Pyytämättä ja yllättäenkö hallintarekisterit ja sote laukesivat samanaikaisesti kaikkien silmille?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Timo Soinin, Juha Sipilän ja Petteri Orpon kuvat: Eduskunta.

Timo Soinin, Juha Sipilän ja Petteri Orpon kuvat: Eduskunta.

Huomio herpaantui, kun kaksi itsessään kuohuttavaa asiaa tuotiin julkiseen keskusteluun samaan aikaan. Sattumukseksi se oli Sipilän hallituksen kannalta hyvin onnellinen. Taas.

Sanotaan, että Suomi on niin pieni maa, että tänne ei mahdu kuin yksi puheenaihe kerrallaan.

Jos väitteeseen luottaa ja sen havaitsee toimivaksi, on mahdollista hämmentää ratkaisevia hetkiä suuntaamalla huomiota uudelleen. Kiusallisella hetkellä on edullista, jos jokin muu asia nousee keskiöön. Hashtagin trendausta voi kampittaa tuomalla tarjolle kilpailijan.

Voi olla tietysti mahdollista, että omituinen hallintarekisterihanke hypähti pyytämättä ja yllättäen esiin juuri samaan aikaan, kun mullistava sote- ja maakuntauudistus päätettiin rusikoida maaliin.

Sekin on mahdollista, että tismalleen samana päivänä, kun hallituksen esitys sotesta annettiin, ruvettiin sattumalta perussuomalaisten johdolla näyttävästi kiemurtelemaan hallintarekisterien kanssa niin, että populistipoppoo käänsi komeasti takkia muutamassa tunnissa peräti kahteen kertaan: ensin vastoin aikaisempia puheitaan torjuen ja sitten kuitenkin hyväksyen omistusten piilottamisen mahdollistavan hankkeen.

Verovälttelyn nähtävästi mahdollistava sote-esitys sai tehdä julkisuudessa tilaa niin ikään verovälttelyyn liittyvän hallintarekisteröinnin varastaessa huomiota. Jos tämä ei ollut suunniteltua, niin ainakin se oli molempien hankkeiden osalta hyvin onnellinen sattumus.

Huomio hajaantui. Sekä sote että hallintarekisterit nytkähtivät eteenpäin, kun varsinkaan kansalaisten keskittyminen ei riittänyt kauhistelemaan kahta asiaa yhtä aikaa. Liian informaation kanssa saattoi pärjäillä kohdistamalla katseensa tämänkertaisiin jääkiekko– ja Euroviisu-floppeihin, joissa samat tutut argumentit toimivat liki joka kevät.

Sipilän hallitus on ollut ajoituksissaan taitava. Tuuriakin on riittänyt.

Hallitus otti heti alkuun räjähtävän lähdön. Se iski pöytään massiiviset leikkaukset ja rupesi saman tien saksimaan. Kun kaikki oli yhtä aikaa pöydällä, ei laaja huomio riittänyt yksittäisiin asioihin. Nurinaa kuului kaikkialta, mutta se ei ollut keskittynyttä. Kun vielä hallituksen kaikeksi onneksi turvapaikanhakijat pölähtivät paikalle, ei julkisen keskustelun keskittymiskyky taipunut ruotimaan asioita juuriaan myöten.

Ranskassa presidentiksi valitun Emmanuel Macronin kampanjaväki kävi hakkereiden kimppuun vastahyökkäyksellä. Tietojen kalastelemista nokitettiin syytämällä ilmoille sellaiset määrät informaatiota, että hyökkääjien oli mahdotonta saada selville, mikä oli aitoa ja mikä ei. Manööveri oli menestys. Hukuttamalla hyökkääjä tietoon, se ei pystynyt erottamaan olennaista epäolennaisesta.

Sumuverhon taakse on kätevä kätkeytyä – olipa se sitten syntynyt sattumalta tai taitavasti taktikoiden.

Timo Soinin, Juha Sipilän ja Petteri Orpon kuvat: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X