Oulu kielsi miehiltä kadulla liikkumisen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuva: Oulun kaupunki.

Kuva: Oulun kaupunki.Muun muassa turvallisuudella perusteltu kielto on voimassa lauantai-iltana ja koskee osaa Isokadusta.

Miehillä ei ole tulevana lauantai-iltana asiaa Oulun keskustaa halkovan Isokadun sille osuudelle, joka on seinillä ja katolla rajattu kauppakeskus Valkean läpi kulkevaksi ”Kesäkaduksi”. Katuosuudella järjestetään naisille suunnattu tapahtuma, ja muun muassa turvallisuuteen vedoten miesten pääsy alueelle estetään. Oulun yhdyskuntalautakunta on antanut Kalevan mukaan ratkaisulle siunauksensa.

Katuosuus muistuttaa äkkiseltään kauppakeskuksen porstuaa. Sen laidoilla on liikkeitä. Keskelle katua on aseteltu penkkejä. Katu se kuitenkin on, vaikka muulta saattaa näyttää.

Yhdyskuntalautakunnan kokouksen esityslistan mukaan ”kaupunki kadunpitäjänä voi antaa ohjeita ja määräyksiä Kesäkadun käytöstä. Kesäkadulla järjestettävien tapahtumien luvat myöntää kadunpitäjä. Tapahtumat voivat olla yleishyödylliseen harraste- tai kulttuuritoimintaan liittyviä tapahtumia.”

Kauppakeskuksen kotisivuillaan julkaistussa mainoksessa todetaan, että kyseessä on ”inspiroiva muotiin ja hemmotteluun keskittyvä Naisten ilta”.

Ohjelmassa on muun muassa hierontaa, maistatuksia, hyvinvointivinkkejä, minimuotinäytöksiä, stailausnäytös ja arvontoja. Nämä ovat ilmeisesti sellaista yleishyödyllistä harraste- tai kulttuuritoimintaa, joiden perusteella on mahdollista estää miehiksi katsottavien henkilöiden kulku kadulla. Ihmeellistä kyllä, tapahtuman esiintyjälistalla mainitaan nimen perusteella miehiltä vaikuttavia henkilöitä, kuten Mikko Leppilampi ja Tomi Metsäketo.

Miehet esitetään turvallisuusuhkana

– Tapahtuman ajan Valkean ovet aukeavat vain naisille, kauppakeskuksen mainoksessa sanotaan.

Asia olisi kokonaan eri, jos liikeyritys puhuisi pelkistä omiin tiloihinsa johtavista ovista. Nyt Valkean ovet tarkoittavat pääsyä yleiseen tilaan, kadulle.

Yhdyskuntalautakunnalle toimitetussa hakemuksessa kulkurajoitusta perustellaan nuorison aiheuttamalla haitalla. Jopa turvallisuusuhka on luettavissa tekstistä.

– Viikonloppuiltaisin Kesäkatu on nuorison suosima ajanviettopaikka ja tilaa tapahtumalle ja sen kohdeyleisölle on ilman sulkemista vaikea saada järjestymään. Sulkemisella taataan tapahtuman onnistuminen, elämyksellisyys ja turvallisuus.

Hakemuksessa kuitenkin mainitaan, että tapahtuma on suunnattu ”kaikenikäisille naisille”. Toisin sanoen nuorisostakin ilmeisesti raakataan pois vain silmämääräisesti muiksi kuin naisiksi laskettavat.

Nimenomaan miesten aiheuttama turvallisuusuhka vahvistuu yhdyskuntalautakunnan ilmeisesti hyväksymässä esityksessä. Sen mukaan ”Kesäkadun sulkemisella taataan kohdeyleisölle turvallinen ja elämyksellinen tapahtuma”.

Tehdyn päätöksen perusteella on luettavissa, että Oulun kaupunki julistaa osan ihmisistä turvallisuusuhiksi sukupuolen perusteella.

Toisinaan on niitä hetkiä, kun kaikkinaisen tasa-arvon tärkeyttä joutuu perustelemaan. Silloin on hyvä pitää mielessä, että on niitäkin hetkiä, kun myös se ylilyöntiasemaan kuuluvaksi katsottu luokitellaan ulkoisten seikkojen perusteella.

Minäkin olen Oulun kaupungin mukaan lähtökohtaisesti vaarallinen. Vain siksi, koska olen mies.

Päivitys 15.3.2017 klo 11.25
Kalevan mukaan tasa-arvovaltuutetun toimistoon on tullut Kesäkadun sulkemiseen liittyen useita yhteydenottoja. Toimistosta kerrotaan, että asiaan perehdytään, ja ylitarkastaja Minna Lundell-Kiuru lupaa, että siihen otetaan kantaa vielä myöhemmin keskiviikon aikana.

Päivitys 15.3.2017 klo 12.00
Oulun kaupungin tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja Markku Eilola-Jokivirta toteaa, että sekä kauppakeskus Valkea että Oulun yhdyskuntalautakunta ovat epäonnistuneet.

– Lauantai-iltana on paljon kulkijoita kaupungilla, myös miehiä. Tehtyä päätöstä ei voi perustella edes tilaisuuden maksullisuudella, koska maksua ei peritä. Ymmärtäisin kauppakeskuksen sulkemisen, mutta en julkisen katutilan sulkemista, Eilola-Jokivirta sanoo Kalevan mukaan kannanotossaan.

Päivitys 15.3.2017 klo 15.00
Kauppakeskus Valkea ilmoittaa tiedotteessaan, että sen järjestämään tapahtumaan ovat sittenkin kaikki tervetulleita. Toisin sanoen Isokatua ei suljetakaan sukupuolen perusteella rajatulta joukolta ihmisiä.

