Laittaisitko rahan poikimaan? Sijoita rahastoihin ja osakkeisiin - Tilille säästäminen ei juuri kannata

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Ennen kuin ryhtyy sijoittajaksi, pitää kartoittaa oma osaaminen ja sijoittajaprofiili.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Ennen kuin ryhtyy sijoittajaksi, pitää kartoittaa oma osaaminen ja sijoittajaprofiili.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Ennen vanhaan rahaa laitettiin lapsen säästötilille. Näin tehtiin syntymäpäivänä ja jouluna, hyvän todistuksen kunniaksi, milloin mitenkin. Nyt tämä tilille säästäminen on jäänyt vähemmälle, koska korot ovat nollassa.

Kannattaa harkita muita sijoitusmuotoja. Vaihtoehtoja ovat nykyisin muun muassa suorat osakesijoitukset ja rahastot.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä

Ennen kuin ryhtyy sijoittajaksi, pitää kartoittaa oma osaaminen ja sijoittajaprofiili.

Jos on turvallisuushakuinen ja välttää riskejä, silloin ei ole suositeltavaa sijoittaa osakkeisiin.

Sijoituskohde pitää valita niin, että itse ymmärtää, mistä on kyse. Neuvoja saa omasta pankista, jos ei halua mönkiä netissä ja etsiä sieltä. Oppia ja ohjeita on muun muassa: porssisaatio.fi, osakeliitto.fi, salkunrakentaja.fi, sijoitustieto.fi. OP Sijoittajakoulu on osoitteessa op.media.fi.

Sijoittaminen on pitkämielisten puuhaa

Rahastoihin ja osakkeisiin sijoittaminen ei ole äkkinäisen puuhaa. Pitää olla kärsivällinen, ja lapsenlapsillahan on aikaa odottaa rauhassa tuottoja. Suosi osta ja pidä -sijoittamista eli kun olet ostanut osakkeita tai rahasto-osuuksia, unohda asia vuosiksi.

Jos haluat sijoittaa rahastoihin, ole erityisen tarkkana kulujen ja palkkioiden kanssa. Rahastoihin sijoittaminen on muuten helppoa, voit laittaa rahastoon tietyn summan, pienenkin, vaikka kerran kuussa. Rahastoja on monenlaisia, kuten korko-, yhdistelmä- ja osakerahastoja. Niistä kannattaa kysellä omasta pankista.

Hajauta eri osakkeisiin

Jos haluat sijoittaa osakkeisiin, tärkeä asia on hajauttaminen. Kaikkia rahoja ei pidä laittaa yhteen osakkeeseen, vaikka se kuinka houkuttaakin.

Hyvä ja toimiva vaihtoehto on valita 5–8 osaketta, joihin rahat laittaa. Ja osakkeissakin maltti on valttia. Välillä voi olla huonoja eli tuottamattomia ja miinustuottoisia vuosia, mutta ajan kanssa tuottoa yleensä kertyy mukavasti.

Tuotto-odotukset osakerahastoissa ja suorissa osakesijoituksissa pitkällä aikavälillä ovat nyt yli 6 prosenttia, jopa 7–8 prosenttia vuodessa. Siis muista pitkä aika ja hajauttaminen.

Voit ostaa lapsenlapselle omia osakkeita tai siirtää omia osakkeitasi hänelle. Lapsenlapselle pitää avata oma maksullinen arvo-osuustili osakkeiden säilytystä varten.

Osakekauppaa voi tehdä sähköisesti keittiön pöydän ääressä kotona. Mutta maltti ja harkinta pitää säilyttää, vaikka kaupanteko helppoa onkin. Nykyajan lapset ovat fiksuja ja valveutuneita, joten heidän kanssaan voi jutella raha- ja sijoitusasioista.

Osakesijoittamisessa kiinnostavaa on osinkojen maksu. Lapselle kannattaa kertoa yrityksestä, jonka osakkeita hänelle on ostettu. Pitää kertoa, kuinka yrityksellä niin sanotusti menee.

Ja jos yritys menestyy, se näkyy osakkeen arvonnousun lisäksi myös osingoissa. Lapsi ilahtuu, kun hänen tililleen rapsahtaa osinkoja.

Kun lapsen kanssa juttelee raha-asioista, hän oppii tulevaisuutta varten. Eikä aikaakaan, kun lapsi on aikuinen ja on ostamassa ensimmäistä omaa kotiaan. Isovanhemmilta opitut sijoitusneuvot tulevat silloin käyttöön.

 

Asiantuntijana säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen OP:sta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 10/18.

X