Historiallinen petos: keskustalta tulossa jo neljäs lapsilisäleikkauspäätös kahteen ja puoleen vuoteen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Juha Sipilä. Kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Sipilän hallitus vienee edellisen hallituksen lapsilisäleikkauksen maaliin. Erityisesti pääministeripuolueelta kyseessä on suorastaan historiallinen petos, kun tekemisiä verrataan oppositiopuheisiin.

Hallituksen budjettiriihi on käynnistynyt. Luvassa on päätöksiä valtakunnan raha-asioista. Niin ikään odotettavissa on historialliseen luokkaan nouseva petos, kun lapsiperheiden asialla valtaan ratsastanut pääministeripuolue keskusta asettuu todennäköisesti tukemaan jo neljättä lapsilisäleikkausta vajaan kahden ja puolen vuoden sisään.

Kyseessä on edellisen hallituksen nuijiman lapsilisäleikkauksen vieminen maaliin. Lapsilisiä päätettiin leikata Jyrki Kataisen (kok) hallituksen päätöksellä kehysriihessä keväällä 2014. Leikkaus sinetöitiin myöhemmin samana vuonna, kun kokoomuksen johtoon oli astunut Alexander Stubb.

Leikkausta kuitenkin kompensoitiin verotuksen määräaikaisella lapsivähennyksellä, joka suunnattiin pieni- ja keskituloisille. Vähennys on arvoltaan 100 euroa lapselta, se jakautuu tasan lapsen huoltajille ja lasketaan korkeintaan neljän lapsen mukaan.

Vähennys poistuu kuluvan vuoden lopussa. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että vuoden 2014 leikkaus tulee viimein täysimääräisenä voimaan, kun Juha Sipilän johtama keskusta näin tapahtuessa viheltelee katsellessaan aktiivisesti taivaalle.

Keskustan kannalta tuorein lapsilisäleikkaus toteutetaan kätevän passiivisesti: mitään ei tarvitse tehdä, mutta pieni- ja keskituloisilta lapsiperheiltä saadaan nyhdettyä rahaa verotuksen kiristyessä. Puolue voisi halutessaan ajaa vähennykselle jatkoa, mutta se on nähtävästi päättänyt vahvistaa leikkauksen lopullisen sinetöitymisen olemalla tekemättä yhtään mitään. Mitään muuhun viittaavaa ei ole nähty tai kuultu.

Keskustan osalta kyse on kuluvan hallituskauden neljännestä lapsilisäleikkauspäätöksestä. Aiemmin on lakkautettu lapsilisien indeksikorotukset ja tehty suora leikkaus. Näiden toimien hallitus arvioi esityksessään tarkoittavan vuoteen 2020 mennessä jo viiden prosentin leikkausta. Lisäksi puolueen kansanedustajat ovat vielä hyväksyneet hallitusohjelmaan merkityn ehdollisen lisäleikkauksen, joka ainakin vielä toistaiseksi odottelee toteutusta.

Näin puhuttiin, kun hallituspaikkaa haettiin

Petoksena neljä lapsilisäleikkauspäätöstä kahteen ja puoleen vuoteen on historiallinen. Kun nyt pääministeri Sipilän keskustan johdolla viimeisteltävä vuoden 2014 leikkauspäätös tehtiin, oli silloinen oppositiopuolue hurjassa nousussa. Puolue voihki ja vaikersi lapsiperheiden asiaa. Kansa kiitti ja galluplukemat osoittivat kohti taivasta.

Keskusta teki Kataisen hallituksen lapsilisäleikkauspäätöksestä välikysymyksen yhdessä muun opposition kanssa. Oppositiopuolueen riveistä lausuttiin tunteikkaita puheenvuoroja, kun asiasta käytiin eduskunnassa keskustelua torstaina 10.4.2014.

Kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk) vaikeroi, että sosiaalityöntekijöiden yhteydenotoista oli käynyt ilmi suuri hätä perheiden puolesta. Pienikin tulonmenetys oli Paloniemen mukaan suorastaan katastrofi ja lapsilisäleikkaukset syvensivät hänen mukaansa perheiden ahdinkoa.

– 90-luvun laman lapsia on runsaasti toimeentulotuki- ja lastensuojeluasiakkaina. He eivät ole koskaan päässeet elämän syrjään kiinni. Hallitus on nyt näillä leikkauksilla tietoisesti kasvattamassa uutta lamasukupolvea, joka ei pysty löytämään paikkaansa elämässä, Paloniemi puhui.

Kansanedustaja Elsi Katainen (kesk) näki omassa puheenvuorossaan mahdollisesti jopa kohtalokkaita seurauksia.

