Älkää korjatko Notre Damea

Jaa kaverilleTilaa Seura

Naapurin juntti tiesi, jotta Notre Damen, ranskalaisen kirkon savuaviin raunioihin satsataan julmetusti rahaa. Ranskalainen presidentti Makarooni lupasi oikein lehden palstalla, että tuo kirkko korjataan viidessä vuodessa entiseen ehoon. Viidessä vuodessa!

Kävin kerran tuossa pyhätössä. Hieno oli. Vatikaanin kirkon lattiaan on piirretty ”Meidän Rouvan” ääriviivat, mutta pieneksi jäi paavin kämpän rinnalla.

Keski-Euroopassa ja vähän muuallakin on noita kirkkoja joka nyppylän päällä ja kolisuttelemassa tapuleiden kuparikannuja.

Baijerissa on helkkaristi linnoja, satoja. Neuschwansteinista minullakin on jossain hukatulla kovalevyllä kuva. Samalta näyttää kuin Disneyn piirtämä prinsessa Ruususen torppa. Ludviikki sen itselleen teki ja ehti puoli vuotta siellä makoilla.  Meni nelinkertainen aika Notren korjaamiseen verrattuna yli 20 vuotta.Yhden linnan isäntä tapettiin, kun kohteli niin julmasti orjiaan. Ei ollut silloin paineilmatyökaluja eikä akkurälläköitä. Mutta työväkeä oli. Kumarassa kulkevat raatajat painoivat kolmivuoroa känsät ruvella, jotta kingille saatiin lukaali.

Yksi mielenkiintoinen nähtävyys on Rooman Pantheon. En noista pytingeistä paljon perusta, mutta Pantheon teki vaikutuksen. Sitä kun ei tänä päivänä vieläkään tiedetä, miten katon pyöreä kupoli on tehty. Ei tiedetä pyramidienkaan rakennusmenetelmiä. Rakennussalaisuuksia on lukuisia menneiltä ajoilta. Prahassa on kello, jonka rakentajalta puhkaistiin silmät, ettei kellomaakari toista samanlaista rustaisi. No, kepuli sokea heppu meni vielä kerran sekoittamaan viisarit, joita ei sen jälkeen aikoihin kukaan saanut järjestykseen. Hulluja nuo keisarit.

Joka kerta kun näen noita notredameja, ajattelen niitä uhrauksia joita muistomerkkien eteen on tehty. Työsuojelutoimenpiteenä on ollut raippa, palkkana kupillinen riisiä. Aivan heikottaa kun tarkemmin miettii niitä perheellisiä isiä ja poikia, jotka elämänsä uhrasivat raksahommissa.

Miksi Pariisin vanha rouva korjattaisiin, onhan tuo jo nähty. Ei tarttisi korjata, jos ympäristöfanaatikko pormestarirouva olisi antanut paloautoille mahdollisuuden kulkea rivakasti paloa sammuttamaan. Katukuvaan sopi paremmin fillarit ja korkokenkien päällä keinuttelevat pariisittaret, kuin tupruttelevat automobiilit.  Hirnuvilla hevospeleillä palomiehet olisivat varmaan olleet kohta perillä. Olisi säästynyt miljardeja euroja.

Naapurin juntti ihmetteli sitä, että miksi juuri tuon kirkon korjaamiseen ökyrikkaat ovat lahjoittamassa ropojaan. Eikö maailmassa olisi jossain muutakin rempattavaa. Puolitoista vuotta Puerto Ricon hurrikaanin jälkeen taitaa ihmiset vieläkin kärvistellä taivasalla, kun kriisiapua ei heru. Jos noita rakennustuhoja räknätään, niin pelkästään Aleppon muinainen upea historia Syyriassa pantiin maan tasalle tykeillä ja kuularuiskuilla. Taitaa kaupungin korjaamiseen mennä hyvinkin se viisi vuotta, ja ylikin, jos koskaan korjataan.

Naapurin juntin puheet panivat miettimään. Jos voittaisin Viking-lotossa miljardin, mihin rahat panisin? Panisinko killingit itseeni, antaisinko paaville, vaiko luonnosuojeluun, kenties kiinalaisten tarhakettujen hyvinvoinnin edistämiseen. Jos auttaisin afrikkalaisten nälänhätää, sitä ei uutisoitaisi missään, enkä saisi kunniaa en mammonaa.

Jos niin totta puhun kuin osaan, en ainakaan pariisilaisen kirkon korjaamiseen satsaisi. En vaikka pyhimykseksi julistettaisiin.

PS. Pieni lisäys: Katolinen kirkko on varakas kuin mikä. Se ei tarvitse yksityisten tekopyhiä rahoja.

(Kuva: Pyhän Markuksen kirkko, Venetsia by Hannu Koivisto)

Jaa kaverilleTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Afrikkalaisten nälänhätä on loputon suo. Annat niille ruokaa, niin oma infra ei kehity, ja lapsia pukkaa. Sitten onkin taas kahta kauheampi nälänhätä. Mieluummin kirkon korjaamiseen rahat.

Mielenkiintoista, mutta totta. Ihmiskunnan tuottamat rakennelmat ovat ”kulttuuriperintöä”, mutta muun eläinkunnan tuotteet ”suojelukohteita”, vaarassa hävitä ihmisten kollektiivisen ajattelemattomuuden ja hyödyn sekä voitontavoittelun eli ahneuden vuoksi.

Me ihmiset tulemme aiheuttamaan Maasta ahneutemme ja itsekkyytemme vuoksi Venuskaltaisen planeetan.

Onneksi olen silloin jo kuollut.

Kummilapsiani hieman säälin.

Kaikki tällaiset murhamiesten lukaalit pitäisi purkaa. Ei siis polttamalla vaan ihan hallitusti ja ihan vaan sen takia kun esim hitlerin patsaita katukuvissa näy vaikka niitäkin aikanaan oli. Valtionkirkkojen ja muiden laitosten ihannointi jonkinlaisena pyhiinvaelluskohteena on suorastaan perverssiä ja irvokasta. Toisaalta, kuten artikkeli toteaa: voisi olla jotain tärkeämpääkin tekemistä maailmassa, vaikka mieluusti näkisin nämä veritöiden momumentit purettuina, niin tosiaan kodittomat ihmiset tarvitsevat apua vähän siellä sun täällä planeetallamme.

Niin, nämä itkuthan oli jo arvattavissa kun ensimmäisistä suurista lahjoituksista kerrottiin. Se mistä olen samaa mieltä, niin Vatikaanilta odottaisi edes jonkinlaista panostusta.

Mitä tulee afrikkalaisten nälänhätään niin se ei ole omakohtaisesti sivusta seurattuna viim. 35v. muuttunut mihinkään, vaikka rahaa on kipattu kaivoon järkyttäviä summia kyseenalaisella hyödyllä ja eri diktaattorien taskuja lähinnä täyttämällä. Afrikka voisi opetella ratkaisemaan itse ongelmansa, jos sen annettaisiin – sulkemalla rahahanat ja lopettamalla edistykselle vahinkoa tekevä ”kehitys”apu.

Mitä tulee Notre-Damen korjaamiseen, niin olisko se parempi, että jättilahjoittajat pitävät rahansa ja kirkko jätetään paikoilleen odottamaan jyräävää ostoskeskusta? Ei tietenkään! Kauneutta voi & pitää vaalia ja kirkkorakennus on myös ihmisiä yhdistävä tekijä uskonnot unohtaen. Uskonnoista puheenollen: twitterissä yms. oli pitkiä arabiankielisiä ketjuja, joissa palolle hurrattiin. Tämäkö on kirjoittajasta parempi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X