(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Televisio-ohjelmat, elokuvat ja muut viihdeaineistot haetaan yhä useammin internetistä. Netti merkitsee nykyistä runsaampaa valikoimaa ja vapautta valita itse katseluajankohta.

Mitäpä jos voisi milloin vain katsoa minkä tahansa tv-ohjelman tai elokuvan. Sen kuin poimii ohjelman listasta ja katselee. Vielä palvelut eivät toimi ihan näin jouhevasti, mutta aika lähelle jo päästään. Netin hauskuudet ovat nyt kenen tahansa ulottuvilla. Laitteet eivät ole kovin kalliita, eikä niiden käyttö ole sen hankalampaa kuin television tai tavallisen digiboksin. Ei kun kodinkoneliikkeeseen tutustumaan!

Digiboksilla ja nettiboksilla voit tallentaa haluamasi ohjelmat

Perinteinen televisiolähetys tulee samanaikaisesti miljooniin koteihin antenni tai kaapeliverkon kautta. Jos ei halua asettua television ääreen täsmälleen oikeaan aikaan, on muistettava ohjelmoida tallennus omaan digiboksiin.

Myös nettiboksi kytketään televisioon tavallisen digiboksin tapaan. Lisäksi tarvitaan laajakaista eli nopea yhteys internetiin. Palvelun saatavuus omaan laajakaistaan pitää tarkistaa etukäteen palveluntarjoajalta. Nettiboksi kytkeytyy verkossa sijaitsevaan henkilökohtaiseen tallennustilaan. Sinne mahtuu jopa 2 500–3 000 tuntia eli toista sataa vuorokautta ohjelmaa. Ohjelmatallennuksia voi tehdä kaukosäätimellä, älykännykällä tai tietokoneella.

Nettiboksin hankkiminen

Nettiboksi hankitaan yleensä operaattorilta pakettina, johon sisältyy boksi, laajakaista sekä operaattorin palvelut. Paketti maksaa noin 40 euroa kuukaudessa. Pakettiin kuuluvalla nettiliittymällä on paljon muutakin käyttöä. Lisämaksusta saa esimerkiksi maksullisia tv-kanavia.

Laitteiden käyttöönotto kysyy hiukan tekniikkataitoja. Onneksi laitteet voi tilata myös käyttövalmiiksi asennettuina. Ilmaisapua kannattaa kysyä taitavalta naapurilta tai sukulaiselta. Tunnetuimmat nettiboksipalvelut ovat Elisa Viihde ja Sonera Viihdepaketti.

Nettiboksin kautta voi vuokrata elokuvia

Ulkona vihmoo räntää eli on oikea hetki viihtyä vuokraelokuvan parissa. Ei tarvitse lähteä vilustumaan ja liukastelemaan, sillä palvelupakettiin sisältyy myös videovuokraamo. Leffojen esittelyt voi selailla kaikessa rauhassa kotisohvalla. Vuokra maksetaan laajakaistalaskulla, luottokortilla tai verkkopankkitunnuksilla. Ja sitten saman tien katsomaan. Elokuva näet tulee verkosta niin sanottuna suoratoistona, eli sitä ei tarvitse ensin ladata. Vuokra-aika on yleensä noin yksi vuorokausi. Nettielokuvassa ei ole naarmuja, suosikit eivät lopu vuokraamon hyllystä, eikä elokuvaa tarvitse palauttaa vuokraamoon.

Miltei rajattomat mahdollisuudet tallentaa ohjelmia

Muutama napin painallus tallentaa vaikka viidentoista kanavan kaikki ohjelmat yhtä aikaa. Et menetä suosikkisarjan ainuttakaan jaksoa. Ystävän kehuman elokuvan voi katsella, vaikka se lähetettiin toissapäivänä. Ohjelmat voit katsella juuri silloin kuin sinulle parhaiten sopii. Mihin oikeastaan tarvitsemme tavallisia televisiokanavia?

Elisan verkkoon tallennettuja ohjelmia voit säilyttää niin pitkään kuin haluat. Arkistoon kertyy jopa tuhansia ohjelmia, jotka voi järjestellä kansioiksi. Kiinnostavat ohjelmat löytyvät hakusanojen avulla, ja tarpeettomat voi poistaa. Sonera säilyttää verkkotallenteita 90 päivää. Pitkäaikaiseen tallennukseen sopivan boksin saa lisämaksusta.

