Outo asiakirja Puolustusvoimien nettisivuilla – Puolustusministeri Niinistö informaatio-operaation keskiössä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Puolustusvoimien julkisilta nettisivuilta löytyy lomake, jossa kysytään kansalaisuuksista.

Puolustusvoimien julkisilta nettisivuilta löytyy lomake, jossa kysytään kansalaisuuksista.

Onko armeijassa myyrä? Oli tai ei, puolustusministeri osallistuu vuosia jatkuneeseen puolueensa informaatio-operaatioon. 

Puolustusvoimat ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoivat viime viikolla, että Ylen uutinen ei pidä paikkaansa. Niinistö jopa esitti, että Yle on saattanut joutua informaatio-operaation uhriksi. Yle pysyi uutisensa takana. Ylen mukaan sillä oli lähteitä Puolustusvoimissa.

Asia liittyi uutiseen, jonka mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset olivat eriarvoisessa asemassa niin Puolustusvoimiin töihin haettaessa kuin varusmiespalveluksessakin. Ylen mukaan kaksoiskansalaisuus estää pääsyn tiettyihin tehtäviin. Meneillään on lakihanke, jolla pyritään tekemään uutisessa kuvaillusta menettelystä on laillista, mutta tällä hetkellä se ei kuitenkaan sitä ole.

Ylen uutinen on saanut julkaisun jälkeen vahvistusta. Puolustusvoimat on myöntänyt, että kaksoiskansalaisilta todella on evätty pääsy esimerkiksi lennokkikoulutukseen varusmiespalveluksessa. Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson kertoi STT:lle, että ”on tunne”, että menettely ei rajoitu pelkästään Kainuun prikaatissa havaittuun tapaukseen, jota on aiemmin selitetty yksittäiseksi virheeksi. Keskusrikospoliisi tutkii toista vastaavaa tapausta.

Eilen puolustusministeri Niinistö kirjoitti blogissaan, että kaikki Ylen alkuperäisessä uutisessaan esittämät väitteet olisivat virheellisiä. Pääasiallisena perusteluna hän käytti sitä, että tehtävissä turvallisuusselvityksissä ei edes selvitetä kaksoiskansalaisuutta.

Puolustusvoimien julkisilta internetsivuilta löytyy kuitenkin turvallisuusselvityslomake, jossa on ihan omat paikkansa kansalaisuuskysymyksille. Siinä kysytään nykyistä, entistä ja muita kansalaisuuksia. Niistä viimeinen on tämän kysymyksen kannalta merkittävin: siinä viitataan muuhun voimassaolevaan kansalaisuuteen eli kaksoiskansalaisuuteen tai jopa useampaan. Lomake on sijoitettu osioon, jossa kerrotaan olevan ”puolustusvoimien yleisimmät lomakkeet”. Tämä viittaa siihen, että lomaketta käytetään usein.

Niinistö toisti tänään Yle Radion Ykkösaamussa epäilyksensä, että Yle on joutunut ”informaatiovaikuttamisen” uhriksi. Tällä hän kertoo tarkoittavansa sitä, että joku syöttää väärää tietoa. Yle puolestaan on kertonut, että sillä on lähteitä Puolustusvoimissa. Yhden heistä sanotaan olevan ”merkittävässä asemassa työskentelevä henkilö”.

Jos oletetaan, että puheet sekä informaatiovaikuttamisesta että Puolustusvoimien sisällä olevista lähteistä pitävät paikkansa, on ongelma jo hyvin merkittävä. Siinä tapauksessa voidaan katsoa, että armeijaan on soluttautunut myyriä.

Ylen armeijalähteiden luotettavuutta lisää se, että joku on ladannut Puolustusvoimien nettisivuille turvallisuusselvityslomakkeen, jossa kaksoiskansalaisuusasia nousee esiin, vaikka puolustusministerin mukaan sitä ei selvitetä ollenkaan. Jos oletetaan, että Jussi Niinistö ei valehtele, on syytä esittää huoli, että joku on päässyt peukaloimaan Puolustusvoimien nettisivuja julkaisemalla siellä haitallisesti harhaanjohtavaa aineistoa. Tämä puolestaan herättää huolen armeijan tietoturvasta yleisemminkin.

Äkkiä onkin kysymys jo paljon lennokkikoulutuksia vakavammista asioista.

