Teksti:
Hannu Koivisto

Farmarin suurin uhka on aina ollut halla, kuivuus tai märkyys, mutta viranomaiset ovat hallaakin pahempi pelote.

Halla voi viedä vain osan, mutta viranomainen vie kaikki. Hallaa vastaan voi taistella, mutta viranomaisten edessä maajussi on voimaton.

ELY-keskus valvoo peltoviljelyä ja Aluehallintovirasto on vastuussa tuotantoeläinten valvonnoista. Molemmissa on tehty vakavia ylilyöntejä ja joskus rikottu jopa lakia.

Farmarilla on eräänlainen teoreettinen oikeusturva, mutta käytännössä se ei aina toimi. Eläinvalvonnoissa oikeus kuulee valvontaviranomaista, jolla on korkein asema.

ELY-keskuksessa valituksen käsittelee sama henkilö, joka on tehnyt päätöksen. Viranomainen käsittelee siis oman päätöksensä valituksen.

Valaisen asiaa muutamalla esimerkillä. Valtaojan reunassa pitää pellolla olla metrin suojakaista. Eräs farmari sai 14 000 euron takaisinperinnän tuista, kun tarkastaja mittasi metrimitalla siellä täällä suojakaista 10-20 senttiä liian kapeaksi. Jos tilanne toistuu, niin sanktio kovenee 180 000 euroon, koska se katsotaan silloin tahalliseksi. Maanviljelijällä on kova stressi, koska isolla kylvökoneella ei voi ajaa sentintarkasti.

Samanlaisia mittauksia on tehty esimerkiksi sikaloissa. Parin sentin puute kymmenen eläimen ruokintakaukalossa on maksanut eläinten hoitajalle kymppitonnin tai kaksi.

Saan farmareilta puheluja tämän tästä, koska kirjoitan näistä ja tuon asioita julki. Nämä ovat jo ihmisoikeuskysymyksiä, niin huono on maatalousyrittäjän oikeusturva. Luulen, että missään Euroopassa ei tulkita asioita näin pilkuntarkasti. Viranomaiset hakevat virheitä, kun heidän pitäisi nähdä laajemman kokonaisuuden.

Suosittelen jokaista väärinkohdeltua tekemään valituksia ja tekemään tutkintapyyntöjä. Se on toki taloudellisesti raskasta, koska esimerkiksi hallinto-oikeudessa jokainen hoitaa kulunsa itse.

Eräässä tapauksessa liperiläinen kotieläintilallinen voitti kymmenen vuoden pakkohallinta-oikeusprosessin, mutta se maksoi hänelle likemmäs 200 000 euroa. Hän sanoi, että onneksi jahdattu oli hän, eikä joku aloitteleva yrittäjä.

Hollolalalaista maaseutuyrittäjää rankaistiin kesannon niittämättä jättämisestä 160 000 eurolla, vaikka niiton määrä aika ei ollut mennyt edes umpeen. Yleensä vastaavassa asiassa annetaan kehotus, jonka jälkeen harkitaan tukileikkauksia. Nyt tukimenetykset pantiin käytäntöön lainvastaisesti.

Vastaavia tarkastuksia hänelle on tehty aiemmin seitsemän, ilman sanktioita. Nyt tehdyn sanktiopäätöksestä ei ollut edes pöytäkirjaa. Myöhemmin hänen valittaessa asiasta kaksi pöytäkirjaa yhdistettiin ja diaarinumerot sekoitettiin ELY-keskuksen lakimiehen toimesta. Teko oli lainvastainen, mutta oikeutta mies ei ole vielä saanut.

Näissä valvonnoissa farmari joutuu usein tilanteeseen, jossa hän on vastaan muu maailma — viranomaiskoneisto. Tilanne on yleensä toivoton.

Jos halla vie sadon, joskus vilja on mahdollista kylvää uudelleen. Jos viranomainen tappaa kotieläimet, yrittäjällä saattaa mennä koko elinkeino.

X