Tappoepäilty natsi äänitteellä: ”Voin eliminoida sinut vaikka seuraavalla sekunnilla”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Taposta epäilty 33-vuotias mies on jakanut sosiaalisessa mediassa aatettaan avaavaa materiaalia.

Taposta epäilty 33-vuotias mies on jakanut sosiaalisessa mediassa aatettaan avaavaa materiaalia.

Eilen vangittu 33-vuotias mies julkaisi kaksi vuotta sitten hyytävän äänitteen, jossa hän kertoo itsestään, taustastaan ja aatteistaan.

Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike kiistää painokkaasti, että Porissa sunnuntaina tapahtuneesta henkirikoksesta epäilty henkilö olisi ollut järjestön jäsen.

– Miestä ei ole koskaan hyväksytty järjestön jäseneksi tai mihinkään muuhunkaan rooliin, internetissä julkaistussa kirjoituksessa kerrotaan.

Natsiyhteys nousi keskusteluun Satakunnan Kansan uutisoitua aiheesta. Eilen todennäköisin syin taposta epäiltynä vangittu henkilö on antanut sosiaalisessa mediassa ymmärtää olevansa natsijärjestön jäsen, minkä järjestö siis nyt kiistää.

Kansallissosialisti vuonna 1984 syntynyt epäilty joka tapauksessa on, vaikka häntä ei olisi järjestöön kelpuutettukaan. Hän on julkaissut sosiaalisessa mediassa runsaasti tätä tukevaa materiaalia. Syksyllä 2015 hän julkaisi pitkän äänitallenteen, jossa hän kertoo aatteestaan avoimesti.

– Poliittisesti olen puhdas kansallissosialisti ja jopa rodullisesti, hän sanoi äänitteellä.

Satakunnan Kansan haastatteleman poliisin mukaan tutkittavalla henkirikoksella ei kuitenkaan näytä olevan poliittisia vaikuttimia. Henkirikoksen uhri oli 31-vuotias mies, joka puukotettiin kuoliaaksi porilaisessa kerrostaloasunnossa.

Eläinrakkautta ja ihmisvihaa

Henkirikoksesta epäillyn miehen julkaisema äänite on monilta osin kylmäävää kuultavaa. Kansallissosialistisen aatteensa näkymistä elämässään hän avaa kuitenkin eläinrakkauden kautta.

– Kuten tähän aatteeseen kuuluu, olen eläinrakas, mutta erityisesti se kohdistuu vain saksanpaimenkoiriin, joihin minulla tulee aina välitön yhteys. Se on kuin suorastaan yliluonnollinen yhteys, mutta myös dobermannit ovat rakkaita. Pidän koiraa ihmistä monin verroin arvokaampana eliönä maailmassa.

Yksinpuhelu ei jätä epäselväksi miehen vihamielistä suhtautumista useampaakin ihmisryhmää kohtaan. Hän kertoo muun muassa, ettei pidä juutalaisista ja tylyttää rankoin sanankääntein romaneja. Islamia hän sanoo vihaavansa ja väittää suurimman osan muslimeista olevan sarjamurhaajia tai pedofiilejä. Aivan erityisesti hän tuomitsee tummaihoiset muslimit.

Mies hakee tukea ajatuksilleen esittämällä otteita valitsemastaan kirjallisuudesta. Hän siteeraa muun muassa 30-lukulaista kansallissosialistista rotuteoriaa ja suosittelee luettavaksi Martti Lutherin 1500-luvulla julkaisemaa juutalaisvihamielisenä pidettyä teosta. Myös siitä hän lainaa pitkähkön katkelman.

Mies kehuu Lutherin sanoneen muutakin hänen mielestään viisasta.

– Muun muassa elämästä, että elämä ei ole terveyttä, vaan tervehtymistä, ei olemista, vaan tulemista, ei lepoa, vaan harjoitusta. Se pitäisi jokaisen sekin muistaa, joka aikoo tiellä pysyä. Tällä tiellä, johon me nationalistit ainakin kuulutaan, epäilty paalutti.

Linnasta linnaan

Pitkässä yksinpuhelussaan 33-vuotias mies kertoo avoimesti rikosten värittämästä elämästään.

– Minulla on myös rankka vankilatausta. Vuosia on elämästä uhrautunut turhaan tiilenpäiden laskentaan ja paskanjauhantaan.

Hän listaa rikoksiaan.

– Rikokseni on väkivaltarikoksia. Pahoinpitelyjä, tappo, laittomia uhkauksia, varkauksia ynnä muuta paskaa ja syytetty on tapon yrityksistäkin ja vaikka mistä järjettömyydestä. Haettu jopa vaarallisuusarviota ja pyttyvankeutta.

Pyttytuomiolla tarkoitetaan vankeusrangaistusta, joka on määrätty suoritettavaksi kokonaisuudessaan vankilassa. Pyttyvanki voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun hän on suorittanut viisi kuudesosaa tuomiostaan. Oikeus voi määrätä koko rangaistuksen kärsittäväksi vankilassa, jos tuomittua pidetään esimerkiksi erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Epäilty tuomittiin toukokuussa 2010 yhdeksän vuoden vankeuteen taposta, kun hän oli surmannut 19-vuotiaan tyttöystävänsä edellisvuoden lokakuussa. Mies pääsi kuitenkin ehdonalaiseen vapauteen alle viiden vuoden istumisella.

Miehen julkisista somepäivityksistä käy ilmi, että hän on ollut viimeksi vankilassa menneenä kesänä. Mies kertoi tulevana talvena olevan odotettavissa pitempi vankeustuomio.

