Immosen ja Halla-ahon järjestö mainosti uusnatsiliikettä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pohjoismainen Vastarintaliike kehottaa mainostamaan ja Suomen Sisu tekee työtä käskettyä.

Pohjoismainen Vastarintaliike kehottaa mainostamaan ja Suomen Sisu tekee työtä käskettyä.

Suomen Sisu kehotti verkkosivuillaan osallistumaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen ja mainostamaan sitä. 

Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen johtama Suomen Sisu -järjestö mainosti internetsivuillaan uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitustapahtumaa.

– Jos et pääse itse paikalle, osallistu edes tiedon eteenpäin viemiseen, tänään julkaistussa tekstissä kehotettiin.

Mainosteksti oli merkitty järjestön Etelä-Pohjanmaan piirin nimiin. Tekstiin linkitettiin Suomen Sisun verkkosivujen etusivulta. Hieman ennen puoltapäivää järjestö ilmoitti yllättäen Facebook- ja Twitter-sivuillaan, ettei se sittenkään tue mielenilmausta.

Syytä mielenmuutokseen ei ilmoitettu. Mainosteksti katosi jäljettömiin. Olli Immonen kirjoitti Facebookissa, että mainos oli julkaistu ”toistaiseksi tuntemattomasta syystä”.

Uusnatsit aikovat myöhemmin tässä kuussa järjestää mielenosoituksen, joka liittyy oikeudenkäyntiin, jossa poliisihallitus hakee järjestön kieltämistä. Suomen Sisun internetsivujen kirjoituksen yhteydessä julkaistiin uusnatsiliikkeen tilaisuuden mainoskuva.

Kuva on osa natsiliikkeen eilen verkkosivuillaan julkaisemaa kampanjamateriaalia, jonka avulla järjestö kehottaa ”tukijoitaan” mainostamaan tapahtumaa.

Ja Suomen Sisu teki työtä käskettyä, kunnes sitten päätti syystä tai toisesta toisin.

Ei erityisen kansallismielistä tai isänmaallista

Pohjoismainen Vastarintaliike on Ruotsista johdettu kansallissosialistinen järjestö. Sen julkilausuttuna tavoitteena on perustaa nykyisten valtioiden tilalle pohjoismainen kansallissosialistinen valtio.

– Kaikista asioista kaikkien kanssa tuskin koskaan päästään yhteisymmärrykseen isänmaallisissa ja kansallismielisissä piireissäkään, Suomen Sisu kirjoitti kehottaessaan osallistumaan uusnatsien tilaisuuteen tai ainakin tukemaan sitä.

Isänmaan lakkauttamisen ja korvaamisen monikansallisella autoritäärisellä natsivaltiolla ei voi katsoa vastaavan erityisen hyvin yleistä käsitystä isänmaallisuudesta eikä sen enempää kansallisvaltioiden arvoa korostavasta kansallismielisyydestäkään.

Se ei sovi yhteen edes Suomen Sisun julkisesti esittämien periaatteiden kanssa. Sisu toteaa ohjelmassaan, että sen tavoitteet toteutuvat parhaiten ”vahvassa kansallisvaltiossa”, joiden korvaamista eräänlaisella natsikalifaatilla järjestön mainostama vastarintaliike tavoittelee.

Vahva asema perussuomalaisissa

Suomen Sisulla on vahva asema perussuomalaisissa. Puheenjohtaja Olli Immosen lisäksi puolueessa vaikuttaa lukuisia järjestön nykyisiä tai entisiä jäseniä. Järjestön asema perussuomalaisissa vahvistui merkittävästi kesän puoluekokouksessa.

Perussuomalaisten tunnetuin sisulainen on puolueen nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka on omien sanojensa mukaan ollut järjestön jäsen vuodesta 2000 lähtien.

– Uskallan myös sanoa, että Sisulla, sen piirissä kasvaneiden poliitikkojen kautta, on ollut tärkeä rooli perussuomalaisten kasvussa puolen prosentin puolueesta 20 prosentin puolueeksi, Halla-aho kertoi vuonna 2013 puhuneensa järjestön tapahtumassa ja mainitsi samalla, ettei hänellä ole aikomustakaan erota järjestöstä.

Perussuomalaisten yhteydet natseihin ovat olleet esillä aiemminkin. Esimerkiksi kesällä 2015 syntyi kohu, kun Olli Immonen julkaisi kuvan, jossa hän poseerasi yhdessä vastarintaliikkeen aktiivien kanssa. Immonen väitti, että hän oli osunut samalle paikalle natsien kanssa aivan sattumalta.

Itsenäisyyspäivinä Helsingissä muutaman kerran järjestetyn 612-soihtumarssin taustalta löytyy julkisesti tunnustettu kytky Immosen johtaman Suomen Sisun ja natsijärjestön aktiivien yhteistyöstä. Viime vuonna marssille osallistui avoimesti järjestötunnuksia kantaneita uusnatseja ja lukuisia perussuomalaisten aktiiveja.

Natsijärjestön tulevaa mielenilmausta mainostaneen tekstin nimiinsä ottaneen Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piirin piiripäällikkö on perussuomalaisten varakansanedustaja Juha Mäenpää.

Pohjoismaisen Vastarintaliikeen jäsenet ovat syyllistyneet lukuisiin väkivaltaisuuksiin. Reilu vuosi sitten järjestön mielenilmauksen yhteydessä liikkeen aktiivi hyppypotkaisi paikalle tullutta miestä, joka kuoli myöhemmin. Myös muutaman vuoden takaiseen Jyväskylän kirjastopuukotukseen liittyvät henkilöt osoittautuivat natsiliikkeen aktiiveiksi.

Ruotsissa kolme liikkeeseen kytkeytyvää henkilöä tuomittiin kesällä vankeusrangaistuksiin pommi-iskuista. Britanniassa vastarintaliikkeen yhteistyöjärjestö National Action on asetettu terroristijärjestöjen listalle. Viime kuussa uutisoitiin, että aiemmin vastarintaliikkeen aktiivina Suomessa toiminut henkilö on vangittu ja syytteessä osallisuudesta terroristijärjestön toimintaan.

Päivitys 4.10.2017 klo 13.53
Lisätty tieto Olli Immosen kommentista.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X