Ylen johto hyväksyy journalismin poliittisen ohjailemisen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Yle-selvitys ei tarjonnut suuria paljastuksia. Sen sijaan Ylen johdon reaktiot siihen kertovat paljon.

Yle-selvitys ei tarjonnut suuria paljastuksia. Sen sijaan Ylen johdon reaktiot siihen kertovat paljon.

Yle-selvityksen tiimoilta paljastavinta antia olivat yhtiön johdon reaktiot havaittuihin epäkohtiin Terrafame-asiassa. Virheitä ei myönnetä, eikä niistä varsinkaan vaikuta olevan halua ottaa opiksi.

Professori Olli Mäenpään eilen julkaistu Yle-selvitys nosti esiin useita ongelmia yleisradioyhtiön toiminnassa. Kipeimmän asian kohdalta selvitys toisti sitä samaa, mitä oli tiedetty jo aiemminkin: paljon puhutussa Terrafame-tapauksessa pääministeri Juha Sipilä (kesk) onnistui vaikuttamaan journalistiseen päätöksentekoon. Selvityksen mukaan Yle mukautui poliittiseen painostukseen.

Saman päätelmän ovat tehneet aiemmin muun muassa Julkisen sanan neuvosto ja lehdistönvapausindeksissään Suomen kärkipaikalta tiputtanut Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Professori Olli Mäenpää kuvaili TV-uutisten haastattelussa Sipilän Terrafame-jutusta suoltamaa palauteryöppyä ”pommitukseksi”. Sipilän käytös oli eittämättä pääministerin arvolle sopimatonta. Tiedotusvälineissä moukkamaisiin poliitikkoihin pitäisi kuitenkin olla totuttu, ja heidän painostusyrityksensä tulisi pystyä ensin tunnistamaan ja sitten päättäväisesti torjumaan.

Näin ei Terrafame-tapauksessa käynyt, vaan Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen puuttui henkilökohtaisesti kovalla kädellä tapauksen käsittelyyn. Alkuperäistä uutista peukaloitiin ja jatkojuttuja hyllytettiin.

Tälle kaikelle Ylen johto antoi eilen siunauksensa.

Ylistystä moitteiden sijaan

Terrafame-jupakan keskeiset piirteet olivat tiedossa jo ennen Mäenpään selvitystä. Eilisen osalta varsinainen uutinen onkin se, kuinka Ylen johdossa professorin sanomisiin suhtaudutaan.

– Terrafame-tapauksen erityispiirteet on välttämätöntä arvioida ja käsitellä Yleisradion hallituksessa erityisesti Yleisradion riippumattomuuden, sananvapauden ja julkisen palvelun velvoitteiden näkökulmasta, Mäenpään selvityksessä sanotaan.

Sekä Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson että toimitusjohtaja Lauri Kivinen asettuivat omissa kannanotoissaan vahvasti Atte Jääskeläisen taakse. Mitään ongelmaa ei nähdä, vaikka ongelmat henkilöityvät suurelta osin yhteen mieheen. Kivinen äityi jopa ylistämään Jääskeläistä.

– Pidän häntä erittäin ammattitaitoisena ja osaavana ja korkean luokan journalistina, ja tällaisia kykyjä me tarvitsemme tänne. Näin ollen on toki minunkin näkökulmastani toivottavaa, että hän voi tässä tehtävässä jatkaa ja minun taholtani siihen ei ole mitään esteitä, päinvastoin, Kivinen hehkutti Yle Uutisten haastattelussa.

Suuri osa ongelmaa vaikuttaisi olevan Atte Jääskeläisen ego. Hän ei pysty myöntämään virhettä edes ilmiselvässä tapauksessa. Sellainen tapahtui, eikä sen myöntämisen pitäisi olla journalistille maailmanloppu. Kun paljon tekee, menee joskus väistämättä myös pieleen. Suoraselkäistä on myöntää erehdyksensä ja ottaa siitä opiksi. Virheiden myöntämiseen ja korjaamiseen perustuu paljolti koko vastuullisen journalismin luotettavuus.

Selittely ja kiemurtelu vain pahentavat asiaa. Valitettavasti valtaapitävien kumartelu Ylessä ei rajoitu pelkästään Terrafame-asiaan, mutta se tapaus on kuitenkin ruodittu siinä monipuolisesti ja sen verran monien eri tahojen toimesta, että ainakin sen kohdalla siilipuolustus satuttaa enemmän puolustautujaa.

Jääskeläinen ei erehtyväisyyttään myönnä. Yhden miehen uppiniskaisuus ei ole suuri ongelma yleisradioyhtiön luotettavuudelle. Se on, että Ylen johdossa arvostetaan enemmän yhtä miestä kuin luotettavuutta.

Sipiläkö sitten apuun?

Ylen johdossa ongelmia ei suostuta tunnustumaan, vaikka niistä kertoisi Ylen itsensä tilaama selvitys. Poliittinen painostus on tavallista, ja journalistisen päätöksenteon on todettu siihen taipuneen.

Ylen johdon eiliset kommentit lähettävät vaarallisen viestin. Poliittinen vaikuttaminen journalismiin ja ennen kaikkea siihen taipuminen linjataan sopivaksi, jopa kehujen arvoiseksi.

Todellista riippumattomuutta on turha edes tavoitella, jos riippumattomuuden esteitä ei suostuta näkemään.

Mikä sitten eteen? Ylen toimitusjohtaja ja yhtiön hallitus ovat antaneet siunauksensa painostukselle. Hallituksen nimittävässä hallintoneuvostossa vaikuttavia poliitikkoja pyrkii itsekin vaikuttamaan journalismiin.

Hallintoneuvoston nimittävän eduskunnan suurinta puoluetta ja eduskunnan enemmistöä edustavaa hallitusta johtaa se samainen pääministeri Sipilä, jonka syksyisestä moukkamaisuudesta koko vyyhti lähti purkautumaan.

Häneenkö tässä sitten olisi toivo pantava, että kehitys saadaan ohjattua kestävämmälle uralle?

Kuva: Ruutukaappaukset Ylen verkkouutisesta ja Olli Mäenpään Yle-selvityksestä.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X