Kokoomusministeri paljasti: Ei aikomustakaan noudattaa hallitusohjelmaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sanni Grahn-Laasonen 2014. Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jukka Kopra. CC BY 2.0.

Sanni Grahn-Laasonen 2014. Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jukka Kopra. CC BY 2.0.

Yhtäältä hallitusohjelmasta ei lipsuta piiruakaan, mutta toisaalla ohjelman kirjaukset todetaan kuolleiksi kirjaimiksi. Mistä kukaan voi tietää, mitä hallitus kaavailee ja mihin se on edes sitoutunut?

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari kirjoitti viime viikolla Facebookissa, että olisi syytä olla huolissaan. Karin mukaan kokoomus näyttäisi valmistelevan uusia leikkauksia varhaiskasvatukseen. Hän kertoi kirjoituksessaan, että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) oli perunut suunnitelmat muuttaa esikoululaisten päivät varsinaisen esiopetusajan ulkopuolelta normaalista varhaiskasvatuksesta kerhotoiminnaksi. Kari arveli, että kokoomuksessa suunnitellaan nyt vastaavan säästön hakemista jostakin muualta varhaiskasvatuksesta.

Eilen, viisi päivää Karin Facebook-päivityksen julkaisemisen jälkeen, kirjoitukseen havahtui ministeri Grahn-Laasosen erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo (kok) ja vain 12 minuuttia myöhemmin ministeri itse. Opetus- ja kulttuuriministeri syytti kansanedustaja Karia vääristelystä.

– Tiedät hyvin, että en ole esittänyt esiopetuksen jälkeisen varhaiskasvatuksen muuttamista kerhotoiminnaksi enkä siten ole voinut siitä perääntyä. Olen sinullekin vastannut, että en aio tehdä sellaista esitystä, Grahn-Laasonen näpäytti Emma Karille.

Tarkalleen ottaen Grahn-Laasonen on oikeassa: hän ei ole tehnyt asiasta esitystä. Hanke kuuluu niihin hallituksen perumisiin, jotka on vedetty takaisin jo ennen kuin niistä on mitään esityksiä tehty. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kehuskeli viime kuussa, että hallitus on perunut vain kolme esitystään ja leveili, kuinka edellinen hallitus perui enemmän. Todellisuudessa hallitus on vetäytynyt huomattavasti useammasta hankkeestaan, vaikka esityksinä laskettuna asia näyttääkin paperilla komeammalta.

Kirjaus sekä hallitusohjelmassa että ministeriön lakihankkeissa

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ei ole aikonut edistää hallitusohjelmaan kirjattua hanketta, jota on valmisteltu hänen johtamassaan ministeriössä.

Emma Karin mainitsema esiopetuskaavailu kuuluu niihin asioihin, jotka siivottiin tilastoja rumentamasta ennen virallista hallituksen esitystä. Grahn-Laasosen saattoi kuitenkin hyvällä syyllä olettaa tekevän esityksen: Asiaan oltiin sitouduttu jo hallitusohjelmassa, jossa hanke mainitaan. Edelleen asia lukee opetusministeriön listassa lakihankkeista, joita hallituskauden aikana valmistellaan.

Kyllä. Asia on kuin onkin ollut vireillä, vaikka Sanni Grahn-Laasonen kuinka muuta väittää.

Hallitusohjelmassa esikoululaisten arjesta leikkaavalla muutoksella arvioitiin säästettävän 25 miljoonaa euroa. Tuo summa on osa sitä pakettia, jolla yhteisten rahojen kulutusta koetetaan suitsia, ja koska hanke on nyt peruttu, aiotaan vastaava säästö hakea muualta. Mistä, siitä ei hiiskutakaan ennen kätevästi kuntavaalien jälkeiseen aikaan ajoitettua hallituksen puolivälipäsmäröintiä.

Leikkaus ja sen lukuisat kiertoilmaukset

Hallitusohjelmasta käy ilmi, että säästö on ollut perutun hankkeen yhteydessä esillä alusta pitäen.