”Ylen on muututtava”

Yle kertoi Niinistön puheiden valossa oudosta lomakkeesta jo viime viikolla. Tästä huolimatta, ja vaikka asia on edelleen kenen hyvänsä tarkistettavissa, puolustusministeri pitää kiinni esittämistään kannoista.

Olipa Puolustusvoimissa myyrä tai ei, yksi informaatio-operaatio on kuitenkin ollut käynnissä jo vuosia. Siinä luodaan epäluottamusta perinteisiä tiedotusvälineitä ja aivan erityisesti Yleisradiota kohtaan. Tämän operaation kärkijoukoissa tuulettaa puolustusministeri Jussi Niinistön puolue perussuomalaiset. Niinistö on asettunut asemansa ja lausuntojensa voimin taistelun eturintamaan.

– Ylen kirjoittelu on pakko saada muuttumaan, sen on pakko ottaa toinen ääni kellossa. Ei tällä tavalla voi jatkaa, Niinistö sanoi viime viikolla Iltalehden mukaan kaksoiskansalaisuusjupakkaan liittyen.

Niinistön viesti on täsmälleen sama, joka esitettiin viime vuonna Yleisradion hallintoneuvoston kokouksessa, mutta eri perusteluin:

– Poliittinen kenttä on muuttunut, Ylen on syytä muuttua.

Lausahdus kävi ilmi, kun Isän pikajuna paljasti viime viikolla, että Yleisradion hallintoneuvostossa on puututtu Ylen uutisointiin jopa yksittäisten juttujen tasolla. Kokouspöytäkirjaan saakka oli päätynyt myös edellä mainittu journalismia koskeva puheenvuoro, jossa vaadittiin Yleltä muutosta poliittisin perustein.

Ylen journalistisia ratkaisuja kritisoineita hallintoneuvostopuheita otti nimiinsä perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen. Hän on hallintoneuvoston jäsen. Neuvoston puheenjohtaja, niin ikään perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä on myös myöntänyt, että pöytäkirjoissa mainitut yksittäisten uutistapahtumien käsittelyyn liittyneet puheenvuorot ovat olleet perussuomalaisten esittämiä. Kivelä aikoo puheenjohtajana sallia vastaavan jatkossakin, vaikka Ylen journalistiset ratkaisut eivät kuulu laissa määriteltyihin hallintoneuvoston tehtäviin.

Myös Isän pikajunan tavoittama hallintoneuvostolähde vahvistaa, että kaikki kirjoituksessa mainitut puheenvuorot ovat perussuomalaisten esittämiä. Kansanedustaja ei halunnut puhua asiasta nimellään.

Hyökkäys ei rajoitu kuitenkaan pelkästään Yleisradioon. Tulilinjalla ovat myös muut perinteiseen journalistiseen etiikkaan sitoutuneet tiedotusvälineet, joita hyökkääjät nimittävät usein kollektiivisesti valtamediaksi.

Jari Ronkainen julkaisi esimerkiksi viime vuonna hallintoneuvosto- ja puoluetoverinsa kansanedustaja Olli Immosen kanssa tiedotteen, jossa esitettiin vakavia syytöksiä lehdistöä kohtaan. Esimerkiksi Immosen nimiin asetellussa sitaatissa väitettiin, että ”valtamedia” on vuosien ajan syyllistynyt ”tiedon hämärtämiseen, poliittisten toisinajattelijoiden vainoamiseen ja mustamaalaamiseen”. Immonen on myös monissa muissa yhteyksissä pitänyt esillä valtamediavastaisia näkemyksiään.

Vastaavia puheenvuoroja on esittänyt myös kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps). Hän on muun muassa esittänyt, että vihasivusto MV-lehti on luotettavampi tietolähde kuin ”valtamedia”.

Teuvo Hakkarainen pitää vaihtoehtomedian välittämää kuvaa totuudesta valtamedian versiota luotettavampana.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on sanonut, että ”valtamedia lietsoo vihan ilmapiiriä valheellisella uutisoinnilla”. Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps) on kampanjoinut maakuntalehti Etelä-Saimaan tilausten peruuttamiseksi.

Ja niin edelleen.