– On suorastaan anteeksiantamatonta, että hallitus teki tämän lapsilisäleikkauspäätöksen ilman minkäänlaista lapsiperhevaikutusten arviointia. Tehkää se etukäteen — ei lasketa, kuinka paljon ruumiita tuli jälkikäteen.

Timo Kalli (kesk) puolestaan vetosi monilapsisten perheiden puolesta. Kalli sanoi, että lapsilisillä on merkittävä vaikutus suurten perheiden talouteen.

– Te olette toimineet nyt niin, että olette asettaneet lapsiperheet selvästi huonompaan asemaan kuin lapsettomat perheet, hän moitti hallitusta.

Simo Rundgren (kesk) komppasi Kallia ja lisäsi, että leikkaus asettuu suurempaan kokonaisuuteen, johon liittyivät myös silloisen hallituksen tekemät koulutusleikkaukset.

– Tässä päätöksessä on kysymys aivan konkreettisesti tulevaisuuspäätöksestä. Ja tässä leikataan lapsilta, joitten varaan me haluamme rakentaa parempaa tulevaisuutta, hän latasi.

Anne Kalmari (kesk) osoitti syytöksensä erityisesti kokoomukselle. Hän arveli, että silloisessa pääministeripuolueessa ei ymmärretty pientituloisten perheiden tilannetta.

– Se voi olla, että porvarin lompsassa ei 8 euroa paljon tunnu, mutta pienituloinen perhe miettii, onko varaa ostaa lapsille välineet tai maksaa soittotunnit, että nämä pääsisivät harrastamaan kuten muidenkin lapset, tai mietitään, onko varaa ostaa jukurttia tänään, kun sitä eilen ostettiin. Silloin ei mietitä, mihin osakkeisiin nämä lapsilisät sijoitetaan.

Lasse Hautala (kesk) arvioi niin ikään, että leikkauspäätöksellä on vaikutuksia pienituloisten perheiden lasten harrastusmahdollisuuksiin. Hänenkin syyttävä sormensa osoitti kokoomukseen.

– Kokoomuksen ministeriryhmästä on puolet hamuamassa Brysseliin lihapatojen ääreen, ja samanaikaisesti lapsilisistä tehdään 8,4 prosentin leikkauksia.

Konkarikeskustalainen Mauri Pekkarinen katsoi asiaa pitemmällä perspektiivillä ja osoitti sanansa silloiselle valtiovarainministeripuolueelle SDP:lle.

– Suomalaisessa perhetukijärjestelmässä lapsilisä on yhä pyhä instituutio. Siihen kajoaminen on ei vain taloudellinen asia, vaan se on myöskin moraalinen ja eettinen kysymys. Läpi vuosikymmenten SDP on seisonut keskustan rinnalla tukemassa aina silloin lapsilisiä, kun niitä kohtaan on hyökkäyksiä tullut milloin mistäkin suunnalta. Kun te olitte Lipposen hallituksessa kokoomuksen kanssa, silloin te taivuitte, mutta aina muulloin te olette olleet meidän rinnallamme puolustamassa lapsilisiä.

Kevään 2014 välikysymyksen allekirjoittajiin kuului lukuisia nykyisten hallituspuolueiden edustajia. Heidän joukossaan oli muun muassa ulkoministeri Timo Soini (s.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), joka edusti keskustaa budjettiriihen alla verotyöryhmässä, jossa haettiin hallitusryhmien kesken yhteisymmärrystä veroratkaisuista.

Kolme ja puoli vuotta myöhemmin

Edellä mainituista puheista on kulunut noin kolme ja puoli vuotta. Näinä päivinä keskusta siis todennäköisesti sinetöi osaltaan jo hallituskauden neljännen lapsilisäleikkauspäätöksensä, kun muun muassa edellä mainitut kansanedustajat antavat niin kovasti moittimansa päätöksen päästä täyteen vaikutukseen.

Tämän lisäksi on syytä muistaa, että keskusta on hallituskautensa aikana muun muassa ajanut menestyksekkäästi lamauttavia koulutusleikkauksia, lakkauttanut subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja kasvattanut varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja.

Kaikki tämä on hyvä pitää mielessä, kun pohditaan syitä, miksi syntyvyyden alhaisuuteen pitää hakea vertailukohtaa 1800-luvun nälkävuosista, kun suomalaiset eivät halua tehdä lapsia. Kuinka kukaan uskaltaisi, kun hallituksesta toiseen jatkuva linja on koko ajan heikentää lasten ja perheiden edellytyksiä tulla toimeen ja uskoa tulevaan?

