(Päivitetty: )
Teksti: Marja Blåfield

Timo Sarpanevan valurautapataEksoottinen tiikki oli muodissa 1950-70-luvuilla. Sitä käyttivät ajan huippumuotoilijat niin huonekaluihin kuin sisustus- ja käyttöesineisiin. Tiikkiä yhdisteltiin myös muihin materiaaleihin.

Tiikki on kiitollinen puulaji, koska se ei kuivuttuaan juurikaan elä ja on öljypitoisuutensa takia helppohoitoista. Etenkin tanskalaiset olivat mestareita 1950-70-luvuilla tiikkihuonekalujen ja designesineiden valmistajina. Nyt tuotteet ovat haluttua keräilytavaraa.

Mummon kaapista saattaa löytyä pienehkö tiikkivati, jonka tarkoitusta ihmettelee. Se voi olla vaikka Kaj Franckin mausteikoille sorvattu alusta tai taiteilijan lasisille neliövadeille valmistettu tarjotin. Tiikkikahvaiset hedelmäveitset ja fonduehaarukat olivat samaan aikaan muodikkaita. Salaatti tarjottiin tiikkikulhoista tiikkiottimilla. Leikkuulaudat olivat tiikkiä, samoin pienet voileipäalustat.

Mestareita tiikin ja metallin yhdistämisessä olivat Bertel Gardberg ja Tapio Wirkkala. Yki Nummi yhdisti tiikkiä ja muovia.

1| Iso tanskalainen tarjotin 170 e, Moderndesign.fi.

2| Kay Boyesenin apinaa on valmistettu vuodesta 1951 alkaen, 142 e, Artek.

3| Lautasen, 40 e, taakse on kaiverrettu nimi Sakari Pykälä. Taiteilija tunnetaan Riihimäen lasin suunnittelijana, Moderndesign.fi.

4| Suomalaisen salaattikulhon pohjassa on leima Backman 66. Yksityisomistuksessa.

5| Savukerasia on hienoa tanskalaista työtä, 200 e, Moderndesign.fi.

6| Keskeltä koverretun tarjoiluvadin taakse on kaiverrettu nimi Sakari Pykälä, 400 e, Moderndesign.fi.

7| Tanskalainen salaattikulho 120 e, Moderndesign.fi.

8| Saara Hopean leikkelekulhoja valmistettiin Nuutajärvellä vuosina 1952-67. Tiikkialustoja tehtiin 1-4 kulholle. Yksityisomistuksessa.

Tiikkiesineitä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X