– Oon taas hetken, mut palloo on tulossa ihan kunnolla talveksi…perrrkele…pääsin tänää käräjiltä luontoon, hän vastasi 26.8. julkaisemassaan kommentissa, kun häneltä kysyttiin, oliko hän jälleen vapaana.

Satakunnan Kansan tappoepäillyn aiempia tuomioita listaavan jutun mukaan kyseessä olivat miehen entiseen vaimoonsa kohdistamat laittomat uhkaukset, lievä pahoinpitely ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito. Syyskuussa luettu tuomio oli kolme kuukautta vankeutta.

Aika vankilassa ei ole sujunut mieheltä ongelmitta. Vuoden 2010 tappotuomiosta seurannutta istuntoa värittivät kurinpitorangaistukset.

– Tuomioni olen viettänyt suljetuissa taloissa pääosin. Huonon käytökseni vuoksi olin paljon myös rundissa. Ja perhetapaamiset jäi kymmeneksi kuukaudeksi jäähylle, kuten avotalohakemukset. Lomille pääsin 4,7 vuoden tuomiolla kerran, yhden kerran, ja senkin vedin sitten ylilomaksi, koska vitutti niin paljon koko paska. Ja rundia sekä kivitaloa se tiesi taas, hän avautuu vuoden 2015 äänitteellään.

Rundilla tarkoitetaan vankilaslangissa eristysselliä, johon vanki voidaan sulkea kurinpitorangaistuksena. Tällainen yksinäisyysrangaistus voi olla kestoltaan enintään kymmenen päivää.

”En koe olevani rikollinen”

Mies kertoo, ettei ole koskaan tullut toimeen vartijoiden, virkamiesten tai poliisien kanssa. Rikoksistaan huolimatta hän ei pidä itseään pahana.

– En koe olevani kuitenkaan rikollinen, eikä vankila tai tappo tee pirua ihmisestä. Olemme ihan taviksia suurin osa, valtaosa. Että ei olla mitään kiiluvasilmäisiä saatanoita tuolla kadulla.

Hän sanoo olevansa rehellinen, luotettava, iloinen ja mukava mies. Tähän on kuitenkin varauksensa.

– Minulle tehdyn virheen jälkeen voin eliminoida sinut vaikka seuraavalla sekunnilla tai kymmenen vuoden kuluttua, kun asia on unohtunut.

– Olen empatiakyvytön vihollisilleni. Muutenkin elämä on onneksi karaissut ja turruttanut minut, ettei mikään enää järkytä eikä pelota, hän täydentää.

Somekirjoitteluissaan mies on kertonut myös avoimesti erilaisten päihteiden käytöstä ja maanitellut itselleen naisseuraa. Hän viittaa kumpaiseenkin asiaan myös vuoden 2015 äänitteessään.

– Mielenkiintoni kohdistuu rehellisen miehisesti naisen kauneuteen ja luonteen kauneuteen. Pidän myös viinasta.

Liian suuri riski natsijärjestölle

Satakunnan Kansan haastattelema poliisi sanoo, että sunnuntaisen verityön osalta ei ole viitteitä mistään poliittisesta motiivista. Epäillyn poliittinen suuntautuminen ja siihen liittyvät puheet eittämättä oikeuttavat kysymyksen, mutta miehen itsensä sosiaalisessa mediassa kertomat seikat jättävät myös ei-poliittiset syyt rikollisuuteen varsin todennäköisiksi.

Miehen kertomuksista piirtyy kuva henkilöstä, joka on monin tavoin syrjäytynyt, päihdeongelmainen ja rikoskierteessä. Hän on jäänyt tai jättäytynyt yhteiskunnan ulkopuolelle, minkä voi katsoa selittävän sekä ääriajattelua, että rikollisuutta. Rikollisuus voi selittyä ääriajattelulla, mutta hyvin mahdollista on, että ne ovat vain erillisiä samoista syistä johtuvia tekijöitä.

Natsijärjestön ilmoitus, että tappoepäilty ei ollut järjestön jäsen, on varsin uskottava. Vakavasti ongelmaisen kuvan itsestään julkisesti antanut henkilö jäsenenä olisi liian suuri riski järjestölle, joka on pyrkinyt (epäonnistuneesti) pitämään toimintaansa salassa ja julkikuvaansa siivona.

Aatteellisesti mies toki olisi ollut sopiva jäseneksi. Ääriliikehdinnälle hänen ja hänen kaltaistensa arvo on kuitenkin suuri, vaikka varsinaista jäsenyyttä ei olisikaan. Syrjäytyneistä, katkeroituneista ja väkivaltaan taipuvaisista löytyvät ne yksinäiset sudet, jotka voivat toteuttaa iskuja, joita mikään järjestö ei halua omana toimintanaan tehdä.

Sopivasti motivoimalla ja vihapropagandan kyllästämänä valmiiksi yhteiskunnan laitamille ajautuneet ovat käveleviä aseita, jotka voivat laueta myös poliittisesti motivoituneisiin rikoksiin.

Porin tapauksessa tästä ei ilmeisesti ollut kysymys. Motivoinnin ja propagandan jatkuessa ja alttiiden vastaanottajien lisääntyessä ei voida pitää kovinkaan epätodennäköisenä, että jonakin päivänä vielä on.

Koska kyse on vasta epäilystä, Isän pikajuna ei julkaise taposta epäillyn nimeä.

Päivitys 28.9.2017 klo 16.08
Lisätty maininta Satakunnan Kansan julkaisemista tiedoista tappoepäillyn aiemmista tuomioista.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X