Soini polttaa torppansa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Timo Soini manaili puoluekuria vuonna 2007.

Timo Soini manaili puoluekuria vuonna 2007.

”Minulla on viiden pisteen vihje Suomen Keskustalle ja Kokoomukselle. Mikä puolue hallituskipeydessään ja ryhmäkuri-ideologiassaan hyväksyisi Vuotoksen altaan rakentamisen? 

Aivan. Kyllä puolue, joka voi jäädä hallitukseen, vaikka ydinvoimaa lisättäisiinkin, yhden uuden altaankin kestäisi?

Suomeen on syntynyt uusi RKP. Kaikki käy, kunhan hallituspaikat säilyvät.”

Noin arvosteli vihreitä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vuonna 2008 Ploki-blogissaan. Kirjoituksen otsikko oli ”Ryhmäkuripuolue vihreät”.

Nyt Timo Soini on saanut ikioman hallituspaikan. Hän on ulkoministeri. Soinin johdolla Suomeen on syntynyt uusi RKP, jolle kaikki käy, kunhan hallituspaikat säilyvät. Ryhmäkuripuolue perussuomalaiset.

Soinin johtaman puolueen eduskuntaryhmässä uhkaillaan hallintarekisterihanketta vastustavia kansanedustajia jopa ryhmästä erottamisella, mikäli he rohkenevat äänestää Soinin itsensä aiemmin hämärärekisteriksi lyttäämää hanketta vastaan.

Aika stalinistiselta kuulostaa – erityisesti, jos muistelee Soinin kuuluisaa julistusta vuodelta 2008:

Timo Soini julisti, että perussuomalaisten eduskuntaryhmässä ei ole ryhmäkuria.

Hallintarekisteristä jupakointi ei ole ensimmäinen ja ainutlaatuinen kerta, kun perussuomalaisissa ei saakaan olla omia mielipiteitä ja toimia niiden mukaisesti. Tasa-arvoista avioliittolakia puoltaneita kansanedustajia ojennettiin huomautuksella. Kun puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen uskalsi kyseenalaistaa perussuomalaisten jatkon hallituksessa, hänet erotettiin koko puolueesta.

Kaikki on mennyt, kannatus ja periaatteet. Selkärangat vaihdettiin seteleihin. Unohdetun kansan asiamiehet unohtivat asiansa.

Perussuomalaiset myi Timo Soinin vakuutteluista huolimatta perseensä heti, kun se hallitukseen pääsi. Konkreettisimmin asia näkyi kesällä 2015, kun puolue asettui tukemaan Kreikan rahoittamista, vaikka juuri sen vastustaminen oli ollut puolueen oppositiopuheissa jatkuvan retostelun kohteena.

Ei mennyt piikki kiinni, kuten Soini vaati. Hillotolpalta siirryttiin jouhevasti pitämään piikkiä pystyssä.

– Puoluekuri on porvarihallituksen keskuudessa stalinistisessa luokassa. Yksi mieli, yksi kieli. Seuraavaksi kai kielletään aloitteiden tekeminen? Perustuslaki ei tunne puoluekuria, Timo Soini kirjoitti blogiinsa vuonna 2007.

Tuolloin vallassa oli keskustan nykyisen presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen johtama hallitus. Nyt on Sipilän hallituksen vuoro. Kokoonpano on muuten sama, keskustan ja kokoomuksen johdossa mennään, mutta tällä kertaa vihreiden ja RKP:n paikalla istuu perussuomalaiset. Soinin kymmenen vuotta sitten esittämät näkemykset stalinistisesta puoluekurista näyttävät olleen enemmänkin ennustus kuin silloisen tilanteen toteaminen.

Persujen petos on vertaansa vailla. Se koskee puolueen äänestäjiä, puolueen jäseniä ja puolueen kansanedustajiakin. Ei ole enää juuri lupauksia, joita perussuomalaiset eivät olisi kahden vuoden hallitustaipaleen aikana Timo Soinin johdolla ehtineet rikkomaan.

Liekö tässä sitten kyse siitä, että Soini ennemmin polttaa torppansa maan tasalle kuin päästää Jussi Halla-ahon sen uudeksi isännäksi? Hullulta kuulostaisi, mutta perussuomalaisten kohdalla järkevät selitykset eivät toimi.

Kas tässä vielä hyväksi lopuksi perussuomalaisten EU-vaalivideo vuodelta 2014. Miten meni noin niin kuin omasta mielestä, Timo Soini?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X