Netissä toimii useita videovuokrauspalveluita

Vuokraboksi sitoo kuitenkin tiettyyn palveluntarjoajaan. Suosikkielokuvaa ei välttämättä ole operaattorin palvelussa tai sen voi saada muualta halvemmalla. Tunnettuja netin videovuokraamoja ovat muun muassa Voddler, Cdon.com, SF Anytime, Film2home ja Viaplay.fi. Elokuvat saa netistä usein edullisemmin kuin perinteisistä vuokraamoista.

Netin ylenpalttisen runsaasta ohjelma-, video- ja viihdetarjonnasta voi nauttia monipuolisimmin tietokoneella. Kytke televisio tietokoneen näytöksi ja yhdistä tietokoneen äänet stereoihin. Langaton näppäimistö ja hiiri sopivat sohvapöydälle. Tietokone tuo tv-ruutuun lukuisat ilmaispalvelut, kuten You Tube-videot, Picasa-kuvapalvelun, sähköpostin ja Facebookin. Yleisradion Areenasta ja muiden kotimaisten kanavien verkkopalveluista voi katsoa ilmaiseksi kanavien jo esitettyjä televisioohjelmia.

Nettitelevisio kytkeytyy suoraan internetin palveluihin

Tvkaista.fi ja nettidigiboksi.fi ovat tietokoneella käytettäviä televisio-ohjelmien nettitallentimia. Niin sanottu nettitelevisio kytkeytyy suoraan internetin palveluihin. Selvitä kuitenkin palveluiden valikoima ja toimivuus tarkasti ennen ostopäätöstä. Televisiossa näet toimii usein vain yksi vuokraamo. Esimerkiksi Ylen Areena ei välttämättä toimi ollenkaan tai se toimii puutteellisesti.

Millaisia laitteita tarvitaan nettitelevision katseluun?

Elokuvia verkosta ilmaiseksi

Elokuvia voi katsella tietokoneen ruudusta aivan ilmaiseksi – ja silti laillisesti. Voddler on pohjoismainen internetin elokuvavuokraamo, jonka toiminta rahoitetaan osittain mainoksilla. Osa elokuvista on katsojille ilmaisia. Maksullisten elokuvien vuokrat ovat yleensä edullisempia kuin tavallisissa vuokraamoissa. Elokuvia voi katsella tietokoneella, iPad-taulutietokoneella sekä Android- ja iPhone-puhelimilla. Lisätietoja Voddlerista.

Nettivideot tavalliseen televisioon

Aivan tavallisesta televisiosta voi katsella internetin videoita ja televisio- ohjelmia ja vaikkapa kotitietokoneen valokuvia. D-Link Boxee Box on nokkela television lisälaite, jota ohjataan kaukosäätimellä ja näppäimistöllä. Laite toimii muun muassa televisio-ohjelmia tallentavan tvkaista.fi-palvelun kanssa, ja se maksaa noin 200 euroa.

Tietokoneen aineistot televisioon langattomasti

Tietokoneen pienen näytön ääreen ei mahdu montaa katsojaa. Nokkela lisälaite siirtää kotivideot, elokuvat ja valokuvat langattomasti tietokoneesta televisioon. D-Link Mainstage DHD-131 maksaa noin 120 euroa.

Nettiboksi kaupunkiin ja mökille

Tavallinen nettdigiboksi toimii vain kaupunkiasunnossa. Sen sijaan Maxivision on tv-viihdepalvelu, jonka nettidigiboksin voi ottaa mukaan esimerkiksi mökille. Aloitusmaksuun 199 euroa sisältyy teräväpiirtoinen nettidigiboksi, sata tuntia tallennustilaa, kotimaiset
vapaat televisiokanavat sekä 10 lisäkanavaa. Lisää viihdettä voi valita 140 maksullisen kanavan valikoimasta. Kanavia voi koekatsella maksutta. Palvelun luvataan toimivan kaikkialla Suomessa kaikkien operaattoreiden laajakaistoissa, joiden nopeus on vähintään kaksi megabittiä sekunnissa.

Tietokoneen ja television yhdistelmä

Ollapa televisio, johon sisältyy ruudikas tietokone. Sillä voi katsella internetin aineistoja, pelata tietokonepelejä, lukea sähköposteja, maksaa laskuja ja niin edelleen. HP TouchSmart on näyttöön sulautettu tietokone ja televisio. Monitaiturilla voi lisäksi katsella dvd- ja bluray-elokuvia. Laitetta ohjataan kosketusnäytöllä. HP TouchSmart 610-1200sc maksaa noin 1 500 euroa. Pikkuvelimalli maksaa runsaat 1 000 euroa. Siinä ei ole kosketusnäyttöä.

Lue lisää Vivasta 2/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X