(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Miten hoitaa raha-asiat, jos omainen sairastuu niin, että ei selviydy niistä ainakaan yksin? Saako sairastuneen omaisuutta myydä ja kohoaako hoitomaksu?

Omainen oli alkanut unohdella asioita, hänen aviopuolisonsa jo aiemmin. Pariskunta torjui päättäväisesti keskustelun siitä, asioiden järjestämisestä. He luottivat pärjäävänsä ja että yhteiskunta, ystävät ja kummilapsi auttavat.

Pariskunnalla on asunto-osakkeen lisäksi muuta omaisuutta. Yhteisiä lapsia ei ole, ja puolison kaksi aikuista lasta edellisestä liitosta asuvat ulkomailla. Näiden välit vanhempaan ovat etäiset. Monta vuotta pariskunta sinnitteli kahdestaan. Laskut menivät automaattisesti tililtä, ja kummilapsi auttoi.

Kuka voi tehdä ilmoituksen edunvalvonnan tarpeesta?

Kunnes yksi ystävistä huomasi, että asiattomat olivat alkaneet käyttää hyväksi pariskunnan hyväuskoisuutta. Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä ja kenen, johtava yleinen edunvalvoja Ulla Mänttäri Itä-Uudenmaan oikeusaputoimistosta?

”Kuka hyvänsä voi tehdä ilmoituksen maistraattiin, että tietty henkilö tarvitsee edunvalvojan. Ensisijaisesti edunvalvojaksi pyritään määräämään omainen tai läheinen. Mutta maistraatti voi määrätä edunvalvojaksi myös oikeusaputoimistossa toimivan yleisen edunvalvojan, jos esimerkiksi ei ole yksimielisyyttä siitä, kenet pitäisi valita tehtävään.”

Meni yli vuosi ennen kuin esimerkkitapauksen omaiset saivat ympäripuhuttua läheisensä asianajajalle edunvalvontasopimusta varten. Kieltäytymistapauksissa käräjäoikeuden tuomari selvittää, onko edunvalvontaan tarvetta. Selvityksessä apuna ovat lääkärintodistus sekä kuulemiset sosiaaliviranomaisten ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön kanssa. Maistraatti kuulee myös asianomaista henkilöä, mikäli se lääketieteellisesti on mahdollista. Lisäksi maistraatti voi kuulla sellaisia sukulaisia ja ystäviä, jotka tietävät kyseisen henkilön tilasta ja olosuhteista.

Edunvalvonta ei poista henkilön itsemääräämisoikeutta

Edunvalvoja edustaa päämiestään yleensä tämän omaisuutta ja taloudellisia asioita koskevissa oikeustoimissa. Hän tekee omaisuusluettelon maistraatille edunvalvonnan alussa ja lopussa ja lisäksi tilit vuosittain. Edunvalvonta maksaa, ja laskut maksaa se, jonka etua valvotaan. Perusmaksu on 280 euroa tai 440 euroa vuodessa.

”Edunvalvonta ei kuitenkaan poista henkilön itsemääräämisoikeutta, jos häntä ei ole julistettu vajaavaltaiseksi. Erimielisyystilanteessa päämiehen kanta voittaa, jos asia on sellainen, että päämies sen ymmärtää”, Ulla Mänttäri sanoo.

Omaisuus ei vaikuta kaupungin hoitomaksuun, ainoastaan tulot

Nyt pariskunta on hoivakodissa, mutta mitä tehdä asunnolle?

Edunvalvojan on holhoustoimilain mukaan huolehdittava siitä, että päämiehen omaisuus on turvallisesti ja tuottavasti sijoitettu. Edunvalvoja voi myydä sairastuneen asunnon, auton, kesämökin, veneen, metsää tai vaikka sijoituksia, jos se on tämän edun mukaista. Asunnon ja kiinteistön myyntiin tarvitaan lisäksi maistraatin lupa. Kunta ei kuitenkaan voi velvoittaa esimerkiksi kunnan järjestämässä laitoshoidossa olevaa henkilöä myymään tai vuokraamaan vanhaa kotiaan.

”Omaisuus ei myöskään vaikuta kaupungin hoitomaksuun, ainoastaan tulot. Jos koti vuokrataan, vuokratulot korottavat hoitomaksua, samoin pankkitilin korkotulot ja asunnon tai pörssiosakkeiden myyntivoitto. Myyntitulo on omaisuutta eli se ei vaikuta hoitomaksuun, ainoastaan verotettava myyntivoitto voi nostaa hoitomaksua.”

Kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus

Jos haluaa olla varma, että asiat hoidetaan oman tahdon mukaisesti, kannattaa tehdä jo ennen sairastumistaan edunvalvontavaltuutus – ja tietenkin hoitotahto sekä testamentti. Edunvalvontavaltuutuksessa valtuuttaja itse ennakolta määrittelee ne asiat, joita valtuutus koskee, ja valitsee myös valtuutetun. Valtuutus tulee voimaan maistraatin vahvistuksesta.

”Suosittelen valtuutusta ihan jokaiselle, jos lähipiirissä on joku, johon luottaa täysin. Siihen voi laittaa vaikka ohjeita, että haluan antaa lapsenlapselle sata euroa jouluisin tai, että metsiäni ei avohakata. Tai, että haluan konjakkipullon hoivakotiin.”

Teksti:Vellamo Vehkakoski

Lue lisää Vivasta 10/14!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X