Sotea vedätetään pikakelauksena – verovälttelyn estäminen puolivillaista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Esitetyn sote-uudistuksen pelätään mahdollistavan verovälttelyn.

Esitetyn sote-uudistuksen pelätään mahdollistavan verovälttelyn.

Ovet verovälttelylle vaikuttaisivat olevan auki, mutta hallitus vie sotea ja valinnanvapautta kiireellä eteenpäin.

Hallitus antoi esityksensä paljon puhutusta sote-uudistuksesta. Kyseessä on suuri mullistus, joka kytkeytyy samaan aikaan toteutettavaan maakuntauudistukseen. Vaikka asiaa on vatuloitu hartaasti, ei kansanedustajille ja kansalaisille anneta kuin päivä aikaa ruotia esitystä ennen sen etenemistä. Asia on eduskunnassa lähetekeskustelussa heti huomenna.

Tästä eivät opposition kansanedustajat olleet iloisia. Esimerkiksi vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen päivitteli vauhtia Facebookissa.

Hallitus on hyväksynyt lain sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta. Lakiesitys on nyt lähetetty eduskuntaan…

Julkaissut Aino-Kaisa Pekonen 9. toukokuuta 2017

Sote-uudistukseen on liittynyt paljon huolenaiheita. Erityisesti on luonnollisesti pelätty palveluiden laadun ja saatavuuden kehitystä, mutta myös mahdollinen suurten kansainvälisten terveysyhtiöiden harjoittama kuppaaminen on ollut toistuvasti esillä. On pelätty, että niin sanottu valinnanvapausmalli mahdollistaisi verovälttelyn ja verorahojen puljaamisen ulkomaille.

Vaikuttaa siltä, että Sipilän hallitus on jättänyt tälle portin auki – ehkä tahallaan, ehkä typeryyttään, ehkä vahingossa. Sitä ei voi tietää, vaikka kukin voi omia arvauksiaan esittää.

Muun muassa yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia ja verovastuullisuutta tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch havaitsi hallituksen esityksessä ”räikeitä puutteita” siihen nähden, mitä aikaisemmin on puhuttu. Järjestön mukaan hallitus petti lupauksensa.

– Jos sote-lakiesitys menee tällaisenaan läpi, veroja välttelevät yritykset voivat huokaista helpotuksesta, Finnwatchin tutkija ja lakimies Henri Telkki toteaa järjestön verkkosivuilla julkaistussa jutussa.

Finnwatchin mukaan suurille kansainvälisesti toimiville sote-palveluntuottajille asetettava velvollisuus julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin vesittyy.

– Kokonaiskuva sote-yrityksen veronmaksusta muodostuu yli 10 tietoelementistä. Hallituksen sote-lakiesityksessä näistä tiedoista puuttuu puolet, Telkki sanoo.

Sote-kuvioissa puhutaan miljardeista euroista. Huolet verovälttelystä on otettava hyvin vakavasti, ja niiden selvittelyyn on tarjottava riittävästi aikaa. Pikakelattuna kokonaisuus näyttäytyy helposti vedätyksenä. Mielikuvaa ei juuri paranna se, että hallitus on aikaisemminkin tyrinyt lakihankkeitaan. Jotakin siihen viittaavaa vaikuttaisi olevan nytkin tapahtumassa ikiliikkuja hallintarekisterin kanssa, jonka käsitteleminen vedettiin juuri tänään yllättäen pois eduskunnan päiväjärjestyksestä.

Sote-uudistukseen liittyvä niin sanottu valinnanvapaus on erityisesti kokoomuksen ajama hanke. Tämä on ymmärrettävää, sillä puolue on perinteisesti ollut yksityisten palveluiden kannattaja. Ymmärrettävää se on myös siksi, että kokoomusvaikuttajia on hypännyt politiikasta sote-uudistuksesta hyötyvän terveysbisneksen palvelukseen.

Pääministeripuolue keskusta saa toteutettua kaupassa vuosisataisen tavoitteensa maakuntahallinnosta, joka pönkittää puolueen valtaa erityisesti suurissa kaupungeissa, missä rahaa eniten käytetään. Näin ollen myös keskustan myötämielisyys on ymmärrettävää.

Kolmas hallituspuolue perussuomalaiset on sitten oma asiansa. Rötösherroja kuriin vaativista ja seteliselkärankaisia moittivista iskulauseista tunnettu puolue on katselee hiljaa vierestä, kun isommat vievät. Vaalislogan ”Saat mitä tilaat” saa jälleen uuden merkityksen.

Päivitys 9.5.2017 klo 14.45
Lisätty maininta hallintarekisteriasian vetämisestä pois eduskunnan päiväjärjestyksestä.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X