Asunnon vuokraus ei ole riskitöntä: Näin tunnistat ja valitset hyvän vuokralaisen

Hyvä vuokralainen ei ole itsestäänselvyys: miten ehdokkaista osaa valita parhaan? Jos valinta osoittautuukin vääräksi, miten huonosta vuokralaisesta pääsee eroon?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyvä vuokralainen ei ole itsestäänselvyys: miten ehdokkaista osaa valita parhaan? Jos valinta osoittautuukin vääräksi, miten huonosta vuokralaisesta pääsee eroon?
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Hyvä vuokralainen on kullan arvoinen. Pitää siis nähdä vaivaa, että sellaisen löytää. Kaikki lähtee asuntoilmoituksesta. Kerro siinä kuvien kanssa rehellisesti, minkälainen asunto on.

Vuokralaista kiinnostaa muun muassa, onko asunnon lähellä kauppoja ja minkälaiset liikenneyhteydet ovat, onko pesutupa ja kunnolliset varastotilat.

Tarkista vuokralaisen luottotiedot

Vuokralaisen luottotiedot kannattaa aina tarkistaa, esimerkiksi asiakastiedon tietokannasta tai yksityishenkilöiden luottotiedot kokoavasta Bisnoden raportista.

Järjestä henkilökohtainen asuntoon näyttö, jotta ehdit jutella kaikkien vuokralaisehdokkaiden kanssa rauhassa. Tiedustele, miksi henkilö muuttaa ja miksi hän haluaa juuri tähän asuntoon.

Kysele myös vuokralaisehdokkaasta muuten: kuka ja millainen hän on ja mitä tekee työkseen. Selvitä myös maksukyky, ja miten hänet saa kiinni. Mikäli hänellä on prepaid-liittymä, pohdi tarkasti, luottaisitko häneen vuokralaisenasi.

Tarkista myös vuokralaisen henkilöllisyys

Ulkonäköön ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, tatuointi ei ole mikään este! Tarkista aina henkilöllisyys, sillä huijareita on valitettavasti olemassa.

Tee vuokrasopimus ehdottomasti kirjallisesti.

Ole aktiivinen vuokranantaja ja puutu tarvittaessa heti

Valitettavasti kaikki vuokralaiset eivät ole kunnollisia. Vuokranantajan pitää olla tomera ja ryhtyä heti toimiin, jos vuokralainen aiheuttaa harmia eikä esimerkiksi maksa vuokraansa.

Jos vuokranmaksu laahaa koko ajan perässä, asiaan pitää puuttua heti ja antaa huomautus. Jos kaksi vuokraa on rästissä, voi sopimuksen purkaa.

Häiritsevästä elämästä pitää ensin antaa varoitus ja pitää olla näyttöä, mitä on tapahtunut. Vasta sitten voi purkaa vuokrasopimuksen.

Asiantuntijoina toimitusjohtaja Tom Miller Nordea Kiinnitysluottopankista, toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajat ry:stä ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Vuokraturvasta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/18.

X