Linja on kokoomuslainen. Kokoomus on pystynyt viemään näitä strategisia tavoitteitaan yksi kerrallaan eteenpäin istumalla vallankahvassa hallituksesta toiseen. Edellisessä hallituksessa päätösten takuumiehinä olivat sosialidemokraatit. Nyt vuoro on keskustalla.

Tämän lisäksi nykyhallituksessa kaiken hyväksyvät tietysti myös siniset eli entiset uusivaihtoehtolaiset eli entiset perussuomalaiset. Heillä ei ole sen enempää kannatusta kuin ohjelmaa kuin selkärankaakaan – viimeistä noista ei ollut millään aikaisemmallakaan nimellä – mutta jostakin syystä viisi ministeriä on, ja vuodesta toiseen aivan kaikki käy.

Sinisiltä kukaan ei odota mitään, mutta keskusta on toinen asia. Ei siksi, että keskustalaisten voisi olettaa sen kummemmin välittävän, vaan siksi, että puolueen kannatuslukemat ovat romahtaneet. Edes se ei kuitenkaan vaikuta kunnolla herättävän, vaan sanat syödään kerta toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan.

Lapsilisien osalta nyt siis jo neljännen kerran. Oppositiopuheisiin verrattuna se on saavutus, johon tuskin mikään muu puolue voisi Suomessa yltää pitäen silti paikkansa puoluerekisterissä.

Vielä olisi pari päivää aikaa tehdä korjausliike. Kyse on kuitenkin keskustasta.

(Lisäys: Korjausliikettä ei tehty.)

Kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Mitään eroa Keskustan, Kokoomuksen, SDP:n tai vihreiden linjoissa ei ole. Kaikki ovat pankkiirien asialla muodostaen poliittisen kartellin eli käytännössä poliittinen elämä on ”Satu demokratiasta”, jossa vuoron perään näytellään oppositiota ja näennäisvastustetaan kaikkea mitä hallitus päättää. Sitten, kun duunareilta loppuu rahat, voidaan sanoa että itsepähän edustajanne olette valinneet. Soinikin paljastui saman verkoston näyttelijäksi, jonka tehtävänä oli esittää isänmaallista, mutta sitten kuitenkin vaivihkaa tehdä sellaisia päätöksiä, että äänestäjien toiveet eivät toteutuneet, vaan pankkiirien ja muiden rahamiesten agendat.

Vanha sanonta, ”Kepu pettää aina”, ei ollut väärässä tälläkään kertaa.

Juurikin näin. Eli lakiin lisäys kansanedustajan petoksesta. Ei voi enää olla niin että eduskuntaan päästään, edelleenkin, sanomalla näin ja siellä ollessa tehdään päinvastoin. Se on petos ja siitä kuuluu rangaista. Sitten jos ei valita seuraavalla kaudella eduskuntaan niin imetään sopeutumiseläkkeet ynnä muut edut ja itketään ku kukan ei palkkaa peen jauhajaa. Ketä yllättää. hyvästä peen jauhamisesta sitten joillekkin palkintovirka brysselistä. Ei mee rehellisen työntekijän kaaliin tommonen toiminta. Minä jos noin radikaalisti huijaisin työnantajaani niin ei olisi kahta kysymystä että tulisiko potkut vai ei.

Kunniasynnytyssäkeiltä ei tietysti oteta senttiäkään.
Eihän väestönvaihto muuten kiihtyisi suunnitellusti.

Niin siis tämän leikkauksen ovat tosiaan hallituspuolueina läpi ajaneet kokoomus,SDP, vihreät, RKP ja KD sekä huhtikuuhun 2014 saakka hallituksessa ollut vasemmistoliitto. Samoin kuin kuntien valtionosuusleikkaukset, joiden seurauksena moni kunta joutui lomauttamasn opettajiaan, silti jaksavat rehvastella nykyhallituksen koulutusleikkauksille. Edellinen hallitus myös valmisteli massiivisen koulutussäöstöpaketin,mutta kaatui sitten omiin erimielisyyksiinsä. Oppositiopuheet ovat aina oppositiopuheita. Kokoomus on myös kannatukseltaan Suomen suurin puolue, mikä kaiketi kertoo, että heidän linjastaan pidetään. Tai jos ei kerto, niin gallup lukujen pitäisi näyttää muuta.

Kokoomuksen kannatus johtuu yksinkertaisesti yhdestä asiasta:suomalaiset ovat idiootteja.

Meidät suomalaiset on vuosisatojen aikana opetettu tähän idioottimaisuuteen. Olemme olleet alamaisia Ruotsille , Venäjälle ja kirkolle. Tämä asia on geeneissä, kuten huono itsetuntokin.

