessa ja uutisessa. Niin tai näin, asiasta on mitä luultavimminkin puhuttu, kun siitä oikein kahden pääministerin yhteisessä julkilausumassakin mainittiin.

Liikeyrityksenä Chempolis tietysti tiedottaa asiat omalta kannaltaan parhain päin. Mielenkiintoisempaa on se, että Juha Sipilä ja Team Finland puhuvat asiasta ristiin. Mielenkiintoista se on eritoten siksi, koska kyseessä ovat pitkälti yksi ja sama asia.

Niin kuin ovat liki kaikki muutkin asiaan liittyvät tekijät – ja siinä piilee tämän jupakan ydinkysymys.

Team Finland Sipilän hyppysissä

Ulkoministeriö kertoi ennen pääministeri Sipilän kohuttua Intian-matkaa, että matka oli osa Team Finland -toimintaa. Niin mikä Team Finland?

Team Finland on useiden eri toimijoiden muodostama verkosto. Mukana ovat muun muassa Tekes, VTT, Patentti- ja rekisterihallitus, ely-keskukset ja Finpro. Viimeisestä kohta lisää. Verkkosivuillaan Team Finland kertoo tarkoituksekseen ”edistää Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla”. Jyrki Kataisen (kok) pääministerikaudella vuonna 2012 käyntiin polkaistun verkoston on toistaiseksi arvioitu toimineen kehnosti.

Jo suunnitteluvaiheessa Team Finlandia kaavailtiin pääministerin alaisuuteen. Näin kävi, ja näin on edelleen. Team Finlandin verkkosivuilla tiivistetään, että ”Team Finland -toimintaa ohjaa valtioneuvosto ja sen laatima hallitusohjelma”.

Valtioneuvostoa puolestaan johtaa pääministeri Juha Sipilä. Team Finlandin strategiset tavoitteet asettaa ”valtioneuvoston tukena” Team Finlandin ohjausryhmä. Myös sitä johtaa pääministeri Juha Sipilä.

Team Finland voi olla epäonnistunut, mutta sen nimissä järjestetään toimintaa, kuten tämä kuuluisaksi muodostunut Intian-reissu. Ja Team Finland on tiukasti pääministeri Juha Sipilän kontrolloitavissa.

Entä se Finpro?

Juha Sipilä sanoi Iltalehdelle toimittamassaan sähköpostivastauksessa, että ministereiden vienninedistämismatkoille osallistuvat yritykset valitsee Finpro. ”Yritysdelegaation kasaa aina Finpro”, kertoi myös Helsingin Sanomat.

Finprosta kuitenkin kerrottiin STT:lle, että se ei valitse yrityksiä, vaan edistettävät toimialat. Toimialavalinnat se tekee yhdessä kohdemaan Finpron ja lähetystön sekä matkaa vetävän ministeriön kanssa. Pääministerin kohdalla tämä tarkoittaa valtioneuvoston kansliaa. Toimialojen yrityksille esitetään kutsu osallistua matkalle, ja kutsutut päättävät osallistumisestaan itse.

Finpro on osa Team Finlandia. Kotisivujensa mukaan Finpro on peräti ”keskeinen Team Finland-toimija”. Ja sitä Team Finlandia ohjaa siis valtioneuvosto, jota – joko tuli mainittua? – johtaa pääministeri Juha Sipilä sekä strategisten tavoitteiden osalta ohjausryhmä, jota johtaa pääministeri Juha Sipilä.

Helsingin Sanomien mukaan Sipilä oli harkinnut Chempoliksen jättämistä pois Intian-matkalta, mutta tulleensa siihen tulokseen, että se olisi ollut ”toisella tavalla tasa-arvoisuuden vastaista”. Hän siis myönsi, että hänellä olisi ollut valta vaikuttaa siihen, mitä yrityksiä matkalle osallistuu.

Ja miksipä ei olisi ollut? Sipilä johtaa sekä valtioneuvostoa että Team Finlandia. Lisäksi Finpro, jonka Sipilä väittää matkaseurueen järjestävän, on vähintäänkin välillisesti Sipilän hanskassa, jos hän vain niin haluaa.

Finpro tunnettiin aiemmin nimellä Ulkomaankauppaliitto. Uuden nimen se sai vuonna 1999. Kesällä 2015, kun Sipilän hallitus oli ottanut vallan, ruvettiin valmistelemaan yhdistyksenä toimineen Finpron muuttamista osakeyhtiöksi. Homma kävi sutjakasti, ja Finpro Oy otti vuoden 2016 alusta edeltäjäyhdistyksensä toiminnot haltuunsa.

Finpro Oy on valtion kokonaan omistama yritys. Se ei ole suoraan valtioneuvoston kanslian ohjauksessa, kuten Chempoliksen luultavasti konkurssilta suurella satsauksellaan pelastanut Fortum, vaan sen hallinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Finpro kuuluu niin sanottuihin erityistehtäväyhtiöihin, jotka eivät suoraan menneet pääministerin ministeriöksi kutsutun valtioneuvoston kanslian ohjaukseen, kun Sipilä otti omistajaohjausministerin tehtävät itselleen.

