Uudelleen avioliittoon – Täytyykö tehdä testamentti, avioehto vai molemmat?

Hääkellot soivat uudelleen. Millaisia papereita pitää tehdä, että kaikki sujuisi hyvin eikä lasten ja sukulaisten kanssa tulisi riitoja varsinkaan rahasta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hääkellot soivat uudelleen. Millaisia papereita pitää tehdä, että kaikki sujuisi hyvin eikä lasten ja sukulaisten kanssa tulisi riitoja varsinkaan rahasta?
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Kokenut asianajaja suosittelee tekemään sekä avioehdon että testamentin. Ne ovat eri asioita. Jos on lapsia omasta ja puolison entisestä tai entisistä avioliitoistaan, avioehto pitää huolen siitä, että kummankin varat jäävät itselle.

Jos avioehtoa ei tehdä, varoihin ja omaisuuteen on avio-oikeus. Silloin toisen miljoona ja toisen satatuhatta lasketaan yhteen, jaetaan kahtia ja pulinat pois. Näin siis, jos avioehtoa ei ole tehty.

Avioehto ei ole epäluottamus puolisoa kohtaan

Avioehdolla voidaan määrätä avio-oikeuden ulkopuoliseksi omaisuutta, jonka halutaan pysyvän suvussa kuten rakas kesämökki tai arvotaulu. Sinulle periytyvä rantatontti Kuusamossa ei päädy puolisosi lapsille hänen entisestä avioliitostaan, jos avioehdossa on niin sovittu.

Eikä avioehdon tekeminen ole epäluottamus toista kohtaan. Sitä kyllä kuulee, ettei tehdä avioehtoa, koska rakkautemme on ikuista ja välimme lapsiin ja sukulaisiin ovat kunnossa. Niinhän sen pitäisi olla, mutta niin ei valitettavasti aina ole.

Raha aiheuttaa riitoja

Ihminen on raadollinen, kun on kyse rahasta. Avioehdolla estetään, ettei tarpeettomia riitoja synny ja varat jaetaan sovitusti ja oikeudenmukaisesti.

Yksi lakipykälä voi ärsyttää lapsia eli se, että puolison kuollessa leskelle jää elinikäinen asumisoikeus asuntoon, on se sitten yhteinen tai kuolleen puolison. Siihen eivät lapset pääse kiinni. Leski saa pitää myös asuinirtaimiston. Tämä asumisoikeus säilyy, vaikka puolisoilla olisikin avioehto.

Tee testamentti hyvissä ajoin – muuttaa sitä voi myöhemmin

Testamentissa voit itse määrätä, kuka omaisuutesi saa. Laki määrää rintaperillisille lakiosan eli puolet omaisuudesta, mutta loput voit määrätä kenelle haluat.

Jos vainajalla ei ole lapsia, leski perii. Testamentilla voi myös estää, että leski ei peri. Asumisoikeutta ei leskeltä kuitenkaan voi viedä.

Testamentti kannattaa tehdä hyvissä ajoin, kun on vielä täysin järjissään ja voimissaan. Sitä voi toki myöhemmin muuttaa.

Asianajajan pakeilla kannattaa siis käydä ja maksaa palveluista. Se tulee huomattavasti halvemmaksi kuin riitely suvun kesken oikeudessa. Oikeuskuluihin voi helposti mennä tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Asiantuntijoina asianajaja, varatuomari Hilkka Salmenkylä Asianajotoimisto Juhani Salmenkylä Ky:stä ja erikoissuunnittelija Tarja Levo Eläkeliitosta.

Juttu on julkaistu Viva-lehdessä 6/18.

X