Hallitus haluaa samaan aikaan leikata lapsilisiä ja tukea sähköautojen hankintaa 6 000 000 eurolla. Älykkästä?

Niin. Tämä maan poliittinen pelikenttä on täynnä kaikenmaailman viheltäjiä, hännystelijöitä ja jopa sen yhden nuolijoita…ja..takinkääntäjiä. Tämä peli ei vetele, mutta jatkuu silti vaan vuodesta toiseen samanlaisena. Kaikki pelaajat ajattelevat vain omaa parastaan: Isompaa virkaa ja isompaa palkkaa. Täten rikkaat rikastuvat ja köyhät löyhtyvät. Pelin lopputos on siten…0-0. Minä sanon tähän: Tämä peli ei vetele. Maaleja on tultava. Kuka sitä nyt sellaisia pelejä viitsii vuositolkulla katsella? Me pelin katsojathan maksamme pelin katsomisesta ja pelaajien palkat. On siten oikeus vaatia kentälle kunnolliset pelaajat ja tuloksia, eli niitä maaleja. -Sapettaa ja kyllästyttää !!!

kepu pettää ja plaa plaa plaa… täs ei oo pätkääkään kyse puolueesta vaan siitä että sipilä on täys sika!! samoin sen lakeilijat soinia myöten, koko porukalle potkut ja siperiaan maanpetoksesta !!

Eikö kukaan arvioi näitä päätöksiä suhteessa syntyvyyteen?

Haistakaa p koko valtiovalta.

Suomen pitäisi hoitaa oma kansa ensin! Leikataan lapsilisiä ja muita tukia ettei vaan suomalaiset tekisi lapsia. Hyvä se muiden ulkomaalaisten on täälä tehdä kun kaikki tulee nenäneteen suoraan eikä päivääkään tarvitse täälä töitä tehdä. Kohta täälä ei ole suomalaisia enään ollenkaan miksi rahoitetaan maahanmuuttoa jos suomella ei ole varaa edes omaa kansaa elättää. + ulkomaalaiset saavat toimeentulotukea enemmän kuin suomalaiset.

Aivan, hyvin kirjoitit, ja muut jotka ovat kpmmentoineet. NYt jos koska on aika vallanvaihdokselle, LiikeNyt tulee olemaan kevään paras vaihtoehto nykypuolueille.Loppuu kähmintä ja kansalaisten pettäminen.

Tämänlainen kommentti on juuri sitä pahinta myrkkyä, jota keskusteluissa luokkayhteiskunnasta voi tehdä. Köyhät syyttää vielä köyhempiä. Siinähän sitä on ainekset muutokselle. Ei hyvää päivää!

Ei tässä ole mitään hyöty viljellä mitään maahanmuuttovastaisuutta. Sille on ihan omat fooruminsa.

Päättäjien on helppo suorittaa varainsiirtoa ala- ja keskiluokilta eliitille ja suuryrityksille kun köyhät vaan tappelee keskenään murusista ja syyttelee toisiaan. Tämä sama ilmiö on nähtävissä kaikkialla tämän päivän maailmassa.

Lopettakaa se syyttely, selittely ja valittaminen. Käyttäkää sitä parasta asetta – äänestäkää!

Miten ihmeessä Pipilä saa vielä heilua virassa?! Sitä ihmettelee jo monikin.

”Pieni ja keskituloiset” entä ne jotka roikkuvat toimeentulon ja hengissäpysymisen rajamailla, joiden tuloiksi lasketaan kaikki mitä tilille tulee, myös lapsilisät. Olen ymmärtänyt että lapsilisät on joskus kehitetty sitä varten että sillä autetaan huonoimmassa asemassa olevia esim. Tulottomat perheet, mutta se ei nykypäivänä mene niin, jos saat lapsilisää niin muita tukimuotoja leikataan niin että varmasti pysyt edelleen siinä elämän ja kuoleman rajamailla. Ne jotka suurimpaan ääneen huutaa että lapsilisistä ei saa leikata ovat niitä jotka sitä ei tulojensa tai toimeentulonsa kannalta edes tarvitse, näin ollaan kaikkein köyhimmät lapsiperheet pidetty edelleen köyhinä, Kepulit nyt leikkaamaan niiltä joiden elämään ja toimeentuloon lapsilisillä ei ole vaikutusta !

