(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Perintö- ja lahjaverolain 19. pykälän nojalla saa tukea esimerkiksi lapsen – tai kenen tahansa – kasvatusta, koulutusta tai elatusta verovapaana. Elatuslahjan ehtona on kuitenkin, että raha tulee antaa toiselle sellaisessa muodossa, että saaja ei voi käyttää summaa muihin tarkoituksiin.  Entä mitä verottajan edustaja itse antaisi lahjaksi lapsenlapsilleen?

Ylitarkastaja Jarmo Salmista alkaa naurattaa.
– Rakkautta, sillä turhanaikainen löysä raha ei anna muuta kuin turhia kuvitelmia!
Vakavasti hän sanoo, että hänen tuskin tarvitsee sitten aikanaan pohtia, ylittävätkö mahdollisten tulevien lastenlasten lahjat verotuskynnystä.
– Luulen, että sama pätee enemmistöön suomalaisia. Useimmat eivät joudu miettimään, meneekö lahjojen arvo kolmessa vuodessa yli sen noin neljän tonnin rajan.

Elatuslahjoissa tiukat reunaehdot

Salminen kuitenkin muistuttaa, että isovanhemmat voivat lisäksi tukea lastenlasten kasvatusta, koulutusta ja elatusta verovapaasti.
– Elatuslahjan idea on, ettei saaja voi käyttää lahjoitettua määrää muihin tarkoituksiin. Opiskelevalle lapsenlapselle voi esimerkiksi antaa ruokakassin käteen tai maksaa hänen puolestaan opiskelijaboksin rästissä olevan vuokran tai sähkölaskun, jopa lukukausimaksun. Suoritus pitää tehdä vuokranantajalle, sähkölaitokselle tai oppilaitokselle, maksun varsinaiselle saajalle, koska käteisenä saamalleen tai omalle tililleen maksetulle rahalle lapsenlapsi keksii helposti parempaa käyttöä kuin mummo on tarkoittanut.

Ajatuksena on jo syntyneiden kasvatukseen, koulutukseen tai elatukseen liittyvien kustannusten maksaminen toisen puolesta, tukeminen. Niinpä nuorelle annetut autot, lomamatkat ja vastaavat kuuluvat lahjaverotuksen piiriin, samoin lahjaksi annettu kotiirtaimistokin, jos sen arvo nousee yli 4 000 euron.

– Ei verottaja tavanomaisista juoksevista kuluista, verhoista ja pyykkikoneista ole kiinnostunut, mutta esimerkiksi arvokas pesutorni alkaa olla jo siinä ja siinä, ylitarkastaja Salminen sanoo.
Hän tietää hyvin, että kasvatuksen, koulutuksen ja elatuksen käsitteet saavat monenlaisia sisältöjä: opiskelija ja verottaja saattavat olla eri mieltä vakkapa siitä, mitä tarkoitetaan opintomatkalla.

– Kun lahjan tai lahjojen rahalliset arvot alkavat nousta huomattaviksi ja joko lahjoittajaa tai lahjansaajaa rupeaa mietityttämään, olisiko sittenkin kyseessä verotettava lahja, verottajalta kannattaa pyytää lahjaverotusta koskeva ennakkoratkaisu, Salminen suosittelee. Ennakkoratkaisun hinta on 300 euroa. Suurin piirtein saman verran lahjaveroa maksetaan ensimmäisessä veroluokassa silloin, kun lahjan arvo on 7 000 euroa.

Viva 6/2012

Tekstit: Marja Sulin
Kuva: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X