Vanhushuoltoa pitää valvoa yhtä hyvin kuin sikoja

Jaa kaverilleTilaa Seura

Vanhushuoltoa ei valvota, kuulemma.

Sikoja valvotaan. Niitä valvotaankin sitten tarkasti. Maaseutuvirasto ja ELY-keskus tekevät parhaansa, että kaikki pienetkin rikkeet syynätään järeimmän mukaan.

Ei taida mistään saada niin suuria sakkoja, kuin maatalouden millimetrivirheistä.

Pitäisikö vanhusten elinoloja mitata samalla tavalla, rullamitalla? No, jotain oppia voisi ainakin ottaa miten sikoja hoidetaan.

Eläinten hyvinvointi on parempaa kuin vanhusten. Olen hoitanut molempia, sikoja ja vanhuksia.

Gestapo is back

Suomalainen maatalouden valvontaviranomainen toimii kuin Gestapo. Kohteena maajussien rotu.

Yhteistä on se, että tapaukset käsitellään yksipuolisin päätöksin, joihin on vain teoreettinen mahdollisuus syyllisen vaikuttaa. Valittaminen on vaikeaa, kallista ja aikaa vievää.

Lukuisat eläinrikosoikeudenkäynnit on käyty ilman kunnollista asiantuntemusta ja kuulemista. Eläintilallinen on Suomessa oikeasti syytetty kunnes itsensä syyttömäksi todistaa.

Normaalitapaus on sellainen, jossa valvova läänineläinlääkäri tekee ilmoituksen rikkeestä. Prosessi etenee sitten käräjille, jossa tuomio tulee.

Toinen asia on sitten tykkänään, miten ammattitaitoisia valvovat eläinlääkärit ovat. Yksi 50 vuotta praktiikkaa tehnyt eläinlääkäri sanoi, että noita tyttöjä ei saa päästää tuomitsemaan muita ennen kuin ovat tehneet 20 vuotta käytännön praktiikkaa.

Etelä-suomalaisen tilan isäntä kertoi, että valvontaeläinlääkäri oli sikalassa ensimmäistä kertaa elämässään. Hän ei tiennyt miltä sikalassa pitäisi näyttää.

Omalla tilallani praktiikka tekevät eläinlääkärit olivat asiantuntijoita. Osaavia ja käytännönläheisiä ammattilaisia, eivät kaupunkilaisgerbiilien kampaajia.

Tuomio tulee varmasti kuin kuolema, koska läänineläinlääkäri on ylempiarvoinen kuin syytetyn todistajat, edes hoitavan eläinlääkärin sana ei paina. Kunnalliset eläinlääkärit eivät yleensä pomojaan vastaan edes lähde todistamaan. Korppi ei korppia noki.

Tuomari on useimmiten asiaa tuntematon nuijan kopauttaja, joka ei anna valituslupaa Hovioikeuteen, jossa yhden tuomarin sijaan asiasta päättäisi kolme henkilöä.

Tätä on suomalaisen veronmaksajan vaikea uskoa ja ymmärtää.

Olen toimittajana seurannut lukuisia tapauksia, joissa oikeuden päätös ei ole ollut oikeudenmukainen, eikä objektiivinen.

Minimaalisesta rikkeestä maksimaaliset tuomiot

Myös peltolohkoja mitataan myös miten sattuu. Yhdessä tapauksessa ELY-keskuksen valvojien silmämääräinen arvio kosteikosta oli pienempi kuin farmarin GPS-mittaus.

Samalla tilalla kasvuston tarkastuksessa tehtiin lukuisia virheitä. ELY:n hallintotapa on merkillinen — valituksen  käsitteli vakiintuneen tavan mukaan sama henkilö, joka on tarkastuksen tehnyt.

Faktat eivät kelvanneet, vaan sanktiot paukkuivat. Sanktiot ovat yleensä tuhansia ja kymmeniä tuhansia pikkurikkeestä, joka ei heikennä eläinten hyvinvointia, eikä tuota farmarille rikoshyötyä

Mutta farmarin, suomalaisen ihmisen, hyvinvointia tuo kiistanalainen valvontagestapo heikentää erityisesti.

Miten vanhustenhoito voi olla huonompaa kuin sikojen?

Hoidin vanhuksia 80-luvun alussa sairaalassa Tukholmassa. Vaihdoin vaippoja, pesin, annoin ruokaa ja juttelin. Henkilökuntaa oli riittävästi ja palkka oli yli tuplat mitä Suomessa sain Kakkurin sahalla.

Merkattiin juodut millilitrat ja arvioitiin syödyn ravinnon määrä, rehellisesti.

Olen ollut läsnä Suomessa ja muualla seuraamassa kun vanhus kuihtuu huonoon ravintoon ja hyvän ruuan puutteeseen.

Jos vanhuksia hoidettaisiin kuin suomalaisia sikoja, näitä lööppejä ei olisi.

Sikojen ruoka punnitaan, ravintopitoisuutta ja syöntiä seurataan jatkuvasti. Elinolosuhteita punnitaan kaiken aikaa ja esimerkiksi ilmanlaatu on yksi hyvinvointitekijä.

Vierailin useasti yhdessä ulkomaalaisessa vanhusten hoitolassa. Ilman laatu oli niin karsea, että ulos tullessa piti oikein pysähtyä hengittämään raitista ilmaa.

Mutta ei vanhustenkaan hoito olisi parempaa, jos oviaukkoja mitataan mauserilla tai sänkyjen mitoituksia arvoidaan makroskooppisesti. Hyvinvointi on laaja käsite, ja sitä voidaan ylläpitää yksinkertaisilla asioilla.

Toki vaippojen sisältöä kannattaa syynätä, josko siellä on lantahautumia tai lantapanssareita.

Jaa kaverilleTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Tällainen kirjoitus sopisi paremmin MV-lehteen tai muuhun valemediaan. On törkeää sekä vanhustenhoitoa että eläinten hyvinvointia kohtaan verrata näitä kahta.

Jos kirjoittaja on hoitanut sikoja, hän tietää, että sikoja pidetään likaisissa kymmenen neliön karsinoissa, joissa on kymmenen sikaa jokaisessa, ja puolen vuoden kuluttua ne kärrätään teurastamolle tapettavaksi kaasukammioissa.

Vanhuksia ei kohdella näin.

Kirjoituksen gestapo-viittaus on myös erittäin halventava holokaustin uhreja kohtaan. Kirjoittaja kehtaa verrata sitä, että maataloustuottajia valvotaan edes hieman (samalla kun heille syydetään miljardeja euroja tukia) siihen, että miljoonia juutalaisia, homoseksuaaleja ja romaneja tapettiin kaasukammioissa.

Todella toivoisin, että Seura ei julkaisisi tällaista.

Ihan selvä juttuhan tämä on: ELY-keskusten toisia virkamiehiä (tai näiden esimiehiä) lahjotaan runsakätisesti ja toisia ei.

Nämä, joita ei lahjota, ovat tietenkin nyreissään asiasta ja käyttäytyvät kuin siat koska mitään vastuuta mistään ei ole. Se tästäkin artikkelista hyvin näkyy.

Vastaavasti lahjotut eivät hoida tehtäviään koska saavat toista palkkaa siitä että eivät tee mitään.

Näin se ELY-keskus todellisuudessa toimii.

Sehän on melekein sama, Päättäjät ei oo nähäny vammaisen tai sian tms. tilannetta . Päätös nuijitaan pöytään. Näkemättä / uulematta paikallisia lääkäreitä. HALOOO?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X