Sipilä painosti, Yle taipui – ja kaikki näyttää jatkuvan ennallaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Yle uutisoi JSN:n päätöksestä.

Yle uutisoi JSN:n päätöksestä.Valta Ylessä rakentuu niin, että erityisen kauniilta ei näytä, kun yleisön silmissä mikään ei muutu.

Julkisen sanan neuvosto pani yhdeltä osin pisteen jo kuukausia jatkuneelle Yle-myllytykselle. JSN:n ratkaisusta on luettavissa se, mitä koko ajan on epäiltykin:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) painosti, ja Yle taipui.

Yleisradion kannalta erityisen ikävää päätöksessä on se, että JSN:n äänestyspäätöksellä syntyneen langettavan ratkaisun keskiössä on vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen – eikä yksin päätoimittajavastuunsa vuoksi, vaan koska hänellä henkilökohtaisesti oli näppinsä pelissä, kun pääministerin kiukkuisten yhteydenottojen jälkeen peukaloitiin uutista, jossa ei JSN:n näkemyksen mukaan olennaisemmin huomautettavaa ollut.

Jupakka ja puheet eivät tähän pääty. Nyt Ylen on ansaittava luottamus uudelleen. Se voi olla hankalaa, koska yleisön silmissä juuri mikään ei muutu, vaikka sekavan organisaation syövereissä on joitakin viilauksia tehtykin.

Vastaava päätoimittaja ei aio itse erota, ja Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen on ilmoittanut, että Jääskeläisellä on hänen tukensa.

Toimitusjohtajan asettamisesta päättää Ylen poliittisin perustein asetettu hallitus, jonka asettamisesta päättää eduskunnan valtasuhteiden mukaisesti kansanedustajista koostettu hallintoneuvosto. Eduskuntapuolueiden valtasuhteet taas menevät niin, että suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja on se samainen pääministeri Juha Sipilä (kesk), joka Yleä painosti. Sipilä johtaa myös hallitusta, johon kuuluu eduskunnan enemmistöä edustavat puolueet, joiden kuuluu valtaansa pönkittääkseen ainakin yrittää toimia yhtenäisesti.

Valta rakentuu niin, että käytännössä pääministeriin painostukseen taipuneella päätoimittajalla on painostajan itsensä tuki.

Kaikki näyttää edelleen hyvin rumalta. Toivottavasti kerrankin olisi niin, että se, mikä näyttää, haisee ja maistuu sonnalta ei olisikaan sitä itseään.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X