Juonipaljastus: Tämä on Sipilän hallituksen tulevaisuus

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Sipilän johtama hallitusrintama on riitainen.

Juha Sipilän johtama hallitusrintama on riitainen.

Kuvitteleeko joku, että prosessikaavioita ja kakkaroita huvikseen piirtelevä insinööri Sipilä ei olisi selvittänyt tiekarttaa hillotolpalleen etukäteen?

Juha Sipilän (kesk) hallitus on ehtinyt istua kaavaillun kautensa hieman yli puoliväliin. Työskentely on vaikuttanut ajoittan myrskyisältä ja koalitio hataralta.

Todellisuudessa hallitus on ollut varsin vakaalla pohjalla syksystä 2015 lähtien, ja se istuu kautensa loppuun.

Sipilän kauden varrella Suomessa on koettu kaksi hallituskriisiä. Syksyllä 2015 taistelu sote-uudistuksesta kiristi keskustan ja kokoomuksen välit siihen pisteeseen, että pääministeri Sipilä uhosi kävelevänsä presidentin luokse eroa anelemaan. Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen Sipilä kertoi olleensa jo peräti matkalla kohti presidentin kesäkortteeria samoissa asioissa.

Ennen kävelypuheitaan Sipilä vakuutteli julkisuuteen, että mitään hallituskriisiä ei ollut. Pudotettuaan Jussi Halla-ahon perussuomalaiset hallituksesta Sipilä puolestaan antoi ymmärtää, että tilanne oli vakava.

Itse asiassa asiat taisivat mennä juuri päinvastoin.

Ensimmäisessä tapauksessa keskusta ja kokoomus tappelivat asiansa niin, että nallekarkit menevät tasan. Sipilän poppoo saa maakuntauudistuksessa valtaa kaupungeista omille maakuntaoligarkeilleen. Tältä pohjalta kehittyvien maakuntien Suomi on keskustan strateginen tavoite. Kokoomus puolestaan saa sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämisen (kyllä, siitä on kysymys, vaikka niin kovin kärkkäästi asiaa parfymoidaankin ”valinnanvapaudeksi”).

Tämän kaplakan aikana kriisi oli todellinen. Silloin paljastuivat myös koko hallituskauden keskeiset panokset. Keskusta on valmis myymään kaiken oman päätavoitteensa eteen. Kokoomus puolestaan uhraa mitä hyvänsä saadakseen miljardien markkinat puolueelle läheisten terveysjättien ulottuville. Kun tästä päästiin sopuun, ei hallituksen jatkoa ole uhannut enää mikään.

Hallituksen kaatuminen persukaplakkaan oli silkkaa silmänlumetta. Kilpiä kiilloteltiin puhumalla kauniita arvoista, mutta kaikki oli etukäteen selvillä. Sipilä lausui käsikirjoittamiaan vuorosanoja, mutta luonnenäyttelijäksi hänestä ei ole.

Vai kuvitteleeko joku tosissaan, että prosessikaavioita ja kakkaroita huvikseen piirtelevä insinööri Sipilä ei olisi selvittänyt tiekarttaa hillotolpalleen etukäteen?

Orpo toteutti Halla-ahon ulkomaalaispolitiikkaa

Jussi Halla-aho olisi otettu riemumielin hallitukseen, mikäli se olisi ollut hallituksen selviytymisen ja päähallituspuolueiden tavoitteiden toteutumisen kannalta tarpeellista.

Keskustalle ja kokoomukselle on alusta saakka kelvannut Halla-ahon kirjoittama ulkomaalaispolitiikka. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo päsmäröi sitä jopa henkilökohtaisesti ollessaan sisäministeri. Mitään arvopohjakysymyksiä ei silloin tai muutenkaan ennen hiljattaista hallituskriisisaippuaoopperaa esiin noussut.

Kiusalliset halla-aholaiset dumpattiin oppositioon, koska se oli mahdollista vaarantamatta hallituksen jatkoa. Tämä oli täydellisen selvää sekä keskustalle että kokoomukselle.