Päivitys 15.3.2017 klo 21.55
Kalevan haastattelema Osuuskauppa Arinan hallintojohtaja Paavo Härö vetää nähtävästi takaisin kauppakeskuksen yllä mainitussa tiedotteessa esittämää anteeksipyyntöä. Arinan omistama kauppakeskus pyysi anteeksi mielensä pahoittaneilta, mutta Härö sanoo Kalevalle olevansa pahoillaan siitä, jos kadun sulkemiseksi tehty hakemus tai kaupungin ratkaisu on ”ymmärretty väärin”.

Härön mukaan kadun sulkemista ei ole haettu sukupuolen mukaan, mutta kuten yllä olevasta kirjoituksesta käy ilmi, että hakemuksessa nimenomaan haluttiin sulkea katualue muulta kuin tapahtuman kohdeyleisöltä, joka koostuu ”kaikenikäisistä naisista”.

Positiivista on, että nähtävästi onneton päätös on nyt kuopattu kauppakeskuksen osalta. Oulun kaupungin osalta tehty päätös jäänee voimaan. Papereihin jää merkintä, että kaupunki on myöntänyt luvan kadun sulkemiseksi sellaisen tilaisuuden ajaksi, johon pääsyn voi rajata sukupuolen mukaan. Tämä avaa mahdollisuuden myös toisenlaisiin rajauksiin esimerkiksi vammaisuuden, ihonvärin tai seksuaalisen suuntautumisen mukaan.

Kun joku haluaa järjestää tapahtuman, jonka ajan vaikkapa kävelykatu Rotuaarilla saavat oleskella vain valkoihoiset heteromiehet, on Oulun yhdyskuntalautakunnalla selittämistä, miksi se ei yhtäkkiä käykään.

Kuva: © Oulun kaupunki.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

On enimmäkseen huonoja syitä inhota naisia.

Tämä ei ole yksi niistä.

Tälläinen päätös on varmaan syntynyt naisporukassa ja miehet. Tästälähin tuon liikkeen ovia ei avata tai sinne ei viedä rahaa ja myös perheriidan paikka, jos vaimo meinaa osallistua tapahtumaan.
On varmasti tasa-arvolakien vastaista syrjiä miehiä ja määrittää ilman perusteita turvallisuus uhaksi.
Tähän pitää poliisin puuttua.

Missä on puhuttu miehien olevan turvallisuusriski tässä tapahtumassa?

”Kun joku haluaa järjestää tapahtuman, jonka ajan vaikkapa kävelykatu Rotuaarilla saavat oleskella vain valkoihoiset heteromiehet, on Oulun yhdyskuntalautakunnalla selittämistä, että miksi se ei yhtäkkiä käykään.”

Ei minulla välttämättä ole mitään erityistä kiirusta oleskelemaan miesten seurassa kadulle kauppakeskuksen luo.

uomessa on ihmisryhmä, joka syyllistyy rikoksiin nelin-viisinkertaisella todennäköisyydellä suomalaisiin verrattuna.

ielä hienomman luvun KUUSITOISTAKERTAINEN! saa jos vertaa ryhmää muihin kuin ryhmään kuuluviin Suomessa asuviin henkilöihin. Raiskaustilastoista puhumattakaan (~ 100x ehkä?)

Tämä ryhmä on suomalaiset nuoret miehet.

Joten, ryhmän kieltäminen onnistuu aivan samalla logiikalla ja tilastopoiminnalla kuin maahanmuuttajien kritisointi.

Käykääpä katsomassa ketkä siellä lauantai-iltoja yleensä viettää.
Heidän takia olisi haluttu sulkea katu neljäksi tunniksi! Olisi kerrankin saanut shoppailla rauhassa. .

En jaksanut edes lukea noin typerästä käytännöstä kertovaa tarinaa otsikkoa pidemmälle. Eikö Suomessa ole liikkumisen vapaus ja tasa-arvon ihanne? Näin ainakin voi päätellä – käytön vuoksi ehkä homehtuneesta – Suomen perustuslaista. Näin voi ainakin päätellä siitä, miten taannoin kohistiin siitä, että rajoitettiin ulkomaalaisten vieraidemme (toivottavasti sillä maailma kaipaa päteviä kehittäjiä muuallakin varsinkin ongelma-alueilla) oikeutta liikkua vapaasti ilman lupia ja sääntöjä.

Innokkaasti suojellaan kaikkea, mitä nykyisin tulkitaan joskus jossain ehkä jonkin takia syrjityn, mutta ilmeisesti vain siksi, että niin säilytetään oma kuva itsestä ’hyvänä, muut huomioivana ihmisenä’. Kuitenkin samaan aikaan Suomessa syrjitään ihan virallisesti ihmisiä iän tms. ’luonnollisen ominaisuuden’ perusteella. Eri kulttuuritaustainen voi kyllä opiskella maassa käytössä olevat hyviksi tulkitut tavat ja käytännöt ja muuttua itsekin avarakatseisemmaksi tai kapeakatseisemmaksi mutta tietyn ikäisen tai tiettyä sukupuolta olevan yksilön on vaikeampi muuttua, jos ei sitten käy sukupuolenvaihdosleikkauksessa tai plastiikkakirurgilla, mutta kaikki eivät halua, eikä muuttuminen siltikään ole täydellistä eikä se poista vapaan tahdon ongelmaa, jossa yksilöllä pitäisi perustuslain mukaan itsellä olla oikeus päättää omasta elämästä ilman pakkoa sopeutua muiden vaatimuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X