Kuten Emma Kari Facebook-kirjoituksessaan mainitsee, kokoomusministerit Grahn-Laasonen ja valtiovarainministeri Petteri Orpo eivät suostuneet kertomaan eduskunnassa käydyssä keskustelussa, mistä nyt toteutumatta jäävä säästö kaivetaan. Orpo painotti, että säästötavoitteesta pidetään kiinni, mutta ei edes suoraan kysyttäessä sanonut, osoitetaanko korvaava leikkaus jonnekin muualle varhaiskasvatukseen.

Erityisavustaja Heikki Kuuti Uusitalo menee keskustelussa jopa niin pitkälle, että hän kiistää asian olleen leikkaus ollenkaan.

– Ei ole saivartelua todeta että kyseessä ei ole koskaan ollutkaan mikään leikkaus vaan kuntatalouden tehostuminen, hän kirjoittaa.

Jos ei leikkausta sovi kutsua leikkaukseksi, niin ei kutsuta sitten saivarteluakaan saivarteluksi. Sanotaan vaikka niin, että erityisavustaja kiemurtelee. Hallituksen piiristä on kuulunut monenlaisia ilmaisuja, kuten ”uudistukset”, mutta käytännössä kyse on siitä, että palveluita huonontamalla yritetään säästää rahaa. Hallitusohjelmaan Sanni Grahn-Laasosen peruma hanke on kirjattu otsikon ”Hallituksen päättämät julkisen talouden välttämättömät sopeutustoimet” alle. Kirjauksen yhteydessä mainitaan säästövaikutukset sekä kirjaimin että numeroin.

Leikkauksille voi halutessaan keksiä vaikka kuinka paljon kiertoilmauksia, mutta eivät ne siitä miksikään muutu.

Säästötavoite tulee täysin selväksi myös valtiovarainministerin puheista. Hän on järkähtämätön kannassaan, jonka mukaan esikoululaisilta ”tehostettavaksi” aiottu 25 miljoonaa vielä revitään jostakin.

– Meidän täytyy pitää kiinni siitä julkisen talouden tasapainottamistavoitteesta, ja siihen liittyy oleellisesti se 4 miljardin säästöohjelma, joka on jo hallitusohjelmaneuvotteluissa sovittu, Orpo sanoi, kun esiopetussäästöistä eduskunnassa tingattiin.

Pullakahvivatuloijat

Koko jupakan suurin paradoksi piilee siinä, että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen tuli paljastaneeksi, että hänellä ei ole koskaan ollut tarkoitustakaan saattaa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta käytäntöön. Hänen kokoomuskollegansa valtiovarainministeri Petteri Orpo kuitenkin jyrisee, että hallitusohjelmaan kirjatuista säästöistä ei tingitä.

Yhtäällä hallitusohjelmasta ei siis lipsuta piiruakaan, mutta toisaalla sitä ei ole ikinä ollut aiettakaan noudattaa. Mistä kukaan voi tietää, mitä hallitus todellisuudessa meinailee?

Se lienee kuitenkin selvää, että ainoa asia, mihin kokoomus on sitoutunut, on leikkaaminen. Kutsuttiinpa sitä sitten millä nimellä hyvänsä.

Se on tietysti hyvä, jos umpisurkeat lakihankkeet ymmärretään haudata. Jos säästää kuitenkin kerran pitää, niin kokoomukselle voisi antaa sellaisen vinkin, että lakkaa pikaisesti tärväämästä virkamiesten kallista työaikaa siihen, että heidät pistetään valmistelemaan lakeja, joita ei ole tarkoitustakaan toteuttaa. Siitäkin ainakin muutamien pullakahvien verran olisi voinut irrota ”tehostusta”, jos keväällä 2015 Smolnassa ei olisi vatuloitu hallitusohjelmaan kuolleita kirjaimia.

Sanni Grahn-Laasosen kuva: rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jukka Kopra 2014. CC BY 2.0.

Lisäys 22.3.2017 klo 12.20:
Lisätty kuvakaappaus peruttua hanketta koskevasta hallitusohjelman kohdasta ja sen yhteydessä mainitusta säästövaikutuksesta. Lisätty kirjausta ja sen yhteydessä mainittua säästötavoitetta koskeva virke kolmanteen kappaleeseen.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X