Hallitusryhmien ylivalta eduskunnassa on tällä hetkellä riittävä, mutta se on kapea. Mikäli enemmänkin perussuomalaisista irtautuneita kansanedustajia paluuloikkaa Kike Elomaan (ps) tavoin takaisin emopuolueeseen, voivat Sipilä ja Orpo joutua tekemään uusia säätöjä hallituspohjaan.

Myös tähän on valmistauduttu. Eivät Sipilä ja Orpo taustajoukkoineen niin tyhmiä ole, että he eivät varmistaisi selustaansa. Kristillisdemokraatit ja RKP ovat reservissä. Ne tulevat apuun heti, kun heitä tarvitaan.

KD:n tulo mukaan olisi keskustalle edullista

Keskustan kannalta olisi jopa ihanteellista, jos kristilliset jouduttaisiin ottamaan hallitusta pönkittämään. Kristillisten vaatima hinta kuuliaisuudesta olisi todennäköisesti alkoholilakiuudistuksen kaataminen. Se kävisi paremmin kuin hyvin keskustalle, joka puolueelle tyypillisin iltalypsyin ja ketkuiluin on yrittänyt muutenkin kaataa hanketta.

Kokoomusta viinapolitiikan vapauttamisen kariutuminen harmittaisi, mutta puolueessa on poliittista silmää huomata, että julkisten palvelujen yksityistäminen on strategisena tavoitteena tärkeämpi asia kuin yksittäiseen kysymykseen takertuminen.

Ja sitten ne perussuomalaiset, ei kun uusivaihtoehtolaiset, ei kun sininentulevaisuutelaiset.

Heille millään poliittisilla kysymyksillä ei ole mitään merkitystä. Heillä ei ole kynnyskysymyksiä. Paikka hallituksessa riittää, olipa sen politiikka mitä vain.

Ex-persuille vihoviimeinen nöyryytys olisi se, jos hallitukseen nostettaisiin kristillisten sijaan tai lisäksi RKP, joka kaataisi persuvetoisen pakkoruotsivastaisen kampanjan. Myös se kävisi Sampo Terholle (uv), Timo Soinille (uv) ja heidän maskotikseen asetetulle Simon Elolle (uv).

Ei ennen kuin on liian myöhäistä

Vaihtoehtoja hallituskoalitiolla on, koska se on valmis käymään kauppaa. Päähallituspuolueiden näppien ulottuvilla on sellaiset palkinnot, että ne luopuvat tarvittaessa pienemmistä saavutuksista.

Sipilän hallitus saattaisi kaatua ennen aikojaan, kun kokoomus ja keskusta ovat saavuttaneet tavoitteensa. Näin ei siis tapahdu ennen kuin maakunnat ovat aloittaneet toimintansa ja niin sanottu valinnanvapaus on käytäntöä. Vasta sitten heikolla pohjalla olevan hallituksen voitaisiin antaa kaatua, kun noita uudistuksia on liian myöhäistä perua.

Siinä vaiheessa tosin ollaan jo muutenkin keskellä seuraavien vaalien kampanjoita, joten hallituksen kaatumisella ei olisi kuin korkeintaan symbolista merkitystä.

Keskustalla ja kokoomuksella on tuskin missään muussa hallituskokoonpanossa mahdollista lypsää näin paljon hyötyä kaikkien välttämättömäksi toteamasta tarpeesta sote-uudistukselle. Siksi ne pitävät nykyhallituksen pystyssä hintaan mihin hyvänsä niin pitkään, että eduskuntavaaleja ei enää kannata siirtää järjestettäväksi ennen aikojaan.

Politiikan draamaa seuraaville voidaan näin ollen tarjota juonipaljastus: seuraavat eduskuntavaalit järjestetään suunniteltuna ajankohtana keväällä 2019. Sipilän hallitus ei kaadu.

Juha Sipilän kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia CommonsCC BY 4.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X