Hybridivaikuttamista ja pikkupolitikointia

– Asioista ja ideologioista voi olla eri mieltä, mutta faktat ovat faktoja. Hybridivaikuttamisen tavoite on saada ihmiset taistelemaan keskenään ja murentaa luottamusta, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi Aamulehdelle joulukuussa.

Samasta asiasta puhuu myös puolustusministeri Jussi Niinistö syyttäessään Yleisradiota valeuutisista liittyen kaksoiskansalaisuusasiaan. Niinistön puheet asettuvat kuitenkin palvelemaan Soininkin mainitsemia hybridivaikuttamisen tavoitteita. Puolustusministerin lausunnot eivät rajoitu herättämään epäluottamusta pelkästään Yleä kohtaan, vaan ne ovat omiaan heikentämään luottamusta myös Puolustusvoimiin ja puolustusministeriin itseensä.

On ymmärrettävää, että perussuomalaisilla on tarve heikentää luottamusta mediaan. ”Vaihtoehtoiset totuudet” ja räjähtelevät lepakot eivät mene laajemmin läpi niin kauan, kun faktoja tarkistavaan lehdistöön uskotaan.

Leikki on kuitenkin vaarallista ja pelaa suoraan niiden pussiin, joiden etu on, että kansalaiset eivät tiedä, mihin luottaa. Kritiikki on sallitua ja toivottavaa, koska sen avulla on mahdollisuus pyrkiä parempaan. Sen on kuitenkin oltava kestävällä perustalla ja erityisesti vaikutusvaltaisten tahojen on osattava esittää se niin, että lopputuloksena ei synny esimerkiksi perättömiä epäilyjä siitä, että Puolustusvoimiin on soluttauduttu ja että keskeisen tärkeät instituutiot valehtelevat järjestelmällisesti kansalaisille.

Jos myyrä taas löytyy, on median siitä kerrottava. Samoin on kerrottava, mikäli Puolustusvoimissa menetellään vastoin lakia. Ellei kerrottaisi, syyllistyttäisiin juuri siihen tiedon pimittämiseen, josta perussuomalaisten puheissa ”valtamediaa” syytellään.

Jussi Niinistö on nyt asettunut perussuomalaisten Yle- ja valtamediavastaisen informaatio-operaation kärkeen. Tämä kävi erinomaisen hyvin ilmi aamun radiohaastattelusta, jossa Niinistö livautteli sinne tänne varsinaisten asioiden väliin täsmentämättömiä syytöksiä Ylen epäluotettavuudesta. Puolustusministerin asemassa hänen tulisi kuitenkin ottaa pikaisesti askel taaksepäin puoluepolitiikasta ja katsoa, mitä hän on tekemässä.

Jos Puolustusvoimissa on esiintynyt vastoin nykyistä lakia olevaa ohjeistusta, virallista tai epävirallista, on asia selvitettävä perusteellisesti. Niin näyttäisi tapahtuvan. Lakia on noudatettava sen mukaan, mitä kulloinkin on voimassa. Jos lakia taas on tarve muuttaa, on sitä muutettava. Myös niin vaikuttaisi tapahtuvan. Puolustusministerin jatkuvat syytökset ovat koko ajan enemmän ja enemmän irrallaan varsinaisesta asiasta, jonka puitteissa nähtävästi asianmukaisia toimenpiteitä on käynnissä, kuten pitääkin.

Maanpuolustusta ei tule uhrata minkään puolueen informaatio-operaatioiden osaksi. Maanpuolustus on paljon armeijaa laajempi kokonaisuus, eikä sitä pidä alentua yhdenkään vastuullisen toimijan murentamaan pikkupolitikoinnilla.

Lisäys 9.2.2017 klo 14.50
Pian tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen useiden tiedotusvälineiden nettisivuilla julkaistiin STT:n uutinen, jossa Jussi Niinistö kertoo tässä kirjoituksessa viitatusta lomakkeesta ja kaksoiskansallisuuksien selvittämisestä. Niinistön mukaan kansalaisuusasiaa kysytään, mutta juridista velvoitetta ei ole vastata kysymykseen.