Tästä huolimatta myös Finpro on pääministerin näppien ulottuvilla. Ylintä valtaa omistusasioissakin pitää tietysti eduskunta, mutta enemmistöhallituksen ollessa vallassa päätökset tekee käytännössä hallitus, jota johtaa pääministeri Juha Sipilä. Omistajuusasioita käsittelee vielä hallituksen sisällä talouspoliittinen ministerivaliokunta, jonka tekemiä linjauksia valtion omistamissa yhtiöissä, kuten Finprossa, edellytetään noudatettavan. Ei varmasti tarvitse enää erikseen mainita, minkä niminen pääministeri sitä valiokuntaa johtaa.

Entä sitten?

Pääministeri Juha Sipilän lapset omistavat Chempolista. Vielä enemmän sitä omistaa Sipilän miljonäärikaveri ja entinen liikekumppani Juha Hulkko. Loput tekijät tässä sopassa ovatkin sitten Sipilän hallussa: Hänen ohjauksessaan on Chempolikseen merkittävän sijoituksen tehnyt ja koko roskan mahdollisesti konkurssilta pelastanut Fortum. Hänen ohjauksessaan on Intian-matkan katto-organisaationa toiminut Team Finland, ja hänellä on valta puuttua Finpron toimintaan, jonka hän vieläpä itse väitti valinneen matkalle osallistuneet yritykset.

Tarkoittaako tämä sitten automaattisesti sitä, että pääministeri on laskelmoidusti hoitanut valtion piikkiin lastensa ja kaverinsa bisneksiä?

Ei tarkoita. Sipilä on aivan hyvin voinut toimia vilpittömällä mielellä. Se vaikuttaa jopa varsin todennäköiseltä vaihtoehdolta.

Sipilällä olisi kuitenkin ollut valta ja mahdollisuudet toimia myös toisin, ja siinä tämän asian ongelma piilee. Kyse on vallan ja rahan välisestä suhteesta, yleisen ja yksityisen edun selkeästä erottamisesta. Demokratian kannalta on tärkeää, että tehtyjen päätösten ja muiden toimien taustoja voidaan tarkastella avoimesti. Erityisen tärkeää tämä on nyt, kun monet vähemmän etuoikeutetussa asemassa elävät kansalaiset pistetään venymään yhteisen hyvän vuoksi.

Oikeutus harjoitettavaan politiikkaan on ansaittava myös vaalien välillä. Vaalit menettävät merkityksensä, jos luottamus järjestelmään menee. Tämän vuoksi vallan ja rahan suhteen on oltava läpinäkyvä. Pääministerillä on Suomessa hyvin paljon valtaa, jonka lonkerot ulottuvat vähän joka paikkaan, ja tämänhetkisen pääministerin lähipiirillä on hyvin paljon rahaa. Kysymys ei ole kuitenkaan pelkästä Juha Sipilästä, eikä varsinaan hänen perheestään, vaan asia on periaatteellisesti tärkeä.

Vain avoimuudella voidaan varmistaa jatkuvuus. Vain luottamuksella oikeutetaan valta.

Nyt myös pääministeri Juha Sipilän lapsien omistuksia on julkistettu. Jos pääministeri olisi osannut pelata alusta saakka avoimin kortein, tämä tuskin olisi ollut tarpeellista.

Juha Sipilän kuva: Eduskunta.

Päivitys 12.1.2017 klo 11.50
Lisätty alkuun maininta Iltalehden tiedoista, joiden mukaan Chempoliksen uusi sopimus oli tehty vasta Sipilän Intian-matkan jälkeen.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Team Finland: Visit of H.E. Mr Juha Sipilä, Prime Minister of Finland, to India from 12-14 February 2016 (13.2.2016)

Team Finland: Teknologiayhtiö Chempoliksen biojalostamohanke Intiassa etenee (15.2.2016)

Chempolis: Chempolis’ and NRL’s cellulosic ethanol project in India moves on (14.2.2016)

Ulkoministeriö: Pääministeri Juha Sipilä Intiaan (5.2.2016)

Kauppalehti: Team Finland petti odotukset (20.9.2016)

Iltalehti: Näin Sipilä vastaa: Suomalainen biotalousosaaminen oli esillä yleisesti (10.1.2017)

Iltalehti / STT: Finpro: Me emme valitse yrityksiä vienninedistämismatkoille (10.1.2017)

Helsingin Sanomat: Finpro avaa Intian-matkan taustoja – ”Jotkut alkavat ehkä miettiä, kähmitäänkö näillä matkoilla jotain muuta” (10.1.2017)

Helsingin Sanomat: Pääministeri Sipilä: Harkitsin lasteni osittain omistaman yhtiön poistamista Intian-matkalta (10.1.2017)

Yle: Valtionyhtiö Fortum pelasti konkurssikypsän teknologiayhtiön – omistajaohjauksesta vastaavan pääministeri Sipilän lapset yhtiön omistajina (10.1.2017)

Finpro: Historia – Vientiyhdistyksestä Finproksi (viitattu 12.1.2017)

Suomenmaa: Media ahdistelee jo Sipilän lapsiakin – Mikko Sipilä kertoo nyt yrityksistään (11.1.2017)

Iltalehti: Lähteet: Chempolisin aiesopimus Intiaan tehtiin kolme kuukautta Sipilän vierailun jälkeen (12.1.2017)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X