Hautajaiset seis, Tarja Filatov, vainaja puuttuu

Jaa artikkeliTilaa Seura
SDP:n kansanedustaja harhautui uskomaan työttömyyden vähentymiseen.

SDP:n kansanedustaja harhautui uskomaan työttömyyden vähentymiseen.

Tilastot osoittavat, että työttömyys on lisääntynyt. Hallituksen pitkälti katteeton ilkamointi näyttää siitä huolimatta tarttuvan oppositioonkin. 

Entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov ilahtui. Hän kertoo Facebookissa, että työttömyys olisi vähentynyt.

– Hyviä uutisia! Työttömiä on 36 700 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, hän hehkutti.

Filatov viittaa avauksessaan työ- ja elinkeinoministeriön tuoreisiin lukemiin. Niiden mukaan työttömiksi työnhakijoiksi kirjattuja oli huhtikuussa se noin 37 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Kuinka paljon sitten on työttömiä, se on toinen kysymys.

Siihen voi hakea vastausta Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Sen mukaan työttömiä oli huhtikuussa itse asiassa 15 000 ENEMMÄN kuin vuosi sitten. Lisäys oli 5,5 prosenttia.

Samassa yhteydessä todetaan tosin, että myös työllisten määrä on kasvanut. Ihmisissä laskettuna lisäys oli 21 000, prosenteissa 0,9. Tätä tietoa ihasteltaessa on hyvä muistaa myös, että työlliseksi laskemiseen riittää, jos ihminen on tutkimusviikolla paiskinut hommia vähintään yhden tunnin jonkinlaista vastinetta vastaan.

Edelliseen liittyen on syytä huomioida sekin, että osa-aikatyöllisten suhteellinen osuus kasvoi viime vuoden huhtikuusta. Ihmisissä laskettunakin kehitys on selvä. Työlliseksi laskettujen määrässä lisäystä oli 21 000. Osa-aikatyöllisiä oli 42 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Kokoaikaisessa työssä olevien määrä siis laski.

Tarja Filatov kiittelee Facebook-kirjoituksessaan myös sitä, että pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut. Se on totta ainakin tilastojen valossa. Lukemille tosin voi hakea selitystä pari viikkoa sitten julkaistusta työ- ja elinkeinoministeriön työvoimaennusteesta. Siitä käy ilmi, että pitkäaikaistyöttömien saraketta komistaa kovasti se, että siitä on poistettu henkilöitä, joita siihen ei olisi pitänyt alunperinkään laskea.

Kun vielä otetaan huomioon, että työttömyys- ja työllisyyslukemia kaunistellaan erilaisilla tempuilla, jotka tarkoittavat niiden kohteiksi joutuville ihmiselle kaikkea muuta kuin säällisen työpaikan löytymistä, voidaan juhlat lopettaa tähän paikkaan.

Hallituspuolueiden edustajat ovat kärkkäästi tulkinneet pienetkin muutokset tilastoissa omiksi onnistumisiksiin. Tarja Filatovin ilkamoinnista päätellen henki on tarttumassa hiljalleen oppositioonkin. Muuttuvatkohan valtion velatkin saataviksi, kun oikein ajatellaan positiivisesti? Vai muuttuvatko totuudet sitä ennen vaihtoehtoisiksi?

Kaikesta riemusta huolimatta työllisyystilanne on maassamme edelleen surkea, vaikka siinä lähinnä hallituksen toimista huolimatta on pientä parantumista tapahtunutkin. Ystävällisenä neuvona Tarja Filatoville voisi sanoa, että kuoharit kannattaa pitää vielä toistaiseksi kylmässä odottelemassa oikeasti hyviä uutisia.

Huhut työttömyyden kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Hautajaiset seis, vainaja puuttuu.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X