(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Asunto voi olla hyvä sijoitus, mutta riskitön se ei ole.

Vaihdoimme pienempään kotiin, kun lapset lähtivät maailmalle. Meillä on nyt ensimmäisen kerran säästöjä, joita ei ole valmiiksi korvamerkitty. Olemme ajatelleet, että käytämme rahat pienen sijoitusasunnon hankintaan jostakin Kuopion tai Jyväskylän kaltaisesta yliopistokaupungista. Säästöt olisivat tallessa kiviseinissä ja eläkkeellä saisimme asunnosta lisätuloja. Mitä riskejä pitäisi ottaa huomioon? Keltanokat asuntomarkkinoilla?
Kysyy nimimerkki: Keltanokat asuntomarkkinoilla

Tiesittekö, että maassamme on melkein neljännesmiljoona yksityistä vuokranantajaa? Moni heistä on pärjännyt viime vuosina hyvin. Yli viiden prosentin vuokratuotot eivät ole olleet poikkeuksellisia.

Ne, jotka ovat hyödyntäneet matalaa korkotasoa ja ostaneet sijoitusasuntonsa osin velaksi, ovat tienanneet selvästi muita sijoittajia paremmin. Bonuksena on tullut asunnon arvonnousu.

Mitään takeita ei kuitenkaan ole siitä, että edes pienten asuntojen hintojen nousu jatkuu tai että korot pysyvät alhaalla. Vielä vähemmän tiedetään siitä, miten teidän sijoitusasuntonne hinta kehittyy. Lähtökohta ei tosin ole hassumpi, jos ostatte asunnon Jyväskylän tai Kuopion kaltaisesta kasvukeskuksesta. Niihin on ainakin tähän asti riittänyt tulijoita, mikä tukee sekä asuntojen hintoja että vuokramarkkinoita.

Kannattaa siis katsoa tarkasti mistä ostaa. Jos paikkakunta elää yhden työnantajan varassa ja jos se ajautuu vaikeuksiin, ei asuntosijoittajallakaan mene hyvin. Takeita ei ole siitäkään, että asunnon saa vuokrattua hyvällä hinnalla.

Aina kannattaa varautua siihen, että asunto on aika ajoin tyhjillään ja että yhtiövastikkeet joutuu maksamaan omasta taskustaan. Kohdalle saattaa osua myös vuokralaisia, joilla on vaikeuksia vuokranmaksussa tai jotka pitävät asuntoa huonosti. Jälkimmäiset tietävät ylimääräistä rahanmenoa, kun asuntoa joutuu kunnostamaan.

Jos omistaa asunnon useita vuosia, remonttikuluja ja kodinlaitteiden uusimisia tulee eteen joka tapauksessa. Taloyhtiön remontit ovat oma lukunsa. Jos putkiremontin kaltaiset isot remontit ovat tekemättä ja talo on yli 40 vuotta vanha, remontteja on lähivuosina tiedossa varmasti. Jos remontointitarve ei näy muita edullisemmassa hinnassa, asunto kannattaa hankkia muualta.

Riskeihin kuuluu myös hätäily. Jos ei malta tutustua rauhassa kaupunkiin, kaupunginosaan ja taloyhtiöön, josta asunnon aikoo ostaa, huonojen kauppojen riski kasvaa. Halpaa on vaikea erottaa kalliista, jos ei ole selvillä vastaavien kohteiden hinnoista. Netin markkinapaikat, kuten oikotie.fi, ovat taustatyössä kätevä apu.

Riskeihin kuuluu myös se, että sijoitusasunnon muuttaminen rahaksi vie aikaa. Siksi sijoitusasunnon rinnalle tarvitaan muita säästöjä, jotka saa käyttöön saman tien, jos auto menee rikki tai tapahtuu muuta äkillistä.

Lue lisää Vivasta 2/2014!

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

 Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X