Sian elämä on mukavaa, myös häkissä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Emakko

Sian elämä aiheuttaa paljon puhetta, luullaan että tuotantoeläimen arki olisi huonoa. Sika osaa nauttia elämästä, jos sille antaa siihen mahdollisuuden. Kerron tämän kymmenien vuosien kokemuksella sikojen hoidosta.

Tapasin Euroopan komission virkamiehen illallisilla. Kerroin, että minulla oli possuja. Hän sanoi olleensa vegaani liki yhtä kauan kuin minä olin hoitanut sikoja. ”Sinä silität ensin possua, sitten tapat sen julmasti”, hän sanoi näyttäen murhaavaa käsiliikettä. Ajattelin mielessäni, että kaipaan kunnioittavampaa suhtautumista, tein mitä hyvänsä lain mukaan sallittua ja hyvien tapojen mukaista.

Tämän liettualaisen EU-virkamiehen asenne oli aika tyypillinen. Hän tuomitsi asian, jota hän ei tuntenut. Yleensä ne asiat tuomitaan, joita ei tunneta. ”Don´t hate what you don´t understand”, sanoi John Lennon.

Sian elämästä ei suuri yleisö paljon tiedä, miksi tietäisi — asiasta on aika vähän puoleetonta informaatiota. Sika on älykäs eläin, joidenkin tietojen mukaan sika on koiraakin älykkäämpi. Sika on elämästä nauttija, joka tykkää ruuasta ja downsiftaamisesta, lokoilusta. Pienenä se tykkää leikkiä sisarusten kanssa, mikä valmistaa sitä myöhempien aikojen tappeluihin. En tiedä, mihin sikalauman hierarkia perustuu, mutta välit selvitellään nahistelemalla. Se on joskus aika raakaa ja heikompia syrjivää.

Eläinsuojelulain uudistaminen on herättänyt koko valmistelun ajan tunteita. Tunteilla ja mielipiteillä ei saisi olla vaikutusta lain valmisteluun, vaan faktoilla.

Porsitushäkki on tarkoitettu suojaamaan porsaita emakon tallomiselta.

Emakkoja on luonteeltaan monenlaisia. Toisilla on paremmat äidinvaistot, toiset siat suojelevat porsaitaan huonommin. Hyvä emakko nousee pystyyn, jos se kuulee porsaansa kiljaisevan jalan alla. Huono emakko rojahtaa makuulle ilman ennakkovaroitusta, hyvä emakko antaa porsaille mahdollisuuden väistää. Ensimmäiset päivät ovat pienille porsaille kriittisimpiä.

Emakon häkkejä on monenlaisia. Osa avataan muutaman päivän jälkeen porsituksesta. Tyypillisessä emakkokarsinassa porsaat voidaan teljetä ajoittain omaan pesään karsinan nurkassa.

Eikö ole jännää, miten asioita voidaan katsella eri lailla?

Porsitushäkki halutaan kieltää, se on aivan ymmärrettävää, mutta asiaa voidaan tarkastella tykkänään aivan toisestakin näkökulmasta. Suomessa on kaksi miljoonaa sikaa, joista emakkoja on 80 000, kahdeksan prosenttia. Jos emakko viettää neljänneksen ajastaan porsitushäkissä, se tarkoittaa, että suomalaisen sika viettää ajastaan kaksi prosenttia.

 

 

 

X