Kannattaako säästää pankkitilille vai sijoittaa rahastoon tai osakkeisiin? - Parhaat säästövinkit seniorille

Mistä työtön tai vähätuloinen voi panna rahaa sivuun? Kannattaako sairastuneen vain nauttia elämästä sen minkä voi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pienistäkin summista kertyy ajan mittaan isompi potti. ©COLOURBOX

Mistä työtön tai vähätuloinen voi panna rahaa sivuun? Kannattaako sairastuneen vain nauttia elämästä sen minkä voi?
(Päivitetty: )
Teksti: Vellamo Vehkakoski

VASTAUS

Tärkeintä on aloittaa! Jotkut sanovat, että ”säästä ensin itsellesi”. Pistä siis sivuun joka kuun tuloista tietty summa. Muuten rahat katoavat usein ennen seuraavaa tilipäivää. Siirrä pienikin summa vaikka erilliselle säästötilille. Ajan mittaan euroista kertyy isompi potti.

Konkreettisesti sen näkee esimerkiksi tuttuni, joka pistää jokaisena päivänä kaksi euroa lasipurkkiin. Siinä on vuoden lopussa sievoinen summa, 730 euroa.

Summa riippuu tietenkin siitä, paljonko tuloistaan voi säästää. Säästämistä siivittää, jos siihen on tietty syy.

Jos jemmassa ei ole vielä yhtään rahaa, kannattaa kerätä muutaman kuukauden tuloja vastaava vararahasto. Siten ei joudu turvautumaan kalliiseen kulutusluottoon. Vararahaston tulisi olla niin suuri, että sillä voi maksaa vaikkapa uuden kodinkoneen, auton pienehkön remontin tai yllättävän terveydenhoitomenon. Rahat tulisi myös saada tarvittaessa heti käyttöön, joten ne eivät saisi olla sijoitettuna.

Jos puskurirahaa on jo kertynyt, mieti, haluatko säästää jatkossakin esimerkiksi pankkitilille. Säästöille ei juurikaan kerry nykyään korkoa, mutta rahat voi nostaa heti tililtä. Tai sijoittaisitko säästösi mieluummin vaikkapa johonkin rahastoon ja/tai osakkeisiin?

Tärkeintä on sijoittaa itselle sopivilla summilla ja muistaa, että mitä suurempi tuotto-odotus ja lyhyt aika, sitä suurempi riskikin. Tutustu markkinoihin ja vertaile vaihtoehtoja.

Sijoituksiaan voi hoitaa itsekin, se tosin vaatii internetiä, perehtymistä aiheeseen, yrityksiin ja rahastoihin. Laiskempi sijoittaja voi valita esimerkiksi valmiin, hajautetun rahaston, jonka hoidosta maksetaan tietyt kulut.

Sijoittamisen aloittamisesta löytyy tietoa ja vinkkejä internetistä. Myös helmikuun Viva-lehdessä oli asiaa valaiseva artikkeli sijoitusvinkkeineen.

VASTAUS

Tee ensin taloussuunnitelma, johon merkitset kaikki tulosi ja menosi, myös mahdolliset velat ja niiden hoitokulut. Taloussuunnitelman malleja löytyy esimerkiksi Takuu-Säätiöstä (www.takuusaatio.fi) ja Marttaliitosta (www.martat.fi). Verkossa toimii myös Takuu-Säätiön ylläpitämä Penno.fi -rahanhallintapalvelu, jota kannattaa kokeilla. Siitä selviää, mistä kenties on varaa säästää.

Useimmiten on vaikea säästää menoista, jotka liittyvät asumiseen, liikkumiseen ja terveydenhoitoon. Tarkkaile siksi erityisesti ruoka-, vaate- ja muita muuttuvia menoja. Suunnittele myös itsellesi viikon ruokalista, katso tarjouksia, tee ostoslista ja vertaile hintoja.

Tarkista myös, mitä kaikkia kodin sopimuksia sinulla on. Silloin tällöin on hyvä kilpailuttaa jotkin sopimuksista, esimerkiksi vakuutukset, puhelinoperaattori ja käyttösähkö. Vältä pitkiä, määräaikaisia, sitovia puhelin-, netti- ja viihdepalvelusopimuksia, ellet ole aivan varma, että tarvitset sellaisia myös tulevaisuudessa.

Tee myös suoramarkkinointikielto, siten vältät esimerkiksi paljon valitetun puhelinmyynnin. Asiakkaan voi olla vaikea tietää, mihin sopimukseen hän on oikeasti sitoutunut puhelimitse.

Suoramarkkinoinnin voi kieltää edullisimmin soittamalla Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton ylläpitämään Robinson-rajoituspalvelun numeroon 0600 13404.

Postissa taas voit täyttää ilmoituksen, joka kieltää sekä osoitteettoman että osoitteellisen mainospostin.

Mikäli sinulla on useita korkeakorkoisia kulutusluottoja, yritä yhdistellä ne korko- ja hoitokulujen minimoimiseksi. Älä kuitenkaan ryntää siihen suin päin itseksesi, vaan pyydä apua esimerkiksi Takuu-Säätiön maksuttomalta Velkalinjalta, numerosta 0800 98009.

Elämän- ja työtilanteestasi riippumatta on tärkeintä saada talous tasapainoon niin, että tulot ovat menoja isommat.

VASTAUS

Myös kerran vakavasti sairastuneella on hyvä olla vararahasto yllättäviä menoja varten. Se rauhoittaa, etenkin, jos sattuisi sairastumaan uudelleen. Ei kannata liiaksi tuudittautua siihen, että yhteiskunta hoitaa.

Suomihan sai vastikään Euroopan neuvostolta sapiskaa liian matalasta sosiaaliturvasta. Asiakasmaksujen noustua monilla on hätä, mistä ottaa rahat.

Säästäminen on myös keino saada itselle jotain mukavaa. Se voi olla tunne taloudellisesta turvallisuudesta, jokin asia, esine tai vaikkapa uusia kokemuksia, kuten matka.

Jos talous on kunnossa eikä velkaa ole kertynyt, elämästä on syytäkin nauttia! Sen pituuttahan ei tiedä meistä kukaan.

VASTAUS

Joidenkin mielestä mätkyt ovat korotonta lainaa valtiolta! Mutta jos tulot vaihtelevat kovastikin vuodessa, ja niitä on hankala ennakkoon arvioida, kannattaa olla yhteydessä verottajaan tilanteen päivittämiseksi. Tarvittaessa voit tilata uuden verokortin.

Veroprosentin voi pitää korkealla, jolloin ei mätkyistä ole pelkoa. Ne voivat suistaa loppuvuoden talouden raiteiltaan, mikäli niihin ei ole osannut varautua.

Arvioi oma veroprosenttisi laskurilla, joka löytyy verottajan verkkosivulta vero.fi tai soita verottajan asiakaspalveluun.

Asiantuntijoina Kuluttajan talouden asiantuntija Paula Pessi Kuluttajaliitosta, viestintäpäällikkö Katja Luotola Intrum Justitiasta ja Kilpailu- ja kuluttajavirastosta, edunvalvonnan, sosiaaliturvan asiantuntija Maria Ruuskanen Munuais- ja maksaliitosta ja www.poliisi.fi.

Lue myös:

Miten säästän lapsenlapselle?

X