Kun luottotiedot menevät

Jaa kaverilleTilaa Seura

Tuttu kertoi lyhyen tarinan. Hänen yrityksellään oli unohtunut 250 euron maalikaupan lasku maksamatta. Muistutuslasku maksettiin ajallaan. Seuraavaksi lasku käsiteltiin käräjillä ja luottotiedot menivät kolmeksi vuodeksi, vain sen takia että kesätyöntekijä ei ollut kirjannut laskua maksetuksi.

Maalikaupassa lasku todettiin maksetuksi ja asiat olivat kunnossa, mutta luottohäiriömerkintä on ja pysyy. Toinen tuttava oli sopinut verottajan kanssa, että myöhästyneet alvit maksetaan helmikuun viimeisenä päivänä. Alvit maksettiin sovitusti, mutta Asiakastieto Oy:ltä tuli ilmoitus maksuhäiriöstä. Syy ei koskaan selvinnyt.

Asiakastieto on yksityinen osakeyhtiö, jolla on hirvittävän suuri valta. Miten on mahdollista, että virheitä ei voi korjata, vaan erheelliset merkinnät piinaavat vuosia ihmisiä? Tosiasiassa virheellinen tieto olisi poistettava, mutta merkintä on ja pysyy.

Luottohäiriömerkinnät ovat Suomessa liki kuolemantuomioita. Häiriömerkintä seuraa kaikkialle. Shellin baarissa katsotaan pitkään kaveria, joka ei ole maksanut laskuaan. Onneksi monet pankit ovat tiedostaneet asian. Usein kysytään mistä mistä häiriömerkintä on tullut. Jos se on pikkujuttu, asiaan ei kiinnitetä huomiota. Mutta aina näin ei ole.

Vakuutuksien saaminen voi estyä, luottokortin tai lainan saaminen, osamaksulla ostaminen tai jopa vuokra-asunnon tai puhelinliittymän hankkiminen ilman etukäteismaksua muuttuu liki mahdottomaksi. Jos luottotiedot menettänyt opiskelija vuokraa asunnon isän nimiin, hän ei saa asuntoon vakuutusta.

Onnellinen Suomi on yksi niistä harvoista maista maailmassa, jossa on negatiivinen luottorekisteri.

Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, joilta on luottotiedot menneet. Tämä järjetön järjestelmä ei ainakaan ruoki ihmisten yritteliäisyyttä. Yrityksenkin perustaminen vaikeutuu huomattavasti jos nimi on tässä kummallisessa negatiivisessa luottorekisterissä. Ja jos se on vielä siellä aiheetta, kuten esimerkkitapauksessa, niin kyse on jo isommasta asiasta.

Jos ajatellaan nuorta opiskelijaa, joka on joutunut rahapulaan ja joutunut rekisteriin, voi mennä todella pitkä aika ennen kuin kierteen saa poikki. Se voi olla jopa elämän mittainen taakka, joka tappaa työhalut ja yritteliäisyyden.

 

 

 

X