Yle uutiset, Sieg Heil!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Perussuomalaiset pyrkivät muuttamaan Ylen uutisointia lakimuutoksella.

Perussuomalaiset pyrkivät muuttamaan Ylen uutisointia lakimuutoksella.

Perussuomalaiset hyökkäävät jälleen Ylen journalismia vastaan.

Eilen uutisoitiin Yleisradiota koskevaan lakiin kaavaillusta muutoksesta, joka vipuaisi yhä enemmän päätösvaltaa poliitikoille. Yhtiön strategiasta päättäminen siirrettäisiin ehdotetussa laissa Ylen hallitukselta kansanedustajista koostuvalle hallintoneuvostolle.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että hallintoneuvoston omista poliittisista lähtökohdistaan valitsemien hallituksen jäsenien sijaan suurista suuntaviivoista päättäisivät poliitikot itse.

Illan mittaan tuli selväksi, että kysymyksessä ei ole muu kuin hyökkäys journalismia vastaan. STT kertoi, että ehdotus oli tullut perussuomalaisilta. Niin sanotussa Satosen työryhmässä istunut kansanedustaja Teuvo Hakkarainen paljasti, että hän oli ollut asiassa aloitteellinen yhdessä puoluetoverinsa Ritva ”Kike” Elomaan kanssa. Hakkarainen perusteli aloitteellisuutta sillä, että hänen mielestään Ylen uutisointi nojaa liikaa ”vihervassarien” näkökulmiin. Hän myönsi suoraan, että tavoitteena on päästä puuttumaan sisältöön.

Hakkaraisen näkökulmaa ei voi pitää järin yllättävänä. Hänen omia uutismieltymyksiään valottaa kuvaavasti seuraava kannanotto reilun vuoden takaa, jossa hän suosittelee törkymedia MV-lehteä ja toteaa, että se on ”ainoa media, joka kertoo karun totuuden maahanmuutosta”.

Teuvo Hakkarainen pitää vaihtoehtomedian välittämää kuvaa totuudesta valtamedian versiota luotettavampana.

Ja nyt tällaisten mietteiden ohjaamana ollaan kirjoittamassa lakia, jonka takana seisovat ainakin kaikki hallituspuolueet.

Mutta mitä strategiavastuun siirtäminen sitten käytännössä tarkoittaisi?

Perussuomalaisten kannalta se tarkoittaisi sitä, että strategiaa hioisivat puolueen puheenjohtajan Timo Soinin Ylen hallitukseen junaileman Kikka Laitisen sijaan kansanedustajat Olli Immonen, Jari Ronkainen, Lea Mäkipää ja hallintoneuvoston puheenjohtajana toimiva Kimmo Kivelä.

Jari Ronkainen on jo aiemmin puoluetoverinsa Kimmo Kivelän suostumuksella puuttunut pikkutarkasti Ylen uutisointiin hallintoneuvoston kokouksissa, vaikka sellaiset asiat eivät nykyisen tai mahdollisesti tulevankaan lain mukaan hallintoneuvostolle kuulu. Olli Immonen on puolestaan jo vuosia hyökännyt tarmokkaasti kaikkea vastuullisesti toimivaa mediaa vastaan.

Immosen toimia selittää muun muassa se, että hän on puheenjohtajana kansallismieliseksi itseään nimittävässä Suomen Sisu -järjestössä, jonka periaateohjelmassa vaaditaan rangaistuksia mielipidevaikuttajille, ”mikäli he ovat vilpillisesti sananvapautta hyväksi käyttäen vahingoittaneet yhteiskuntaa tai sen jäseniä”. Vaatimusta on syytä tarkastella siinä valossa, että Immosen alati julkisesti toistaman väitteen mukaan hänen muun muassa liberaalimediaksi kutsumansa perinteiset tiedotusvälineet vääristelevät asioita ja tuottavat ideologisesti värittynyttä vasemmistopropagandaa.

Immonen komppailee näkemystä, jonka mukaan etninen sekoittuminen on uhka.

Immosen arvoja kuvaa mainiosti hänen eilen Facebookissa julkaisemansa kommentti. Hän jakoi itsensäkin edustamien niin sanottujen kansallismielisten suosiman verkkosivuston julkaisun, jonka otsikossa todettiin, että Unkarin pääministerin Viktor Orbanin mielestä ”etninen sekoittuminen on riski valtiolle”.

– Unkarin pääministeri Viktor Orban on oikeilla jäljillä, kansanedustaja linjasi.

Tällaiselta rotuhygienihaikailulta löyhkäävää uutisointia kaivataan ilmeisesti myös verorahoitteiselta Yleisradiolta, ja sitä ainakin kuvitellaan voitavan saada aikaiseksi paisuttamalla poliitikkojen Yleä koskevaa valtaa.

Tätä tavoitetta kohti edetään lakimuutoshankkeella, joka kumpuaa Satosen työryhmän pohdinnoista, joiden takana oli yksimielisesti kaikkien eduskuntapuoluiden edustus. Nyt lakihanketta vie eteenpäin maamme hallitus,  johon kuuluu perussuomalaisten lisäksi pääministeri Juha Sipilän johtama keskusta ja valtiovarainministeri Petteri Orpon johtama kokoomus.

– Yle uutiset, Sieg Heil, tervehtii uutistenlukija puoli yhdeksältä ehkä joskus sinunkin televisiovastaanottimessasi, ellemme ole tarkkoina.

Päivitys 3.3.2017 klo 13.04:
Korjattu perussuomalaisten aloitteellisuudesta kertovaa kohtaa. Asiasta kertoi STT, ei jutun julkaissut MTV, kuten tässä kirjoituksessa aiemmin mainittiin.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X