Mielenosoittajat: Suomi ensin -teltta määrätty poistettavaksi Oulun keskustasta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mielenosoittajat sanovat, että mielenosoitusteltta on määrätty poistettavaksi Oulun Isokadulta.

Mielenosoittajat sanovat, että mielenosoitusteltta on määrätty poistettavaksi Oulun Isokadulta.

Mielenosoittajat eivät aio poistua vapaaehtoisesti.

Suomi ensin -liikkeeseen kytkeytyvät henkilöt kertoivat YouTubessa tiistaina julkaisemassaan videossa, että heidän kauppakeskus Valkean lähistöllä Oulun Isokadulla sijaitseva mielenosoitustelttansa oli määrätty poistettavaksi paikalta.

Oulun kaupungin konsernipalveluiden johtaja Ari Heikkinen vahvisti tiedon Isän pikajunalle. Yle kertoi myöhemmin, että pyyntö poistumisesta on tullut Oulun kaupungilta. Kaupunki oli pyytänyt poliisilta virka-apua.

Suomi ensin -liikkeen johtohahmoihin kuuluva Marco de Wit kertoi videolla, ettei aio poistua mielenosoituspaikalta vapaaehtoisesti.

Liike piti mielenosoitustelttaansa Isokadulla viime lauantaista lähtien, kun samalla paikalla sijainnut turvapaikanhakijoiden teltta siirrettiin torille.

Suomi ensin -kyltillä koristetun teltan mielenosoittajat ihmettelevät videolla ”poliisin, kaupungin ja yrittäjien” yhteiseksi päätökseksi mainitsemaansa poistumiskäskyä. Omien sanojensa mukaan heille itselleen ei ole tullut valituksia. Marco de Wit kertoi Facebook-julkaisussaan, että poistumisen takarajaksi oli asetettu kello 14 tiistai-iltapäivänä.

Tuolloin teltalla kuitenkin ruvettiin pitämään palopuheita. Teltta purettiin vasta yhdeksän aikaan illalla, kun poliisi oli saapunut paikalle valvomaan purkutöitä. Paikalle osuneen silminnäkijän mukaan valvontaan osallistui parikymmentä mellakkavarusteista poliisia.  Teltan purkamisesta tarkemmin tässä jutussa.

Riitaisa häirikköliike

Suomi ensin -liike on osoittanut mieltään vastaavalla teltalla Helsingissä jo pitkään. Sieltä kuvatuista videoista käy ilmi, että mielenosoitukseen kytkeytyvät henkilöt ovat puuttuneet useita kertoja fyysisesti mielenosoituspaikan lähistöllä olleiden ihmisten oikeuteen olla paikalla.

Isän pikajuna kertoi viime kesänä, että Marco de Wit paljasti Facebook-kirjoituksessaan, että Suomi ensin -liikkeen toiminta perustuu pitkälti erilaisiin häiriköintioperaatioihin, joiden kohteiksi valitaan esimerkiksi liikeyrityksiä tai yksittäisiä henkilöitä, kuten pappeja. Näiden ”täsmäiskuiksi” kutsuttujen operaatioiden tavoitteena on saada niiden kohteiksi valitut tahot ”miettimään kaksi kertaa” ennen kuin ne ryhtyvät toimiin, joita Suomi ensin -liike vastustaa.

Suomi ensin on viime vuonna rekisteröity yhdistys, joka pyrkii puolueeksi. Pieni yhdistys on kiertänyt pitkin Suomea osoittamassa mieltään erityisesti muslimeita vastaan.

Liike on kuitenkin ajautunut sisäisiin riitoihin, kun sen kolmen johtohahmon kesken on syntynyt vakavia erimielisyyksiä esimerkiksi siitä, kuinka aggressiivisia mielenilmauksia tulisi järjestää.

Yksi johtokolmikon jäsenistä, vihtiläinen kuntavaaliehdokas Panu Huuhtanen on myös lausunut julki, että hänen mielestään liikkeen johdossa ei tulisi olla ulkomaalaistaustaista henkilöä. Marco de Wit ja yhdistysrekisteriin Suomi ensin -yhdistyksen puheenjohtajaksi mainittu Mario Argenta ovat molemmat maahanmuuttajia. Myös he ovat tahoillaan ehdolla kuntavaaleissa.

Argenta on sanoutunut irti de Witiin ja Huuhtaseen henkilöityneestä Helsingin mielenilmauksesta.

Päivitys 4.4.2017 klo 13.02:
Korjattu tieto poistumisen takarajasta aiemmin väärin olleesta perjantai-iltapäivästä tiistai-iltapäiväksi.

Päivitys 4.4.2017 klo 13.35:
Lisätty tieto, että Oulun kaupungin konsernipalveluiden johtaja vahvistaa, että mielenosoitus on määrätty poistumaan.

Päivitys 4.4.2017 klo 14.30
Korjattu tieto mielenosoituksen alkamisajankohdasta. Se alkoi lauantaina, ei perjantaina.

Päivitys 4.4.2017 klo 16.02
Lisätty tieto Ylen jutusta ja Mario Argentan sanoutumisesta irti Helsingin mielenosoituksesta.

Päivitys 4.4.2017 klo 23.28
Lisätty tieto teltan purkamisesta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X