Lomakkeessa ei ole mainintaa siitä, mihin kaikkiin kysymyksiin voi jättää vastaamatta. Kansalaisuusasiaa joka tapauksessa lomakkeella selvitetään, koska sitä siinä kysytään.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Pöytäkirjat paljastavat: Ylen journalismia kohtaan poliittista painostusta hallintoneuvostossa (1.2.2017)

Aiheesta internetissä:

Puolustusvoimat: Puolustusvoimat vaatii Yleisradiolta oikaisua (1.2.2017)

Iltalehti: Niinistö vaatii Yleltä anteeksipyyntöä: ”Se on valeuutinen” (1.2.2017)

Yle: Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa (31.1.2017)

STT / Iltalehti: Puolustusvoimat epäilee: Kieltoja kaksoiskansalaisten lennokkikoulutuksesta annettu muuallakin kuin Kainuussa (2.2.2017)

Jussi Niinistö: Kaksoiskansalaisuus ja Puolustusvoimat (8.2.2017)

Puolustusvoimat: Henkilöturvallisuusselvityshakemus (viitattu 9.2.2017)

Puolustusvoimat: Lomakkeet (viitattu 9.2.2017)

Yle Radio: Ykkösaamu (9.2.2017)

Yle: Analyysi: Puolustusvoimien ja puolustusministerin on pakko kiistää Ylen uutinen (1.2.2017)

Yle: Näitä kysytään Puolustusvoimien turvallisuusselvityksessä: Kansalaisuus, syntymävaltio, luottotiedot (2.2.2017)

Iltalehti: Niinistö vaatii Yleltä anteeksipyyntöä: ”Se on valeuutinen” (1.2.2017)

Jari Ronkainen: Kohu-uutisista uutisankoiksi (1.2.2017)

Helsingin Sanomat: Perus­suomalaisten Kivelä vastaa väitteisiin Ylen journalistisesta painostamisesta – ”Aion jatkossakin sallia tällaiset keskustelut” (1.2.2017)

Olli Immonen ja Jari Ronkainen: Yleisradiolla peiliin katsomisen paikka (9.3.2016)

Teuvo Hakkaraisen Facebook-päivitys (14.11.2015)

Suomen Uutiset: Slunga-Poutsalo: ”Miksi valtamedia haluaa lietsoa vihan ilmapiiriä valheellisella uutisoinnilla?” (29.11.2016)

Etelä-Saimaa: Kansanedustaja masinoi verkossa tilausperuutuksia — Jani Mäkelä hyökkää Etelä-Saimaata vastaan (4.8.2015)

Aamulehti: Soini varoittaa valemedioista, kuten MV-lehdestä – ”tavoite on saada ihmiset taistelemaan keskenään” (22.12.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

On täysin selvää, että kyseessä on Puolustusvoimille PR-katastrofi, jota puolustusministeri ja tiedotusvastuussa olevat upseerit ovat pahentaneet, koska eivät ole kyenneet tekemään asiaa kristallinkirkkaaksi alusta lähtien.

YLE:n alkuperäinen väite, että ”Puolustusvoimat on alkanut kohdella Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä eri tavoin kuin aiemmin” on mitä ilmeisimmin virheellinen, jos se perustuu vain korkean upseerin sähköpostiohjeistukseen ja yksittäisiin esimerkkitapauksiin. Virhe on nimenomaan yleistettävyydessä Puolustusvoimiin, sillä ellei ohjeistus perustu pääesikunnan viralliseen ohjeistukseen, niin kyse ei voi olla asiallisesti ottaen Puolustusvoimien tavasta toimia, vaan yksittäisten – olkoon kuinka korkeiden tahansa – upseereiden yksityisajattelusta ja sen soveltamisesta lain vastaisesti organisaation osissa. Tämän vuoksi kaikista ilmi tulleista tapauksista on asianmukaisesti tehty tutkintapyynnöt. Jotta voisi väittää jotain nimenomaan Puolustusvoimista, täytyisi näyttää toteen, että kyse on koko organisaation laajuinen ja hierarkkisen organisaation ytimestä lähtenyt käytäntö.

Kaksoiskansalaisuussyrjintä on aiheena sinänsä on tärkeä, uutisarvoinen ja todellinen, mutta oikaisuvaadetta ei olisi tarvittu, jos YLE ei uutisointinsa sanamuodoissa olisi implikoinut syrjintää koko organisaationlaajuiseksi ja näin ollen viralliseksi.

Yle haluaa jostain syystä horjuuttaa venäjän ja suomen välejä/ilmapiiriä, siitä tässä on kyse. En vain ymmärrä miksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X