Halla-aho sopisi Sipilälle ja Orpolle paremmin kuin Soini

Jussi Korhonen
Blogit Isän pikajuna 14.3.2017 14:22

Timo Soinin, Juha Sipilän ja Petteri Orpon kuvat: Eduskunta.

Ihmisarvo on korkeintaan sivuseikka, kun hallituspolitiikan panokset ovat muualla paljon korkeammalla.

Jan Vapaavuori ehätti julistamaan, että hänen mielestään kokoomus ei voisi olla samassa hallituksessa perussuomalaisten puheenjohtajakisaan ilmoittautuneen Jussi Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. On kuitenkin hyvä muistaa, että Vapaavuori ei määritä kokoomuksen politiikkaa. Hän käy omaa vaalikamppailuaan. Hän on kokoomuksen ehdokas Helsingin pormestariksi; hän pyrkii johtajaksi kaupunkiin, joka on koko maan mittakaavassa poikkeuksellisen persuvastainen.

Hallitusyhteistyöstä päätetään aivan muualla ja aivan muin perustein. Ja siinä ihmisarvon kaltaiset asiat ovat korkeintaan sivuseikkoja.

Kokoomuslaivaa ohjaa puoluejohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. Hänen kannaltaan Jussi Halla-aho olisi nykyiseen persujohtajaan Timo Soiniin nähden askel oikeaan suuntaan. Halla-ahon talouslinjaukset nimittäin ovat jopa kylmemmät kuin kokoomuksella konsanaan. Hallituksen leikkausvimmaa Soinikaan ei ole edes yrittänyt estää, mutta puheillaan hän on vetänyt Juha Sipilän ja Orpon vetämän hallituksen alta mattoa.

Soini on pitänyt esillä pientä ihmistä, Veikko Vennamolta perittyä lätinää unohdetusta kansasta. Puheet herrojen huvikuunareista ja vastaavista ovat olleet lähinnä häiriöksi hallituksen johtokaksikon perusteluille, joiden nojalla käsiä on tungettu koko ajan syvemmälle heikoimmassa asemassa olevien taskuihin. Halla-ahon kanssa tällaista ongelmaa ei tulisi.

Hallituksen yleisen kurituspolitiikan suhteen Halla-aho asettuisi Sipilän ja Orpon määrittämän linjan taakse tai vetäisi sitä jopa vielä oikeammalle. Ohjelmallisesti Halla-ahon ei myöskään luulisi olevan suuri kanto kaskessa, sillä perussuomalaisten hallitussaavutukset perustuvat jo nyt hänen päsmäröimiinsä linjoihin. Perussuomalaisten vaikutus hallituspolitiikassa näkyy pääasiassa maahanmuuttopolitiikassa, jonka kynäilyn Soini uskoi Halla-aholle.

Julkikuvansa puolesta Halla-ahon kilpakumppani Sampo Terho voisi olla Sipilälle ja Orpolle kivempi kaveri. Hänen taustaltaan toki löytyy rotuoppiajattelua, mutta aivan niin kylmiin lausuntoihin hän ei ole yltänyt kuin Halla-aho, joka määritteli esimerkiksi vuonna 2005 ihmisarvoa seuraavasti:

– Ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassaoleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo. Yksilöt voidaan perustellusti asettaa arvohierarkiaan sen mukaan, miten paljon heidän kykyjensä tai osaamisensa poistaminen yhteisön käytöstä heikentäisi yhteisöä.

Hän jalosti ajatusta eteenpäin miettimällä, kenet jätettäisiin ensimmäisenä hukkumaan:

– Mielestäni maailma on mukavampi paikka, jos siellä on taidetta (uskonnoista ja eduskunnasta en ole ihan varma) ja kielentutkimusta. Mutta jos vene alkaa vuotaa, pidän selvänä, että yli laidan on heitettävä ensimmäisenä vähäarvoisin lasti, ts. taiteilijat ja kielentutkijat.

Linjaus sisältää Halla-aholta tuttua itseironiaa, sillä hänet voi koulutuksensa puolesta laskea kielentutkijoihin. Ajatelma oli kuitenkin osuva, kun sitä vertaa hänen viime aikojen raikkaimpaan poliittiseen avaukseensa, eli vaatimukseen kriminalisoida merihätään joutuneiden Välimerta ylittävien siirtolaisten pelastaminen. Toisin sanoen hän tekisi hukkuvien pelastamisesta rikollista.

Tällaisetkaan arvot tuskin kuitenkaan vaikuttavat millään tavalla hallituskumppaneiden yhteistyöhalukkuuteen. Pelissä on liian paljon, jotta hallituksen voisi antaa kaatua: keskusta on saamaisillaan maakunnat haltuunsa ja sote-miljardit ovat samalla siirtymässä kokoomukseen tiukasti kytkeytyvän terveysbisneksen ulottuville. Päähallituspuolueiden on vietävä nämä tavoitteet toteutukseen saakka maaliin.

Näillä panoksilla ihmisarvon kaltaiset asiat ovat keskustan ja kokoomuksen nykyjohdoille sivuseikkoja. Jos Halla-ahosta tulee perussuomalaisten puheenjohtaja, häntä odottavat hallituksessa avoimet sylit ja lämpimät paijaukset.

Timo Soinin, Juha Sipilän ja Petteri Orpon kuvat: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Vai ei ole Halla-aho yhden asian ihminen! (25.1.2017)

Ne hallituksen oikeat kärkihankkeet (8.10.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Keskustelu

Saivartelun puolelle menee tämäkin kirjoitus. Tällä hetkellä pakolaisten salakuljettamiseen syyllistyvät kriminaalit toimivat käytännössä yhteistyössä kansalaisjärjestöjen meripelastusalusten kanssa. Heiveröisissä veneissään värjöttelevät elintasopakolaiset jätetään pelastajien noukittaviksi ja kuskattaviksi Eurooppaan. Salakuljettajien alukset tulisi hinata takaisin lähtösatamiinsa. Australiassa ongelma on ratkaistu käytännössä kokonaan. Halla-ahon ehdotus tulisi käytännössä pelastamaan henkiä tulevaisuudessa, joten se siitä tunnekylmyydestä.

Olet ilmeisesti mukana bisneksessä, kun noin tarkkaan tiedät?

Tässä oli hyvää infoa PS puoluejohtajista talouslinjan suhteen. Provo ei toiminut.

Ihmisarvon tunnustaminen ei ole sitä, että autetaan niitä joilla on leveimmät kyynerpäät ja pääsevät tänne apua kerjäämään. Tai että autetaan hukkuneesta lapsesta syntyneen nettimeemin perusteella.

Entä jos autettaisiin 30 tuhannen Suomeen tulleen sijasta samalla rahalla miljoonaa kriisialueille jäänyttä? Vai onko laskuopin käyttäminen humanisteilta kielletty?

Näitä luetaan juuri nyt