(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Säästöjen hajautus on nyt syytä tarkistaa.

Olen säästänyt jonkin verran osakerahastoihin eläkevuosien varten. Maailmanmeno ja huonot talousuutiset ovat viime aikoina alkaneet hirvittää. Pitäisikö luopua osakkeista tykkänään ja siirtää rahat pankkitilille?

Nimimerkillä, Eläkesäästäjä

Totta puhut. Ilmoituksia yt-neuvottelujen alkamisesta tippuu harva se päivä ja maailma on muutenkin riskejä väärällään. Siitä huolimatta osakekurssit ovat tänä vuonna nousseet reippaasti sekä meillä että maailmalla. Näin oli ainakin tämän vastauksen kirjoitushetkellä lokakuun puolivälissä. Syinä eivät kuitenkaan ole olleet luja luottamus talouteen tai odotukset yritysten tuloskunnon
paranemisesta, vaan ennen muuta keskuspankkien rahan pumppaustalkoot ja muut niiden toteuttamat poikkeukselliset toimet. Pitkälti niiden ansiosta korotkin ovat nyt ennätysmatalalla. Periaatteessa sinulla on kolme vaihtoehtoa: voit jatkaa entiseen tapaan, vähentää osakkeisiin liittyvää riskiä pudottamalla niiden osuutta säästöistäsi tai vetäytyä osakemarkkinoilta kokonaan. Mikäli tartut viimeksi mainittuun vaihtoehtoon, lukitset itsellesi varman tappion. Jos siirrät säästöt pankkitilille, et saa mistään korkoa, joka turvaisi edes ostovoimasi säilymisen. Mitä kauemmin näin on, sitä suuremman tappion kärsit. Pankkitilin hyvä puoli on tietysti se, että riski nimellisen pääoman menettämisestä on ainakin Suomessa pieni.

Mikään ei kuitenkaan pakota tarttumaan joko tai -vaihtoehtoon. Jos vain vähennät osakkeiden osuutta säästöistäsi, ostovoimasi kärsii vähemmän, mutta vastapainoksi osa säästöistäsi on edelleen alttiina osakemarkkinoiden käänteille. Kannattaa tosin muistaa, että käänne voi tarkoittaa myös osakekurssien nousua, josta jäisit tallettajana paitsi. Itse asiassa syksyllä iso osa Suomessa toimivista varainhoitajista odotti kurssinousun jatkuvan vielä puoli vuotta tai jopa vuoden. Niin voi käydä tai olla käymättä. Niin kuin kirjoitit, epävarmuutta on nyt ilmassa poikkeuksellisen paljon. Eikä vähiten siksi, että osakemarkkinoiden kehitys riippuu pitkälti siitä, miten poliitikot velka- ja pankkikriisin hoidossa onnistuvat ja miten suurten sijoittajien hermot kestävät. Siksi kannattaa muistaa, etteivät pankkitilit ja osakkeet ole ainoita vaihtoehtoja. Niiden välimaastoon asettuvat esimerkiksi yritysten liikkeeseen laskemat joukkolainat, joihin voi sijoittaa myös rahastojen kautta.

Ehdottaisin, että alkajaisiksi unohtaisit markkinat ja keskittyisit yksinomaan omiin tarpeisiisi, riskinottohaluusi ja -kykyysi. Ensimmäinen kysymys kuuluu: minkä verran epävarmuutta siedät? Jos et kestä ajatusta säästöjesi arvon laskusta, osakemarkkinoilta on viisasta vetäytyä. Mikäli pääsi kestää, mieti kestääkö kukkarosi. Miten elämäsi eläkkeellä muuttuisi, jos pesämuna kutistuu? Tarvitsetko säästöjä elämiseen vai olisiko niillä tarkoitus maksaa matkoja tai muuta ylimääräistä kivaa? Tällä on merkitystä, kun mietit, uskallatko kurkottaa kuuseen vai tyydytkö mieluummin katajaan. Merkitystä on silläkin, kuinka kaukana eläkevuodet ovat. Jos niihin on vielä pitkästi aikaa, voit kenties ajatella, että sinulla on aikaa kompensoida mahdollisia sijoitustappioita säästämällä enemmän tai tekemällä töitä pidempään.

Todennäköisesti – tai ainakin toivottavasti – pähkäilit tätä kaikkea ja sen lisäksi osake- ja korkosijoitusten suhdetta huolellisesti jo silloin, kun ryhdyit eläkesäästäjäksi. Jos olet sen jälkeenkin muistanut vahtia ja pohtia säästöjesi painotuksia, voit todennäköisesti jatkaa entiseen tapaan. Tosin tässäkin tapauksessa kehottaisin varmistamaan, että hajautus on kunnossa myös omaisuuslajien sisällä: onko säästöt sijoitettu monille toimialoille ja eri maantieteellisille alueille? Erityisen tarkasti kannattaa miettiä, onko säästöistä sijoitettu sopiva osa euroalueen ulkopuolelle.

Visiitti sijoitusneuvojan pakeille voisi nyt olla paikallaan! 

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 12/2012

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X