Samalla kun kovasti parjataan niin pitää muistaa että nykyinen hallitus on onnistunut vähentämään velkaantumista melko radikaalisti, enempi kuin moni aikaisempi. Kuka vain voi hallituspaikalla luvata kuut ja taivaat, mutta omaa rahaa siihen ei ole. Elämme velaksi, ja ylijäämää ei ole tiedossa, liekö enää ikinä. Sen tietää jokainen miten siinä lopulta käy.

Lapsilisistä, koulutuksesta voi hyvin leikata kunhan ei maanviljelystä leikata sillä se on kaikkien etu että Oulun korkeudella yritetään kasvattaa vehnä, vaikkei se siellä kasvakkaan, sillä savipellossa on Suomen tulevaisuus.

Maamme on menossa kohti sisällissotaa.

onhan tuo jo perseestä jättäkää lapsiperheet rauhaan kylläpä suomella mennee hyvin

Kattokaa nyt kuitenkin mitkä puolueet tämän aikanaan hallituksessa päättivät, mieluummin ois pitäny laittaa tuloraja lapsilisille niin ois tullu enemmän säästöä, ei sellainen perhe tartte lapsilisiä jotka laittaa ne pesämunaksi lapsilleen eikä tartte käyttää lasten elämiseen, lapsilisiä vois huoletta nostaa kun ne kohdennettaisiin vain niille jotka niitä tosissaan tarvitsevat

Lopeta tuo panettelu. 1948-2010 välillä lapsilisää ei ollut sidottu indeksiin eli nykytilanne on sama kuten melkein aina lapsilisän historiassa. Itse asiassa Keskusta sitoi sen 2011 alusta indeksiin. Ja nyt puhutaan senteistä kuussa kun inflaatio on niin pientä. Indeksijäädytys ei ole leikkaus!

Olen huomannut, että ”radio silence” (radiohiljaisuus) vallitsee Kokoomuksen leirissä. Keskusta tulee vielä kumppanin yllättämäksi aurat jankossa.

Kokoomuksen ei todella tarvitse parkua tai ihmetellä syytä miksi syntyvyys laskee täällä koko ajan. Lopettakaa leikkaukset ja korjatkaa vääryydet lapsiperheitä kohtaan. En ääntäni anna sille joka vie leivän suusta lapsiltakin.

Jos suomi laskisi tuontiverotusta niin teollisuus,yrittäjät saisivat aineksi tehdä tuotteita maailmalle vientiin..
suomi ehkä nousisi nopeemmin teollisuustuotantoon takaisin ja näin suomi saisi tuloja .. miksi leikata väärästä päästä ?

Koko hallitus on pelkkää petosta nykysin ja omaan napaan tuijottajia. Paska vähävaraisista kunhan oma kukkaro kilahtelee. Hallitus on unohtanut että vähävaraisetkin on ihmisiä joilla on samat perustarpeet kuin rikkaillakin ja näillä jatkuvilla leikkauksilla vähävaraisilla ei ole niihin enää varaa.

Sipilän hallitus on parantanut lapsiperheiden asemaa useilla eri päätöksillä ja lapsiperheet SAAVAT NYT ENEMMÄN:
1. Vanhempainrahan korotus +3,84€/kk
2. 5v ilmainen varhaiskasvatus +115€/kk
3. Vähävaraisten oppikirjatuki +46,8€/kk
4. Kotitalousvähennys +50€/v
5. Lisäksi pari muuta mieleen tulevaa: isyysvapaat, kaksostuki, pidempi kaksosvapaa, adoptiotuki (+6000€), rokotukset laajenivat.

Lapsilisät ovat laskeneet lapsimäärästä riippuen 0,87-1,58€/kk eli 0,9%, mutta jo pelkkä vanhempainrahan korotus korvaa tämän yli tuplana takaisin.

Ja ennen kaikkea 110 000 uutta työpaikkaa ja kyllä työpaikan saaminen on paras taloudellinen apu jokaiselle lapsiperheen vanhemmallekin.

Lapsilisistä puheen, ollen olen sitä mieltä, 150000 ecua ja yli ansaitsevilta perheiltä voitaisiin lapsilisät poistaa ja siirtää näin säästyvät varat kaikkein alimpien tuloryhmien lapsilisiin.

Oikein😊

Elikkä päätökset Kokoomuksen ja Sdp.n, mutta syy Keskustan
Naurettavaa

Ei Hätäpäivää kun on ulkomailta Tuleva Perheellinen mies Jonka lapsiperhe asuu ulkomailla Suomi Maksaa Reilut Lapsilisät Ilman Leikkauksia ulkomaalaisen Perheelle On Hyvä Että Joku Edes Saa Aina ja Kaikessa Ulkomaalaiset Ovat Olleett Edellä Suomalaisille On Jäänyt Aina Risat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X