Halla-aho voitti perussuomalaisten puheenjohtajakisan

Jussi Korhonen
Blogit Isän pikajuna 6.3.2017 13:30

Jussi Halla-aho vuonna 2014. Muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jaakko Sivonen. CC BY-SA 3.0.

Kuluttajansuoja lienee tärkein seikka, joka voisi johtaa Halla-ahon ehdokkuuteen.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho voitti puolueensa puheenjohtajakisan. Hän ei ole vielä kertonut, aikooko hän edes asettua ehdokkaaksi, mutta tavoitteensa hän ehti jo saavuttaa.

Istuva puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini kertoi eilen, että hän ei jatka perustamansa ja valtaan nostamansa puolueen johdossa. Ratkaisu oli ymmärrettävä ja odotettu. Soini ei ole tottunut häviämään vaaleja. Hän korosti pohdinnoissaan, että jos hän lähtee vielä ehdolle, hän lähtee voittamaan. Menestys rupesi käymään koko ajan epätodennäköisemmäksi, joten viisaampaa oli perääntyä voittajana – johtajana, jota ei syrjäytetty, vaan joka jätti luomuksensa perinnöksi jatkajilleen.

Halla-aho käynnisti tähän johtaneen prosessin jo kauan sitten. Hän on pitkään ja monissa eri kysymyksissä kritisoinut puolueen toimia, jotka henkilöityvät pitkälti Soiniin. Varsinainen hyökkäys tapahtui kuitenkin joulukuussa, kun hän ilmoitti lähtevänsä ”todennäköisesti” tavoittelemaan puolueen puheenjohtajuutta.

Halla-aho ei ole kuitenkaan koskaan osoittanut erityistä johtajuuteen tähtäävää kunnianhimoa. Päinvastoin moinen on näyttäytynyt hänen puheissaan pikemminkin vastenmielisenä ajatuksena.

Halla-ahon ominta alaa on taustavaikuttaminen. Siinä hän on onnistunut mainiosti esimerkiksi saamalla paljon ajamiaan asioita nykyisen hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan. Tähän hän kykeni, vaikka on ollut jo pitkään sivussa kotimaan politiikasta. Hänen ei myöskään tarvitse kantaa käytännön toteutuksesta mitään vastuuta, koska se jää kokonaan toisille toimijille. Epäonnistumisista voi syyttää muita, vaikka tiekartta on oma tekele.

Soini on nähty niin sanottujen kansallismielisten piirissä rasitteena. Hän on tulpannut mahdollisuuksia saada puolueessa vallitseva avoin rasismi keskeisemmäksi osaksi perussuomalaisten ohjelmia ja suuria linjoja. Soinin syrjäyttämistä on pohdittu jo kauan.

Halla-aho onnistui tässä, eikä hänellä ole enää tarvetta asettua ehdolle. Kompromissiratkaisuna rotuoppiajattelusta viehtynyt Sampo Terho lienee vähintäänkin suuri harppaus Halla-ahon haluamaan suuntaan. Terho ilmoitti tänään tavoittelevansa puheenjohtajuutta ja sai nopeasti monien merkittävien perussuomalaisten vaikuttajien tuen.

Perussuomalaisiin on virrannut uusia jäseniä. Monet ovat liittyneet puolueeseen juuri sen vuoksi, että voisivat äänestää Halla-ahosta kesän puoluekokouksessa uuden puheenjohtajan. Kuluttajansuoja lieneekin tärkein jäljelle jäänyt seikka, joka voisi painaa Halla-ahon vaakakupissa ehdokkuuden puolesta.

Jos Halla-aho ei lähde ehdolle puoluejohtajaksi, hänen on selitettävä puolueen jäsenmaksun maksaneille kannattajilleen, että heidän rahansa eivät menneet hukkaan – että he ovat saaneet, mitä ovat tilanneet.

Kuva: Jussi Halla-aho vuonna 2014. Muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jaakko Sivonen. CC BY-SA 3.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Persukapina kytee – Kaatuuko hallitus Halla-ahon johdolla? (11.11.2015)

Persut rakoilee – Soinin palli vapisee (21.7.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Keskustelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt