Viina ja kepulointi tekivät persujen ryhmäkuriuskonnosta lähetystehtävän

Jaa artikkeliTilaa Seura
Timo Soini kesäkuussa 2015. Kuva: rajaus ja muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: OSCE Parliamentary Assembly. CC BY-SA 2.0.

Timo Soini kesäkuussa 2015. Kuva: rajaus ja muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: OSCE Parliamentary Assembly. CC BY-SA 2.0.

Maitokaupan nelosoluen tähden ryhmäkuripuolue perussuomalaiset ei salli kurittomuutta enää muillekaan.

Muistatteko vielä, kun perussuomalaiset ylpeilivät ryhmäkurittomuudellaan? Luultavasti muistatte, sillä vastahan se oli viimeksi pari viikkoa sitten ajankohtaista, kun puolue komensi joukkonsa rangaistuksen uhalla äänestämään aiemmin jyrkästi vastustamansa hallintarekisterilain puolesta.

Perussuomalaisten väistyvällä puheenjohtajalla Timo Soinilla oli oppositiovuosinaan tapana moittia kilpailevien puolueiden ryhmäkurikäytäntöjä värikkäin sanankääntein. Siitä ollaan tultu rivakasti tilanteeseen, jossa puolue ei pelkästään omaksunut itselleen vahvaa ryhmäkurin aatetta, vaan rupesi lisäksi haukkumaan muita, jos ne eivät toimi samoin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen soimasi MTV:n mukaan hallituskumppani keskustan toimintaa ”töykeäksi”, kun se ei mukisematta suostunut pakottamaan kansanedustajiaan äänestämään yhtenä rintamana.

Viimeistään nyt voidaan todeta, että perussuomalaiset ei ole sen kummempi kuin parjaamansa vanhat puolueetkaan: lehmänkaupat elävät ja voivat hyvin, puolueen edustajien on taivuttava johdon määräämiin linjauksiin, eikä muille puolueillekaan kummempaa sallita.

– Puoluekuri on porvarihallituksen keskuudessa stalinistisessa luokassa, Timo Soini kirjoitti vuonna 2007, kun Matti Vanhasen (kesk) hallitus oli vallassa.

Nyt perussuomalaiset pyrkivät kaikin keinoin pitämään uuden porvarihallituksen keskuudessa kuria vähintäänkin yhtä stalinistisella tasolla. Ryhmäkurista tuli persuille uskonto, ja lähetystehtävä vaatii kitkemään sen vastaiset ajatuksetkin omien lisäksi muista.

Takki kääntyy tarvittaessa

Perussuomalaisten puoluekurivaatimus liittyy viinaan, kuinkas muutenkaan. Tarkemmin sanottuna kyse on alkoholilain uudistamisesta. Hallituspuolueiden aiemmin tekemä kompromissi on kaatumassa, kun pääministeripuolue keskusta yrittää vääntää kompromissista vielä uutta kompromissia. Se ei kelvannut perussuomalaisille.

Ei liene kenellekään yllätys, että keskusta yrittää vesittää vahvempien alkoholijuomien tuomisen markettien hyllylle. Ilmoittihan puolue viimeksi vasta reilut pari vuotta sitten tavoitteekseen päinvastoin vesittää markettijuomat aiempaa laimeammiksi.

Asia uhottiin otettavaksi ehdolle jopa hallitusohjelmaan, mutta toisin kävi. Lehmänkauppojen seurauksena hallituskumppaneiden perussuomalaisten ja kokoomuksen imu veti päinvastaiseen suuntaan.

Alkoholilain uudistuksesta syntyi sopimus, mutta alusta lähtien oli selvää, että viimeistä sanaa siitä ei ollut kuultu: keskusta ei voisi antaa asian edetä sellaisenaan, eikä sopimuksista lipsuminen ole ainakaan mitenkään vastoin puolueen perinnettä.

Ja niin keskustan venkoilua alkoholilaista ollaan seurailtu pitkin kevättä. Jos ei mikään muu sen vaatimuksista mene läpi, niin puolue vaatii edes oikeutta antaa kansanedustajiensa vapaasti äänestää hallituspuolueiden sopima ratkaisu nurin.

Tämä on kipeä paikka erityisesti perussuomalaisille, jotka ovat joutuneet hallitusvastuussa syömään liki pitäen kaikki sanansa ministeripestien pitämiseksi. Nyt ollaan viemässä vielä maitokaupasta saatava neloskaljatuikku murheeseenkin.

Kokoomus on ollut tuoreimman kepuloinnin aikana vaitonaisempi, mutta noin vain sekään ei ole luopumassa tavoitteistaan. Esimerkiksi lakiuudistusta valmistelleessa työryhmässä mukana ollut puolueen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on aiemmin väläytellyt kovia otteita, jos keskusta lipeää tehdystä sopimuksesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko paljasti kuitenkin pelin hengen. Vaikka hän eilen nurisikin keskustan vääntelehtimisestä, on persuleiri jälleen ostettavissa, jos hinta on sopiva.

– Jos he tekevät kauppaa, sitten kuuntelemme mielenkiinnolla, Niikko tarjosi Iltalehden mukaan.

Tilanne on siis jopa turvallisen tuttu: kepu pettää ja persut ovat alati valmiita kääntämään takkia. Siinä sivussa kokoomus valmistautuu ottamaan omansa tavalla tai toisella.

Kuva: Timo Soini kesäkuussa 2015. Rajaus ja muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: OSCE Parliamentary Assembly. CC BY-SA 2.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X